Güncelleme Tarihi:
İtfaiyeci yöntemi ilkyardım yöntemlerinden biri olarak yürüyemeyecek durumda ve bilinci kapalı olan kişilere uygulanan bir yardım olarak ifade edilmektedir.
İlkyardımın doğru bir şekilde yapılması kazazedeler için hayati öneme sahip olmaktadır. İlkyardım eğer taşıma şeklinde olacaksa öncelikle dikkat edilmesi ve tüm teknikler için geçerli olan uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamaları şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır:
- Kazazedeye yakın mesafede bulunulması gerekmektedir.
- Kuvvetli ve uzun olan kaslar kullanılması gerekmektedir.
- Dizler ve kalçalar bükülerek sırt gerginliği korunması gerekmektedir.
- Kaldırma sırasında yerden destek alınarak dizlerin düzgün bir şekilde kullanılması gerekmektedir.
- Kazazedenin başının her zaman düz tutulması gerekmektedir.
- Hasta ya da yaralı taşınırken yavaş ve dikkatli davranılması gerekmektedir.
- Kazazedenin yönü değiştirilmek istendiğinde ani dönme ve bükülmelerden uzak durmak gerekmektedir.
- Hasta kaldırılırken karın düzgün tutularak kalçaların kasılması gerekmektedir.
- Kazazedenin olabildiğince az hareket ettirilmesi gerekmektedir.
- Kazazedenin baş boyun ve gövde eksenine dikkat edilerek en az 6 destek noktalarından kavranması gerekmektedir.
- Kazazedenin taşınması durumunda hareketleri yönlendirecek birin olması ve hastanın taşınması sırasında gereken komutları vermesi gerekmektedir.
İtfaiyeci taşıma yöntemi sırasında da bu bilgilerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Çünkü bu yöntemde hasta ya da yaralı omuzda taşındığı için taşıma sırasında bilinmesi gereken bilgilere sahip olmak hayati önem arz etmektedir.
İlk Yardım İtfaiyeci Yöntemi İle Taşıma Ve Sürükleme Nasıl Yapılır?
Taşıma ve sürükleme suretiyle kazazede taşınacaksa öncelikle dikkat edilmesi gereken şey kazazedenin yerinin değiştirilmemesi ve dokunulmaması olmaktadır. Ancak olağanüstü bir durum var ise riskler olmasına rağmen acil taşımanın yapılması önem arz etmektedir. Kısa mesafede hızlı bir şekilde hasta ya da yaralının taşınması söz konusu ise itfaiyeci yönteminin kullanılması gerekmektedir.
İtfaiyeci yönteminde ilk yapılması gereken şey yaralının bilincinin açık mı kapalı mı olduğunun bilinmesi olmaktadır. Eğer yaralının bilinci kapalı ise o zaman yürüyemeyecek durumda olan yaralıya itfaiyeci yönteminin kullanılması tercih edilmektedir. Bir kişinin uygulayacağı bu yöntemde ilk yardım yapan kişi bir kolu boşluğa geleceğinden dolayı yerden ya da merdiven benzeri herhangi bir şeyden destek alması mümkün olmaktadır. İlkyardımı uygulayan kişi sol kolu ile hasta ya da yaralının omzundan tutarak onu oturur bir duruma getirmesi gerekmektedir. Yaralı oturur duruma getirildikten sonra çömelerek sağ kolunu yaralının ya da hastanın bacaklarının arasından geçirmesi gerekmektedir. Bunu yapan ilkyardımı uygulayan kişi yaralının ya da hastanın vücudunu sağ omzuna alması gerekir. Sol eli ile yaralı ya da hastanın elini tutar ve vücut ağırlığını dizlerine vererek ayağa kalkar. İlk yardımı uygulayan kişin de burada dikkatli olması kendi sağlığı açısından oldukça önemli olmaktadır.
Aksi taktirde ilk yardım yapan kişide de sakatlanmalar meydana gelebilmektedir. Yaralı ya da hasta olan kişinin ön tarafta boşta kalan kolunun bileğinden kavranarak olay yerinden acelece uzaklaştırılması gerekmektedir. İtfaiyeci yöntemi yangın, patlama, zehirlenme ve çarpma gibi durumlarda sıklıkla kullanılan bir ilk yardım yöntemi olarak ifade edilmektedir.