Sözlükler kelimelerin temel ve yan anlamları hakkında bilgiler veren eserlerdir. Bazı sözlüklerde deyim ve atasözlerine de yer verilir. Türk edebiyatında ilk sözlük için çalışmalar 10. yüzyılda başlasa da ilk eser 11. yüzyılda tamamlanabilmiştir. Dünya genelinde ise ilk sözlük 9. yüzyılın son çeyreğinde, Çin'de yazılmıştır. Türk Edebiyatında ilk sözlük kitabı ve yazarı hakkında tüm detayları derledik.
#İlk Sözlük Kitabı Nedir?Kendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#Gözde Yener BirmanKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#1EDEBİYAT dünyasının son gündemi sonuçlanan bir intihal davası. Anadolu 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi gazeteci yazar Mine Kırıkkanat’ın 2021 yılında açtığı intihal davasını karara bağladı ve yazar Elif Şafak’ın ‘Bit Palas’ romanında Kırıkkanat’ın ‘Sinek Sarayı’ romanından intihal yaptığına hükmetti.
#Elif ŞafakYazmak kelimesinden türetilen birçok sözcük, edebi eserlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Örneğin yazın, edebiyat anlamına gelir. Yazın türleri, kendi içerisinde, manzum ve mensur eserler olarak ikiye ayrılır. Mensur kelimesinin Türkçesi düz yazıdır. Manzum kelimesi ise şiir demektir. Bulmacada yazınsal sorusuna verilebilecek tüm cevapları sizler için derledik.
Kültürler birbirlerine dille bağlanır. Dil ayırmaz, birleştirir. Ama siz, birleşmek değil de ayrılmak için yanıp tutuşuyorsanız, kimsenin yapabileceği bir şey olmaz. Nereden baktığınıza bağlı. Tıpkı denizler gibi. Ayırır mı, birleştirir mi? Tarih bunun yanıtını çoktan verdi.
#Bursaİletmek fiilinden türetilen ''ileti'' kelimesi, karşı tarafa aktarılan mesaj anlamına gelir. Hem düz yazılarda hem de şiirlerde, çok sayıda ileti bulunur. Edebi eserlerde ileti, hem verilmek istenen mesaj hem de anlam manasına gelir. En karmaşık metinlerde bile yoruma açık iletiler yer alır. Açık ileti nedir, nasıl sağlanır? Açık ileti ve örtük ileti arasındaki farklar nelerdir detayları ile derledik.
#Açık İletiDini terimler insanlar tarafından sıkça merak edilmektedir. Son günlerde gündemde olan İzhar kelimesi, İslam'da yaygın olarak kullanılan terimlerden biridir. Müslümanlar bunun ne anlama geldiğini merak ediyor. İzhar nedir? İzhar hangi harfleri içeriyor tüm detayları ile derledik.
Dinimize göre kıyamet gününde insanlar tekrar diriltilecek ve hesaba çekilmek üzere Allah'ın huzurunda toplanacaktır. İnsanların toplandıkları yere mahşer ya da arasat adı verilir. Haşr ise sadece insanların değil şeytanların ve cinlerin de bir araya gelmesi ve toplanması demektir. Çünkü ahirette tüm akıl ve irade sahibi varlıklar sorgulanacaktır. Haşr nedir? İnsanlar nasıl haşrolunacak? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Haşr Nedirİmanın şartları Allah'a, peygamberlere, Kuran'ı Kerim'e, meleklere, ahiret gününe, kaza ve kadere imandır. Her Müslüman, öldükten sonra yeniden dirilmeye, kıyamet gününe, cennete ve cehenneme iman eder. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de dünyanın bir oyun ve eğlenceden ibaret olduğu, ahiret yaşamının ise sonsuza kadar süreceği bildirilir. BA's nedir? İslam'da yeniden dirilme nasıl olacak? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ba's NedirKitap sözcüğü, kelime kökeni olarak Arapçadan dilimize geçmiştir. Kitap'ın asıl kökü ise “yazmak” anlamına gelen “ketebe”den gelir. Sizin için Kitap nedir ve ne işe yarar? Kitap neden önemlidir ve nasıl yazılır şeklindeki konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Kitap Nedir Ve Ne İşe Yarar?Gitarist, besteci ve yorumcu Ortaçgil "Ben ürettiğim şeylerde tekrar olmamasına gayret ediyorum birazcık. Yoksa bütün müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı istedi. Aynısını yapsam tekrarlamış olacaktım kendimi" dedi.
