Ülkemiz son günlerde aşırı sıcak dalgasının etkisine girmişken Avrupa’nın dört bir yanından da sıcak hava dalgalarıyla ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. Avrupa kıtasının bir kısmı aşırı sıcaklara teslim olmuşken bir yandan da hayatı felç eden ani sel baskınları yaşanıyor.
#AVRUPAİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakDünyanın çevre gündemini iklim krizi ele geçirmiş durumda. Bir yanda seller, diğer yanda artan sıcaklık, kuraklık ve ölümler… Şimdi bir de bunlara sıcaklıkları olağanüstü arttırması beklenen El Nino ekleniyor. Türkiye’deyse durum bildiğimiz gibi. Şimdilik her şeyden biraz var ama fazlası kapımızda.
#İklim KriziTEKRAR altını çizerek söylemekte fayda var. Ödemiş’te son 20 yıl içinde önemli bir gelişme yaşandı. Aslında buna gelişme demekten çok “dönüşüm” demeliyiz. Çünkü üretim ve ürün deseni büyük ölçüde değişti. Süt hayvancılığıyla birlikte süs bitkileri üretiminde de büyük sıçramalar meydana geldi. Öyle ki bölge; artık yurtiçi talebi karşılamaktan öte ciddi ölçüde süs bitkileri ihracatından söz eder hale geldi. Peki şu anda sektörde neler oluyor ve hangi gelişmeler yaşanıyor? Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (SÜS-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ardıcak’a bu soruları sordum.
#1Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtı bugün 6’ncı ayını doldururken, bu gelişme küresel ölçekte birçok yeni dinamiği açığa çıkarttı. Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD-Rusya kutuplaşması ilk kez bu kadar keskinleşti. Ancak bu kez küreselleşmenin bir sonucu olarak ekonomi, enerji ve gıda krizi tüm dünyada hissedilir boyutlara ulaştı. İşte Rusya-Ukrayna savaşının ilk 6 ayda dünyadaki izdüşümleri...
#Ukrayna Savaşıİstanbul son yılların en fazla sağanak ve rüzgarın etkili olduğu temmuz ayını yaşıyor. Sıcaklıklar yıl boyu mevsim normallerinin altında seyretti. Her yıl temmuz ayında ortalama 37 derece sıcaklık beklenirken İstanbul'da bu yıl temmuz ayının ilk iki haftasında en fazla 29.5 derece sıcaklık görüldü. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, ağustos ayında sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini ifade etti. Adil Tek, "100 yıllık ölçümler var, en yüksek sıcaklık 43.7 olmuştu. Bu değerlere şu an için çok yaklaşılacak gibi gözükmüyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul için 30-37 derece sıcaklıklar gözükebilir" dedi.
#İstanbulKüresel ısınma ve iklim krizinin etkileri tüm dünyada kendini gösteriyor. Sıra dışı hava olayları ve doğal afetler 2021 yılına damga vururken dünyanın en soğuk yerlerinden biri olan Alaska'da aralık ayında görülen rekor sıcaklık büyük felaketlerin habercisi olarak adlandırıldı.
#Alaskaİklim krizinin etkileri günbegün artıyor ve bu kriz Dünya genelinde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana getiriyor. Daha bu hafta okulların kapanmasına bile neden olan şiddetli fırtına, ülkemizde belli bölgelerde hayatı oldukça olumsuz hale getirdi. Dünya genelinde de rekor kıran sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve sellerle 2021; sonunda iklim değişikliğinin kritik konumuna uyandığımız bir yıl oldu. Hürriyet Yazarı Ergi Şener anlatıyor...
#Embedpodİklim krizinin etkileri günbegün artıyor ve bu kriz Dünya genelinde geri dönüşü olmayan hasarlar meydana getiriyor. Daha bu hafta okulların kapanmasına bile neden olan şiddetli fırtına, ülkemizde belli bölgelerde hayatı oldukça olumsuz hale getirdi. Dünya genelinde de rekor kıran sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve sellerle 2021; sonunda iklim değişikliğinin kritik konumuna uyandığımız bir yıl oldu. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin değerlendirmesine göre de etkiler, artık "yaygın, hızlı ve yoğunlaşıyor". Birçok sonuç geri döndürülemez bir hal aldı ve okyanuslarda, buz tabakalarında ve deniz seviyelerinde meydana gelen değişiklikler binlerce yıl sürecek.
#Ergi ŞenerBir yanda iklim krizinin etkileri artarken diğer yandaysa Paris İklim Anlaşması’nın Meclis’te onaylanması, Çevre Bakanlığı’nın ismine ‘iklim’in de eklenmesi gibi olumlu gelişmeler yaşanıyor. Peki, bu gelişmeler ışığında bizi nasıl bir gelecek bekliyor? Başta İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu olmak üzere doğanın korunmasıyla ilgili hemen tüm çalışmaların içinde yer alan, geçmişte Milli Parklar genel müdürlüğü yapmış olan AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan’a aklımızdaki soruları yönelttik.
