Son dönemlerin ses getiren dizisi Camdaki Kız’ın dikkat çeken karakterlerinden biri olan Feride’nin taşikardi hastalığının olduğunu söylemesi ile birlikte belki de pek çoğumuzun bilimsel adıyla ilk kez duyduğu taşikardi hastalığı merakla sorgulanmaya başlandı. Diğer adı kalp çarpıntısı olan taşikardi nedir, nedenleri nelerdir? İşte Camdaki Kız Feride’nin hastalığı taşikardi ile ilgili tüm merak edilenler…
#Camdaki Kız Feride“İlaç düşkünü” değilsek bile kesinlikle “ilaç sever” bir milletiz. Aynı durum sadece siz değil, biz doktorlar için de söz konusu. Sanki reçeteli ilaçlar yetmezmiş gibi şimdi bir de “ot-çöp bazlı” bitkisel ilaçlar var. Bunlar da genelde eczanelerde değil, rastgele yerler ya da internette satılıyor ve emin olun ki yüzde 90’ı fayda değil zarar veriyor. Geçen yıl toplamda 25 milyon kutu ilaç tüketmişiz. En çok da antibiyotik ve ağrı kesici yutmuşuz. Her iki grup da sorun yaratma potansiyeli yüksek ilaçlar. Nedeni şu...
#Osman MüftüoğluGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirAlerji ve astım hastalarının virüs riskini azaltmaları için önerilerde bulunan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Sarıman, alerji ve astım hastası olmanın tek başına koronavirüs bulaşması açısından fazladan bir risk yaratmadığını ancak orta ve ağır dereceli astım hastalarının “Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi” tarafından risk grubuna dahil edildiğini söyledi.
#Maltepe Üniversitesi Tıp FakültesiKoronavirüsün karaciğerde kalıcı hasar bırakmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “COVID-19’a yakalanan hastaların yüzde 20’sinde yapılan kan tahlillerinde karaciğer enzimleri de yüksek saptandı. Buna yönelik birkaç olası mekanizma mevcut olsa da hastalığı geçirenlerde karaciğerde kalıcı bir hasar gelişmediği biliniyor” dedi.
#KaraciğerInfluenza virüslerinin neden olduğu grip yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalık. Çoğu zaman “nasıl olsa kendiliğinden geçer” düşüncesiyle hafife alınsa da, özellikle çocuklarda, yaşlılarda, akciğer, kalp ile diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde; bronşit ve zatürree gibi komplikasyonlara, hatta ölümlere bile yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer grip hakkında doğru sanılan 10 hatalı bilgiyi anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Influenza VirüsüOkulların kapanması ve sıcak havaların kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bu günlerde tatil planlarınız varsa dikkat! Seyahat rotanızı belirlerken otel, ulaşım gibi detayları araştırırken gideceğiniz ülkede karşılaşabileceğiniz sağlık risklerini de kontrol edin!
#Tatil Öncesi Sağlık KontrolüKar, buz, dondurucu soğuk derken bugünlerde acil servislerde çok sık yaralanma ve kırık-çıkık sorunlarıyla karşılaşılıyor. Kazaların bazıları hafif atlatılabilirken bazıları ise çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor hatta ölüme bile neden olabiliyor. Acil Servis Uzmanı Dr. Mediha Doğanay 7 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Acil ServisCinsi sivrisineklerin ısırmasıyla oluşan sıtma hastalığı, keyifle başlayan yaz tatillerini kabus dolu günlere çevirebiliyor. Peki, sıtmanın belirtileri neler? Sıtmaya yakalanmamak için neler yapmalıyız? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Neşat Bozkurtgil, sıtma ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Sıtma HastalığıKonu ilaç olunca bırakın çocukları yetişkinler dahi endişe ile kullanır. Son zamanlarda ortaya çıkan yüzlerce ilaç çeşidi bir yandan hastalıklardan kurtulmamıza yarıyorken diğer taraftan da doğru giden şeyleri bozabiliyor. Hele bir de ilacı içmesi gereken kişi çocuk olunca kullanılması gereken ilacın araştırılması gerekiyor. Çocukların bünyeleri yetişkinlere göre daha zayıftır. Bu yüzden onlara ilaç verirken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekir.
#TabletBeyin ve bellek hakkında bildiklerimiz son yıllarda çok değişti. Değişti sözcüğü bile hafif kalabilir, devrim mahiyetinde bilgilere ulaşıldı. “Peki bu bilgiler ne kadar işe yaradı?” derseniz işte orası biraz meçhul! Ama yine de umudu azaltmadan, enseyi karartmadan yeni hedeflere odaklanmak şart. Bilmemiz gereken en mühim nokta şu: Önemli zannettiğimiz çoğu bellek kayıpları aslında doğal yaşlanmanın normal bir parçası ve optimum bir bellek sağlam, güçlü bir sağlıkla birebir ilişkili. Yani “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” atasözü kesinlikle doğru. İçinizden “Hocam sözü fazla uzatmasak da şu bellek kaybını azaltan 10 emri bir görsek” diye geçirdiğinizi biliyorum. Buyurun...
#Osman MüftüoğluGündemde her gün yeni bir sağlık haberi var. Yine her gün bir “uzman görüş”ün tumturaklı uyarılarını dinliyoruz. Kimi “onu ye, bunu yeme” diyor, kimi ilaçları, kimi de modern tıbbı kötülüyor. Peki, bu bilgilerin hangileri ne kadar güvenli? İşin o kısmı maalesef oldukça karışık.
#ProbiyotikHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetBazı gıdalar birlikte yendiklerinde daha lezzetli ve faydalı “besin çiftleri” haline gelir. Bunlar “hayırlı ve mutlu gıda evlilikleri” olarak bilinir. Bazen de tam tersine “gıda evliliği” önemli bir sağlık sabotajcısı olur. Biz bunlara “yanlış evlilikler” ve “tehlikeli çiftler” diyoruz. Üzülerek söyleyeyim, bu tehlikeli çiftlerin çoğu yaygın ve sık tükettiğimiz besinler. Pek çoğu da “damak çatlatan” lezzetler. Konuya biraz daha derinlemesine girmek istiyorsanız buyurun...
#Yazar