#Bülent OrtaçgilMitoloji, geçmiş tarihe farklı bir bakış açısı getirdiği için önemli bir yere sahiptir. Bir milletin, kültürün geçmiş çağlardan itibaren kitaplara yansıyarak gelen hikâyesini anlatır. Kitaplara yansımayanlar, güvenilir kaynak olmadıkları için pek itibar edilmiyor. Mitoloji hakkında detaylı bilgiyi derledik.
#Mitoloji Nedir?Hicr suresi okunuşu ve anlamı Kur’an-ı Kerim okumak isteyen vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Mekke döneminde inen sure, 99 âyettir. Hicr suresi, adını 80. âyette geçen “Hicr” kelimesinden almıştır. Hicr, Medine’nin kuzeyinde vaktiyle Semûd kavminin yaşadığı bir yerin adıdır. İşte Hicr suresi Türkçe ve Arapça okunuşu, anlamı, tefsiri…
#HicrTanzimat dönemi, Osmanlı tarihine damgasını vuran yenilikçi uygulamaların yapıldığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en çok kendisini hissettirdiği alanlardan biri de idari, hukuki, askeri ve eğitim alanlarının dışında edebiyat alanıdır. Diğer edebiyat dönemlerinden farklı olan Birinci ve ikinci dönem Tanzimat edebiyatını özellikleri ve sanatçıları ile bilgileri hazırladık.
#Tanzimat Dönemi Nedir?Üç kadın yazar; Ayşe Alagöz, Buket Şahin ve Günay Menekşe... Üçü de kitaplarını New York’ta, kendi deyimleriyle yaşadıkları gurbette kaleme aldılar. Bursalı Yazar Ayşe Alagöz ise göçmen hayallerini ve birikimlerini aşkın farklı halleri ile yansıttıkları bu kitapları “3 Elma” kabaresine dönüştürerek New York’ta sahneye taşıdı. “Göçmenliğin size ilk hissettirdiği şey arafta yaşamak” diyen Alagöz sohbetimizde, “Yaşadığınız yere alışıyorsunuz ama ruhunuzun kendi köklerden de beslenmesi gerekiyor. Bunun da en iyi yolu, tüm anlayış ve ön yargıların yarattığı boşlukları doldurabilen sanata tutunmak” dedi.
#BURSA90. sayımızda İlham sayfamızın konuğu Kaybedenler Kulübü Yolda filminin yönetmeni Mehmet Ada Öztekin. Öztekin’le filmi, ülke sinemasını, kaybetmeyi ve elbette Kadıköy’ü de içine alan güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Kaybedenler Kulübü YoldaÇağdaş edebiyatımızın en üretken ve dersine en sıkı çalışan yazarlarından biri Murathan Mungan. Kaleme aldığı her türü, o türün meseleleri içinde değerlendiren, türün imkânlarını sonuna kadar zorlayan bir yazar. Bundan tam 30 yıl önce ilk kitabını yayımladığı ‘Kırk Oda’ serisinin dördüncü öykü kitabı ‘Dokuz Anahtarlı Kırk Oda’ bu hafta Metis etiketiyle raflarda. Hayata, yaşama, varoluşumuza dair kadim anlatılardan çağdaş biçimlere genişleyen öykü kitabı için Murathan Mungan’la konuştuk.
#Kitapsanat