Genç Atlas’a çevreci ödülü

Güncelleme Tarihi:

Genç Atlas’a çevreci ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2020 07:00

Bu yıl sekizinci sınıfta okuyan iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) verdiği Küresel Gençlik Ödülü'nün sahibi oldu.

Haberin Devamı

3 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu, WWF’nin Küresel Gençlik Ödülü’nün dört sahibinden biri oldu. Ödül 2012 yılından bu yana doğayı korumaya yönelik davranış değişikliklerine ilham veren öncülere veriliyor. 30 yaşının altındaki doğa koruma öncülerinin seçildiği ödüller için adaylar ulusal WWF ofisleri tarafından belirleniyor.

TÖREN İNTERNET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİ

WWF Gençlik Ödülleri koronavirüs salgını tedbirleri yüzünden internet üzerinde gerçekleşen WWF Yıllık Konferansı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Sarrafoğlu, iklim aktivisti Greta Thunberg'in küresel iklim krizine dikkat çekmek için başlattığı 'gelecek için cumalar' protestolarının Türkiye'deki öncüsü olmuştu. Gençler arasında iklim krizine farkındalığı artırmak için için çalışan Sarrafoğlu ayrıca iklim konusunda çalışan kişilerle haftalık röportajlar yapıyor, yazılar yazıyor ve çevre konusunda radyo programı hazırlayıp sunuyor.

Haberin Devamı

Kürsesl Gençlik Ödülü Sarrafoğlu ile birlikte Bulgaristan’da ilk sıfır atık restoranın kurucusu Blazhka Dimitrova, Polonya’da Nehir Muhafızları girişiminin öncüsü Piotr Bednarek ve Bulgaristan’dan sürdürülebilir modayla ilgili çalışmalar yapan Boryana Uzunova kazandı.

‘İKLİM KRİZİNİN OKULLARDA DERS OLARAK OKUTULMASINI İSTİYORUM’

Hürriyet’e konuşan Sarrafoğlu, “Ödülü kazanmak güzel bir his. WWF’in yayınladığı raporları okullarda, sunumlarda ve grevlerde yaptığım konuşmalarda kullanıyorum. İlginç ve korkunç bilgiler var bu raporlarda. Mesela; son 50 yılda doğal yaşamın ‘yüzde 60’ı yok olmuş. Dünyada tehlike altında olan türlerin ülkemizdeki sayısı 10 yılda 131’den 400’e çıkmış. Türkiye’nin sulak alanlarının yarısı, ekosistem özelliklerini kaybetmiş. Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı plastik atıkları yiyormuş ve en çok plastik Türkiye'den gidiyormuş. Bunlar bilim insanları tarafından araştırılan bilimsel gerçekler. Benim için en büyük ödül Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı kabul etmesi ve okullarda iklim krizinin ders olarak okutulması olacak” dedi.

‘İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİ ARTIYOR’

Haberin Devamı

Çevreci mücadeleye katıldığı son bir yılda hayatının değiştiğini anlatan Sarrafoğlu, “İklim krizi farkındalığı daha görünür olmaya başladı. 1 yıl içerisinde Siirt’ten İzmir’den Almanya’dan Rusya’dan iklim aktivisti çocuklarla tanıştım ve ne kadar kalabalık olduğumuzu gördüm. Geçen hafta İstanbul'da son 109 yılın sıcaklık rekoru kırıldı. iklim krizine neden olan atmosferdeki karbondioksit oranı 416.08 ppm ile rekor kırdı. Kalabalık olmaya başlasak da durdurulmasını istediğimiz iklim krizinin etkileri artıyor. Zaman azalıyor. Ama bu krizi durdurmaktan başka çaremiz olmadığımız için umudum var. Hem gençlere hem de büyüklere mesajım şu: İklim krizinden nasıl daha az etkileniriz diye düşünmek yerine iklim aktivisti olun ve çözümün bir parçası olun.”diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!