Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Avcı, organları taklit edebilen çip geliştiriyor. Avcı, Harvard Üniversitesi’nde öğrendiği bu yöntemle, Türkiye’de de hastalıklar için geliştirilecek tedavi yöntemlerinin süresini ve maliyetini azaltmayı amaçlıyor.
#Organları Taklit Eden ÇipKoronavirüs tedbirleri kapsamında restoran ve lokanta gibi işletmelerin müşteri kabul etmesi yasak ancak Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde dükkan işleten bir esnaf bu kurala uymuyor. Esnaflık yapan Erkan Cinbir, iş yerinde maske takma zorunluluğunun olmadığını belirten yazıyla birlikte içeriye müşteri de alınca polisle tartıştı. Dükkanına gelen polislere "Genelge beni bağlamaz" diyen Cinbir, "Koronavirüs yok" diye adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu. Maskesiz dolaştığı için polis ekiplerince karakola götürülen Cinbir'e 24'üncü kez kesildi. Polisle maske için tartışan Cinbir'in ''Bu maskeyi bana kimse taktıramaz. Senin bana maske taktırma yetkin yok'' sözleri 'pes' dedirtti.
#ZonguldakGeçen hafta Fransa'nın kuzeybatısındaki Rennes kentinde, test aşamasındaki ağrı kesici ilacı deneyen bir kişinin yaşamını yitirmesi ve beş kişinin hastanelik olması sonrası Fransa Sağlık Bakanı konuştu.Bakan Marisol Touraine, ölümle sonuçlanan ilaç deneyi sonrası klinik deneylerin durdurulması için bir sebep olmadığını söyledi.
#Fransaİngiltere’de ilaç deneyi sırasında ağır hastalanan altı gencin kurtarılması için doktorlar, dünyadaki meslektaşlarından yardım bekliyor. Deneklerin verdiği reaksiyonların, arı sokan ya da fıstık yiyen kişilerde görülen alerjinin şiddetli halini andırdığı belirtildi. Deneylerde etkisiz ilaç (plasebo) verilenler arasında olduğu için zarar görmeyen bir genç, hastalanan deneklerin domino taşı gibi devrildiklerini söyledi.
Alara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara UrungaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkKoronavirüsün adını Aralık 2019’da duyduk. Sonra hayatlarımıza hızla girdi ve her şeyi geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. Peki siz hâlâ Covid-19’a yakalanmayanlardan mısınız? Eğer böyle düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Nasıl mı? İşte Wall Street Journal'ın çarpıcı makalesi ve kritik uzman görüşleri…
#COVID-19Koronavirüse ilk aşıyı geliştiren Türk biliminsanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci şimdi de kansere karşı dünyanın umudu oldu. Bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyen aşı, en ölümcül türlerden pankreas kanserinde denendi ve 16 hastadan yarısı tamamen iyileşti. 18 aylık tedavi sürecinde 9 doz aşıya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
#KanserToplamda 15 kişiden oluşan bir grup, yerin altında dış dünya ile hiçbir bağlantı kurmadan 40 gün boyunca yaşarsa ne olur? Fransa'da bilim insanları bu sorunun cevabı için deney gerçekleştirdi ve çıkan sonuç insanları şaşkına çeviriyor...
#Deep TimeGüzellik uğruna laboratuvarlarda işkence çekip ölen deney hayvanlarının konu edildiği kısa film ‘Save Ralph- Ralph’i Kurtar’ sosyal medyada bomba etkisi yarattı. Tavşan Ralph’in yürek dağlayan hikâyesi buzdağının görünen kısmı. Parfüm için derilerine enjeksiyon yapılan, travma için kafalarına yüksekten ağırlık bırakılan, gözleri dikilip annesinden ayrılan ve istatistiklerde rakam bile olamayan yüzbinlerce laboratuvar hayvanı var... Oysa artık gelişen teknolojiyle bu deneylere gerek olmadığı biliniyor.
