Güncelleme Tarihi:
Yapılan testler sonrasında halen kullandığınız veya gelecekte kullanabileceğiniz ilaçların güvenli ve etkin kullanımı üzerinde rol oynayabilecek herhangi bir genetik farklılaşmayı tespit ederek, kişiye özgü ilaç genetiği raporu oluşturulmasını sağlar. Bu testler sayesinde kişinin genetik yapısına göre yanıtı en yüksek, yan etkisi en az ilacı deneme yanılma olmandan önceden tespit etmek ve kişiye özgü tedaviler planlamak mümkün olmaktadır.
Farmakogenetik testler sayesinde kişinin genetik yapısı ile kullanacak olduğu ilacın karşılaştırılarak en uygun ilacın ve en uygun dozun seçilmesi sağlanabiliyor.
Bu testi yaptırmanın hem doktor hem de hasta için önemli avantajları vardır. Genetik özelliğe göre tedavi edici etkisi en fazla ve yan etkisi en az olan ilacı seçme imkanının yanında hasta için en uygun doz bulunarak, ilaç hastaya önerilir.
En doğru ilaç en doğru dozda kullanıldığı için hasta hızla iyileşir, yan etkiler ise en aza indirilir. Hasta çeşitli ilaçlar arasında kendine uygun olanı deneme yanılma yolu ile değil, genetik testlerini yaptırarak bilimsel bir yolla bulmuş olur. Kullandığı ilaç sayısı ve hastalığının tedavi süresi azalacağı için maddi olarak ta çok önemli kazançlar sağlar.
Farmakogenetik test uygulamaları yapmak üzere İSTKA’nın (İstanbul Kalkınma Ajansı) YENİLİKÇİ VE YARATICI İSTANBUL MALİ DESTEK PROGRAMI ile desteklenen TR10/16/YNY/0030 Bireye Özel Akılcı İlaç Kullanımına Yönelik Farmakogenetik Projesi kapsamında Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk Farmakogenetik Hizmet Birimi kurulmaktadır.
Lansman Toplantısı 27 Şubat2017 Pazartesi ünü 13.00-16.00 arası T.C. Sağlık Bakanlığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nun da yapılacaktır. Katılımınız bizleri memnun edecektir.