Dışarıda güneş daha parlak, gökyüzü daha maviyken, kış mevsiminin etkileri yavaş yavaş silinirken hala kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Pencereden içeri süzülen ışık size enerji değil, isteksizlik mi veriyor? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise farkında olmasanız bile bahar depresyonu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Nörolog Mehmet Yavuz, bahar depresyonuna karşı almamız gereken önlemleri anlattı.
#Bahar DepresyonuMevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresiftir. İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir. "Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir" diyen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
#BipolarArama motoru Google, 19 Mart'ta başlayan ilkbahar için özel Doodle hazırladı. Arama motoruna girenler, Google'ın ilkbahar için hazırladığı doodle ile karşılaştı. Logoyu tıklayanlar ilkbahar ile ilgili yayımlanan haberler ve bilgilerin yer aldığı sayfalara yönlendirildi. İşte, Google'dan İlkbahar başlangıcına özel hazırlanan doodle ve ilkbahar hakkında merak edilenler...
#GoogleArama motoru devi Google, ilkbahar mevsimine özel doodle hazırladı. Özel günlerde kullanıcılarını şaşırtmaya devam eden Google, ilkbahar mevsiminin canlı renklerini anımsatan uçan balon tasarımını ana sayfasına taşıdı ve adeta görsel şölen yaşattı. Google'ın sayfasına taşıdığı ilkbahar mevsimi, kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasında yaşanır. İşte, ilkbahar mevsimi ile ilgili tüm bilgiler.
#Google DoodleSonbahar aylarında günlerin kısalması ve sıcaklıkların belirgin bir şekilde düşmesi duygu durumunda dalgalanmaları beraberinde getirebiliyor. Dr. Aşkın Nasırcılar, beslenmemizde yapacağımız küçük değişiklikler ile sonbahar depresyonuyla başa çıkmanın yollarından bahsetti.
#SonbaharSonbahar aylarında günlerin kısalması ve sıcaklıkların belirgin bir şekilde düşmesi duygu durumunda dalgalanmaları beraberinde getirebiliyor. Dr. Aşkın Nasırcılar, beslenmemizde yapacağımız küçük değişiklikler ile sonbahar depresyonuyla başa çıkmanın yollarından bahsetti.
#Sonbahar DepresyonuSonbahar geldi, havalar aniden soğudu, rüzgar ve yağmur artık günlük hayatımızın bir parçası. Peki, güneşin pırıl pırıl parladığı o neşeli yaz günlerinden havanın sık sık kapandığı sonbahara geçmek kişileri nasıl etkiliyor? Bu sorunun yanıtı araştırmalar “yüzde 5” olarak veriyor. Yani her yüz kişiden 5’i hastalık düzeyinde etkilenerek sonbahar depresyonu yaşıyor.
#Mevsimsel DepresyonSonbahar, doğadaki tüm canlıların fiziksel ve ruhsal olarak değişim yaşadığı bir dönem. Günlerin kısaldığı, gün ışığının azaldığı sonbahar ve kış aylarına uyum sağlamak üzere beyin kimyasında bazı değişimler olduğunu belirten Acıbadem Adana Hastanesi Psikiyatrist Püren Akçalı bazı kişilerde bu biyolojik dengenin yeni mevsim ritmine ayak uyduramadığını ve “mevsimsel depresyon” olarak da bilinen sonbahar depresyonunun geliştiğini söylüyor.
#Püren AkçalıÇoğu zaman depresyon olarak adlandırmadığımız, günlük hayatın öğeleri olarak gördüğümüz bazı durumlar aslında tam da bu hastalığın belirtilerine işaret edebiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde daha sık yaşanan duygu durum bozuklukları ilkbaharda da ortaya çıkabiliyor.
#Mevsimsel DepresyonGüneşsiz, ışıksız, bulutlu, sisli ve hatta karlı kış günleri, uzun ve soğuk kış geceleri yorucudur. Kimi zaman bir “iç sıkıntısı”, kimi zaman “bunalma ve daralma hissi” bazen de dayanılmaz bir ruhsal çöküntünün tetikleyicisi olabilir. Böyle anlarda ortaya çıkan belirtiler depresyonda görülenlerle neredeyse aynıdır. Daha çok kış aylarında ortaya çıkan bu psikolojik rahatsızlığa tıp dilinde Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu denilmektedir.