#İklim KriziABD’de orman yangınları sırasında hava kirliliğindeki artışların koronavirüs vaka ve ölümlerine ne derece katkıda bulunduğuna dair bir araştırma yapıldı. Tam 133 kentin verilerinin kullanıldığı araştırmadan çıkan sonuç ise korkutucu. Araştırmacılar, alevlerden çıkan küçük parçacıkların solunmasının koronavirüse yakalanma ve ölüm oranlarını artırdığını tespit etti.
#KoronavirüsKüresel ısınma ve iklim krizinin etkileri giderek derinleşiyor. Dünyayı etkisi altına alan kuraklık, aşırı sıcaklar ve yangın, sel gibi felaketler her geçen gün artarken ABD'den de korkutan bir haber geldi. Ülkenin en büyük su rezervi olan Mead Gölü'nde “kıtlık” ilan edildi.
#ABDİstanbul’da her şeyin son 109 yılda yaşanan 1.5 derecelik sıcaklık artışından kaynaklandığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “İklim krizi küresel bir sorun ama İstanbul’un asıl sorunu aşırı nüfus artışı ve ormansızlık. İstanbul için sürdürülebilir bir ekonomi ve kent yaşamı bu şekilde mümkün değil. Zararı büyük olur” dedi. Adil Tek, “İstanbul için kuraklık artık depremden daha büyük tehlike. Yakında iklimsel kaynaklı ölümleri görmeye başlayacağız. İstanbul’da rekor sıcak günler hep son yıllarda ve bu günlerin yaşanma sıklığı artıyor. Felaket kelimesini kullanabiliriz Acil olarak sembolik 2 saatlik su kesintileri yapmamız lazım” diyor.
#Gazetehaberleriİklim krizi hakkında hazırlanan kapsamlı rapor uyardı: Dünya, iklim krizinin etkilerine vahim düzeyde hazırlıksız ve önümüzdeki on yıl içinde gerekli yatırımlar yapılmazsa küresel ısınmada en az sorumluluğu olan en yoksul kesimler en ağır bedeli ödeyecek.
#İklimUluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kadranı Olmayan Saat’ adlı yapım ‘En İyi Belgesel’ ödülünün sahibi oldu. Dr. Fatma Karakuş Kaçmaz’ın doktora tezinden uyarladığı belgesel Anadolu’da iklim krizinin doğrudan etkilediği yaşamlara mercek tutuyor.
#Klim Kriziİklim değişikliği giderek daha belirgin hale geliyor ve Almanya’da ani fırtınalar ile şiddetli yağmurlara yol açacağı öngörülüyor. 2023 yılından itibaren okyanus sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması, Akdeniz’de benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşanması, Avrupa kıtasını doğrudan etkiliyor. Bu artan okyanus sıcaklıkları, Almanya’da kasırga ve sel riskini ciddi şekilde artırıyor.
#AlmanyaSon yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, yüksek enerji fiyatları, Çin’den gelen rekabet ve imalat sektöründeki kalıcı zayıflık ülke ekonomisinin büyümesini baskılıyor.
#AlmanyaKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkDünyanın en büyük ve en önemli turizm fuarlarının başında gelen ‘Berlin Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’ (ITB) yarın başlıyor. Aralarında, Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren Türk şirket ve acentelerin de bulunduğu 180’in üzerindeki ülkeden 6 bine yakın şirket, 5-7 Mart tarihleri arasında fuarda ziyaretçilerini ağırlayacak.
#AlmanyaTürkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından MOGAN Enerji halka arzı için 28-29 Şubat ile 1 Mart 2024 tarihlerinde pay başına 11,33TL’den talep toplayacak. Kurumsallaşma için en etkili yöntemin borsa ve SPK regulasyonu altına girmek olduğuna dikkat çeken MOGAN Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman “Halka arz gelirinin yüzde 45’ini yeni yatırımlar, yüzde 45’ini mevcut borçların erken kapanmasında kullanacağız. Geri kalan yüzde 10’luk tutarı ise işletme sermayesi olarak değerlendirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikTürkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından MOGAN Enerji halka arzı için 28-29 Şubat ile 1 Mart 2024 tarihlerinde pay başına 11.33TL’den talep toplayacak. Kurumsallaşma için en etkili yöntemin borsa ve SPK regulasyonu altına girmek olduğuna dikkat çeken MOGAN Enerji Genel Müdürü Ali Karaduman, “Halka arz gelirinin yüzde 45’ini yeni yatırımlar, yüzde 45’ini mevcut borçların erken kapanmasında kullanacağız. Geri kalan yüzde 10’luk tutarı ise işletme sermayesi olarak değerlendirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
#MOGAN EnerjiDünya üzerindeki en el değmemiş göllerden biri Hövsgöl. Etrafını çeviren dağlarla, pırıl pırıl mavi sularıyla, sadece buraya özgü balık türleriyle tam bir doğa harikası... Ancak 1940'lardan bu yana yaşanan değişimler, bu güzelliği de tehlikeye attı. Üstelik bu durum hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. İşte bilim insanlarının son 15 yıldır yanıtını aradığı soru ve diğer ayrıntılar...
#Moğolistan