#Gazetehaberleri2-3 gündür sosyal medyayı sallayan SaveRalph-Ralph’i Kurtar videosu izleyenlerin yüreğini dağladı. Hâlâ izlemeyen kaldıysa özetleyeyim: Filmin konusu dermatolojik testlerde kullanılan tavşanlar. Güzellik uğruna insanoğlunun başka canlılara ne denli acı verdiğini anlamak adına oldukça çarpıcı bir film. Peki, filmi izledik, üzüldük, empati yaptık, bitti mi? Hepsi bu mu? Kişisel olarak yapabileceğimiz bir şeyler yok mu? Dahası tek sorun bu canlıların kozmetik için deneylerde kullanılıyor olması mı? İşte yanıtı...
#YAZARKozmetik sektörü için kullanılan denek hayvanı Ralph’in yaşadığı işkenceleri konu alan Save Ralph (Ralph’i Kurtar) isimli kısa film, tüm dünyada büyük yankı uyandırdı. Peki Türkiye’deki denek hayvanları ne durumda? Deneye Hayır Derneği Başkanı Yağmur Özgür Güven yaşananları anlattı.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Çin'den alınan koronavirüs aşsının 14 gün laboratuvarda incelenirken, aynı zamanda barkodlandırılmanın da yapılacağını söyledi. Bir aşının yapılmasının yeterli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlhan, "'Ben her iki aşıyı da olayım, hatta 3 aşı gelsin ben hepsini olayım' diyenler var. Ama aşıların akılcı kullanılması gerekiyor. Bir aşıya karar verdikten sonra o aşının kullanılması gerekiyor. Bir aşı yapıldıktan sonra o aşının ikinci dozunu da olduktan sonra yeterli korumayı sağlayacağını biliyoruz. Ben 'A aşısını oldum' bunun üzerine 'iki doz da 'B' aşısını olayım' demek doğru bir şey değil. Böyle yapılmasının hiçbir anlamı da yok açıkçası.'' ifadelerinde bulundu.
#Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Çin'den alınan koronavirüs aşsının 14 gün laboratuvarda incelenirken, aynı zamanda barkodlandırılmanın da yapılacağını söyledi. Bir aşının yapılmasının yeterli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlhan, "'Ben her iki aşıyı da olayım, hatta 3 aşı gelsin ben hepsini olayım' diyenler var. Ama aşıların akılcı kullanılması gerekiyor. Bir aşıya karar verdikten sonra o aşının kullanılması gerekiyor. Bir aşı yapıldıktan sonra o aşının ikinci dozunu da olduktan sonra yeterli korumayı sağlayacağını biliyoruz. Ben 'A aşısını oldum' bunun üzerine 'iki doz da 'B' aşısını olayım' demek doğru bir şey değil. Böyle yapılmasının hiçbir anlamı da yok açıkçası.'' ifadelerinde bulundu.
#AnkaraAtomlar ve moleküller, dünyamızı oluşturan parçalardır. Bu küçük parçacıkların dünyasının nasıl çalıştığını açıklayabilmek için ise kuantum kuramı yani mikro dünyanın mikro yasaları geliştirilmiştir. Avusturyalı fizikçi Ernest Shrödinger, kuantum mekaniğine önemli katkılar yapmış ve bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları ve Schrödinger Denklemi ile 1933'te Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
#Ecehan ErsözAtomlar ve moleküller, dünyamızı oluşturan parçalardır. Bu küçük parçacıkların dünyasının nasıl çalıştığını açıklayabilmek için ise kuantum kuramı yani mikro dünyanın mikro yasaları geliştirilmiştir. Avusturyalı fizikçi Ernest Shrödinger, kuantum mekaniğine önemli katkılar yapmış ve bu alanda gerçekleştirdiği çalışmaları ve Schrödinger Denklemi ile 1933'te Nobel Ödülü’nü kazanmıştır.
#Ecehan Ersöz