Son yıllarda insan genetiği üzerinde yapılan çalışmalar, genlerimizin ilaçlara verdiğimiz tepkiler üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Farmakogenetik analizle, ilaçlara verdiğimiz tepkileri etkileyen genetik farklılaşmalarının saptandığını belirten Prof. Belgin Süsleyici, ilaç genetiği analizi ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtlıyor.
#İlaç Genetiği“Herkes aya, biz yaya!” <br>Bir zamanlar küçük küçük çocuklar bile böyle bilir, böyle söylerlerdi. <br>Ama devir değişti. <br>Türkiye, Türk bilim insanı değişti, gelişti. <br>Türkiye’de birbiri ardına genetik laboratuvarları açılıyor, şaşırmıyoruz bile. <br>Üstelik ruhsat almaları ve teknolojiyi takip etmeleri hiç kolay olmasa da, ellerini bu taşın altına koymaya hevesli yüzlerce genetikçimiz var. <br>GenMer’in genç ve takipçi kurucuları gibi. <br>
Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaEkol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Dijital yaşamın her alanında etkin şekilde kullanılan yapay zeka teknolojisi üreme tıbbına da yön vererek çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Uyguladığımız tüp bebek tedavilerine geçtiğimiz yıllarda dahil ettiğimiz yapay zeka şimdi de Akıllı Sperm teknolojisi sayesinde dölleme ve kaliteli embriyo oluşturma şansı en yüksek spermin seçilmesini sağlıyor.
#Tüp Bebekİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserZayıflama iğnesi vurduran ünlüler kervanına Kim Kardashian ve Elon Musk’tan sonra İngiltere’nin eski başbakanı Boris Johnson da katıldı. Kabinedeki bir bakandan öğrenip iğneyi kullandığını söyleyen Johnson, sonuçtan da oldukça memnun kalmış. Peki siyasetçisinden oyuncusuna ve işinsanına kadar çok sayıda ünlü ismin tercih ettiği bu iğne sağlıklı mı? Yan etkileri neler, her kilo vermek isteyen kullanabilir mi? Uzmanlara sorduk, işte yanıtları...
#Boris JohnsonABD’deki ünlü Mayo Clinic’de görevli Türk nöroloji profesörü Nilüfer Ertekin Taner, Alzheimer hastalığını ve beyin bozukluğunun farklı etnik gruplardan insanları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için potansiyel olarak çığır açan çalışmasına 41 milyon dolarlık bir devlet desteği aldı. Araştırmadan elde edilecek verilerin, tedavi yolunu açabileceği belirtildi.
#ABDBilim insanları, hayvanlardaki katı tümörleri küçülten yeni bir 'kanser öldüren virüsü' insana enjekte etti. İlk sonucun olumlu olduğu çalışma, kanser tedavisinde büyük bir dönemeç olarak görülüyor. Peki bu uygulama hangi kanser türünde etkili olacak? Her şey yolunda giderse tedavi nasıl uygulanacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KanserABD'de domuz kalbi nakledildikten sonra hayatını kaybeden 57 yaşındaki David Bennett'in ölümü üzerindeki sis perdesi kalkıyor. Hastanın ölümüne ilişkin inceleme yapan araştırmacılar nakledilen organda 'sitomegalovirüs' adı verilen bir virüs keşfettiler. Bennett'in ölümünde bu virüsün bir rolü olup olmadığı henüz bilinmiyor, araştırmalar devam ediyor.
#Domuz KalbiMarmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Prohealth Genetik Testler DanışmanıProf. Dr. Korkut Ulucan, genetik yatkınlık testleriyle kişilerin karşılaşabilecekleri sağlık risklerinin belirlenebildiğini belirterek, böylece hastalık dahaortaya çıkmadan müdahale edilebilmenin mümkün olabildiğini açıkladı.
#1ABD’de çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19’a karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
#Derya UnutmazABD’de çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, COVID-19’a karşı umut verici bir tedavi geliştirdiklerini açıkladı. Prof. Unutmaz, yeni yöntemle virüsün hücrenin içine girmesini engelleyerek, bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini belirtti. Virüse bir tür tuzak kurulduğunu söyleyen Unutmaz, ilacın tüm varyantlara karşı etkili olacağını ifade etti.
#Derya UnutmazAlzheimer, hasta ile birlikte hastaya bakan kişinin hayatını da maddi/manevi tamamen etkisi altına alan bir hastalık. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunuyor. Hastalığı tamamen tedavi etmek henüz mümkün olmasa da bilim insanları umut olacak bir çalışmaya, aşıya imza attı. Peki aşı nasıl çalışıyor, hangi aşamada etkili oluyor? Yakalanmadan hastalığı engellemek mümkün mü? Detaylar haberimizde...
#AlzheimerToplamda 15 kişiden oluşan bir grup, yerin altında dış dünya ile hiçbir bağlantı kurmadan 40 gün boyunca yaşarsa ne olur? Fransa'da bilim insanları bu sorunun cevabı için deney gerçekleştirdi ve çıkan sonuç insanları şaşkına çeviriyor...
#Deep TimeYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoCovid-19 pandemisine karşı dünya çapında bir aşılama süreci başlatıldı. Kimi mümkün olan en kısa sürede aşılanmak için gün sayarken iğneden korkanlar ise aşı olacakları günü endişeyle bekliyor. Peki bu korkunun ve aşıya olan ön yargının altında yatan sebepler neler? Üç farklı uzmana danıştık, işte halihazırda devam eden aşı kararsızlığının olası nedenleri…
#Aşı Kararsızlığı