6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Afetlerde yardım konusunda bilgili olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlamıştık ama kimimiz zamanla bu konuyu unuttu. Bazılarımızınsa gündeminden hiç çıkmadı. Çoğunluğu, büyük bir depremin beklendiği İstanbul’dan olmak üzere, Türkiye’nin 40 ilinden on binlerce kişi afet gönüllüsü olmak için Mahalle Afet Gönüllüleri’ne (MAG) başvurdu. Bu eğitimlere biz de katıldık.
#Afet GönüllüsüDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremDeprem insan psikolojisinde de yıkımlar yaratıyor. Yaşadığımız felaket elbette en başta afet bölgesindeki insanların psikolojisinde tahribata yol açtı. Ama aynı zamanda televizyon başından, gazetelerden, sosyal medyadan yaşananları takip eden herkesi de derinden sarstı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım psikolojik olarak bu dönemde ruh sağlığımızı korumanın yollarını anlattı.
#DEPREMSağlıkla ilgili oluşabilecek tüm risk ve tehlikelerin önüne geçilebilmesi için daima ilgili olaya en profesyonel şekilde bir müdahalede bulunulması gerekiyor. Bunun için çeşitli ilk yardım tekniklerinden güzel destekler alınabiliyor. Altın beşik ilk yardım metodu bunlar arasında öne çıkıyor. Metodun nasıl bir niteliğe sahip olduğuna yönelik bilgileri detayları ile derledik.
#Altın Beşik Yöntemiİlkyardım herhangi bir kaza sırasında kazazedeler için hayati önem arz eden bir uygulama olarak ifade edilmektedir. Kazazedenin bulunduğu duruma göre uygulanan ilkyardımın birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Kazazedelere ilkyardımı uygulayacak kişinin bu konuda bilgi sahibi olması gerekmektedir. İtfaiyeci yöntemi de ilkyardım yöntemlerinden biri olarak belirtilmektedir. Peki, itfaiyeci yöntemi nedir? İlk yardım itfaiyeci yöntemi ile taşıma ve sürükleme nasıl yapılır? İşte, itfaiyeci yöntemi hakkında tüm detayları derledik.
#EğitimHemen her büyük sarsıntıdan sonra depreme nasıl hazırlanmak gerektiğiyle ilgili haberler çıkar. Hürriyet Pazar olarak biz de defalarca binamızı nasıl test ettirebileceğimizi, deprem çantasında neler olması gerektiğini, toplanma alanlarının durumunu sayfalarımıza taşıdık. Geçen hafta Elazığ, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki, 41 vatandaşımızı yitirmemize neden olan depremden sonraki ilk yazıişleri toplantısında çalışma arkadaşlarımız arasında benzer konuları tekrar işlemekle ilgili tereddüdü olanlar vardı. Büyük bir çoğunluksa hâlâ pek çok kişinin depreme hazır olmadığını düşünüyordu. Bu durumda geriye yapılacak tek bir şey kalıyordu; insanlara sormak. İstanbul, Yalova, Gebze, Bartın, Bursa, Malatya, Elazığ, Adana ve Ankara’dan 100 kişiye depreme ne kadar hazırlıklı olduklarını sorduk. Sonuç vahim; 43 kişinin evinin güvenli olup olmadığıyla ilgili hiçbir fikri yok, 16 kişi güvenli olmadığını bildiği halde oturmaya devam ediyor. 64’ünün deprem çantası yok. 39’u depremden sonra nereye gideceğini bilmiyor. Bu durumda yeniden bir depreme hazırlık rehberi hazırlamak şart oldu.
#DepremMarmara Bölgesi'nden meydana gelen depremler sonrası Acil toplanma alanı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Acil toplanma yeri nasıl sorgulanır?" sorusunun cevabını öğrenmek isteyenler, konunun detaylarını internet üzerinden sorguluyor. Acil toplanma alanları AFAD ve E-devlet'in resmi internet sitesi üzerinden kolayca öğreniliyor. Peki,Acil toplanma alanı nasıl öğrenilir? İşte, AFAD acil toplanma alanı sorgulama ekranı.
#Depremİlkokul beşinci sınıftan beri seyahat ediyor, yeni yerler görmeye dair merakı hiç dinmiyor. Ara ara Google Earth’ü açıp merak ettiği yerleri inceliyor, bir ülkeye gitmeden önce bazen haftalar süren araştırmalar yapıyor. Hürriyet muhabiri Serkan Ocak, kendini ‘seyahat arsızı’ olarak tanımlayan profesyonel bir gezgin ya da şöyle diyelim; doğuştan turist! ‘Gezeceğin Varsa Göreceğin de Var’ adlı kitabında, bu seyahatlerin bir kısmını anlatıyor. 19 ülkeden 25 lokasyona yer veren kitabı ve birbirinden ilginç maceralarını konuştuk.
#Serkan OcakTekirdağ’ın 17 köyünde kadınlara, çocukları kaybolmaktan ve istismardan koruma ve ilkyardım eğitimleri veriliyor. Kadınlar, bu eğitimler için tarla ve ev işlerine ara vererek heyecanla katılıyor. ‘Ali Bey’ adını verdikleri simülatör hastaya öğrendikleri ilkyardım manevralarını yapıyorlar. Tekirdağ Belediyesi’nin organize ettiği eğitimleri Arel Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim görevlisi psikolog Dr. Pervin Tunç veriyor. Tunç’un, geçen haftaki Hayrabolu köylerinden Çerkezmüsellim’deki eğitimi de her yaştan kadın ilgiyle izledi.
#TekirdağGüvercin Ağacı, faydaları ve tedaviye olan katkılarıyla alternatif tıbba ilgi duyanların dikkatini çekiyor. Hemoroid (halk arasında basur) tedavisinde de kullanılan Güvercin Ağacı, egzamaya iyi gelmesi ve yara kapatıcı etkisiyle değerli bitkiler arasında yer alıyor. Peki, Güvercin Ağacı nedir ve faydaları nelerdir? İşte, basur ve egzama tedavisinde kullanılan bitki hakkında detaylı bilgiler
#Güvercin Ağacı