Münih Türk-Alman Velileri İnisiyatifi Derneği Başkanı Gonca Onal, 2024/2025 eğitim-öğretim yılına dair değerlendirmelerde bulundu. “Bavyera’da yaşayan Türk-Alman toplumu olarak, yeni eğitim-öğretim yılına büyük bir heyecan ve umutla başlıyoruz” diyen Onal, dernek olarak çocukların akademik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Onal, “Eğitim, çocuklarımızın sadece bilgi değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları için en önemli araçtır” diye konuştu.
#MünihDilan Çiçek Deniz’in 77. Cannes Film Festivali’nde Kevin Costner ile buluşması büyük ses getirdi. Deniz, dünyaca ünlü yıldızla Kelebek için röportaj yaptı. Costner, Türkiye’de geçen cuma vizyona giren “Horizon: An American Saga Chapter 1” filmine dair merak edilenleri anlattı.
#Kevin CostnerAlmanya’da çifte vatandaşlığa imkân tanıyan Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte Almanya’da yaşayan Türkler hem Alman vatandaşlığına hem de Türk vatandaşlığına geçmek için işlemlere başladı. Berlin Başkonsolosluğuna giden 29 yaşındaki Halil K. “Sanki Mavi Kart’la o ülkeye ait değil gibiydik. Vatandaşlığa geçince, daha çok vatandaş gibi gözükerek sahipleniliceğimizi düşünüyorum” dedi.
#ALMANYAOrijinali About My Father olan Eyvah Babam filmi ekranlara geliyor. Laura Terruso'nun yönettiği, senaryosunu Sebastian Maniscalco ve Austen Earl'ün üstlendiği Eyvah Babam oyuncuları ve konusu ile dikkat çekiyor. Film 2023 yılında vizyona girdi. Peki, Eyvah Babam filminin oyuncuları kimler, konusu nedir? İşte Eyvah Babam oyuncuları ve karakterler...
#Eyvah Babam Filmi13 yıl önce canlandırdığı karakterle hepimizin hayatına girdi. Yıllar içinde yeteneği ve güzelliğinin yanı sıra attığı her adımı gündem oldu, konuşuldu, “Beni görmeyen, hissetmeyen, farkında olmayan insanlarla karşılaşıp onlara güvenmem kırılma noktamdı” diyor. Yeni proje için Türkiye’ye gelen Meryem Uzerli’yle buluştuk, kızları Lara ve Lily’yi, hayatını, aşkı, hakkında merak edilenlerini ve oyunculuğu konuştuk: Çıplaklık benim için cesur olmak demek değil. Hepimiz dünyaya çıplak geldik.”
#Meryem UzerliFederal hükümetin, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırarak çifte vatandaşlığın önünü açan yasa tasarısına Almanya’nın Köln kentinde yaşayan vatandaşlarımızın çoğu olumlu bakıyor. Akademisyeninden iş insanına üniversitelisinden marketcisine kadar vatandaşlarımız yasanın yararlı bir o kadar da geciktiği kanaati taşıyorlar. Yeni düzenlemeyle 8 yıl şartının beş yıla indirilmesi gibi kolaylıklar getirse de, vatandaşlarımız Türkçe isimden dolayı gümrük ve benzeri yerlerde farklı muamele endişesini hâlâ taşıyorlar.
#AlmanyaHacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürü Metin Munzur, İtalya Cumhurbaşkanı tarafından ‘Cavaliere dell’Ordine della Stella’ onur ödülüne layık görüldü. Munzur, ödülünü İtalya Büyükelçiliği’nde düzenlenen törenle Büyükelçi Giorgio Marrapodi’den aldı.
#Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet KonservatuvarıTürkiye’den Almanya’ya iş gücü göçünün 60. yılı dolayısıyla kurulan ve çoğunluk olarak Almanya’da yaşayan Türk müzisyenlerinden oluşan Diaspora Orkestrası’nın kurucusu Önder Baloğlu, ‘gurbet’i temel aldığı bir programla Türk diasporası müzisyenlerini tek çatıda topladı. Baloğlu, “Hiçbir Türk diasporasının Türkiye’den bağını kopardığını düşünmüyorum. Gelin Türkiye’de buluşalım ve müzik yapalım” diyor.
#AlmanyaYönetmenliğini ve senaristliğini Sermiyan Midyat'ın yaptığı Ay Lav Yu Tuu televizyonda izleyicisiyle buluşuyor. Ay Lav Yu filminin devam serisi olan yapımmda bu kez, Amerika’da eğitim alıp köyü Tınne’ye dönen İbrahim’in iki kültür arasında yaşadıkları anlatılıyor. Peki, Ay Lav Yu Tuu filmi nerede çekildi? Ay Lav Yu Tuu oyuncuları ve konusu...
#Ay Lav Yu TuuYönetmenliğini ve senaristliğini Sermiyan Midyat'ın yapıp başrolünde oynadığı 2010 yapımı "Ay Lav Yu" adlı filmin konusu, oyuncu kadrosu ve nerede çekildi merak konusu oluyor. Peki, Ay Lav Yu nerede çekildi? Ay Lav Yu'nun konusu ne?
#Ay Lav Yu1990’lı yıllarda o dönemin en iyi boksörleri Oscar De La Hoya ve Julio César Chávez arasındaki rekabet, Meksika vatandaşları ile Meksikalı -Amerikalılar arasında kültürel bir bölünmeye yol açmıştı. Doğu Los Angeles’ın Meksikalı-Amerikalı dövüşçüsü Hoya ile Meksikalı boks efsanesi Chávez’in 1996 yılındaki dillere destan maçı, bu yüzden bir boks karşılaşmasından daha fazlasıydı. İşte bu tarihi rekabet, “La Guerra Civil” adıyla belgesel oldu. Belgeselin yönetmenliğini ise dünyaca ünlü oyuncu Eva Longoria yaptı. Longoria ile görüntülü olarak konuştuk.
#Eva Longoria1990’lı yıllarda o dönemin en iyi boksörleri Oscar De La Hoya ve Julio César Chávez arasındaki rekabet, Meksika vatandaşları ile Meksikalı -Amerikalılar arasında kültürel bir bölünmeye yol açmıştı. Doğu Los Angeles’ın Meksikalı-Amerikalı dövüşçüsü Hoya ile Meksikalı boks efsanesi Chávez’in 1996 yılındaki dillere destan maçı, bu yüzden bir boks karşılaşmasından daha fazlasıydı. İşte bu tarihi rekabet, “La Guerra Civil” adıyla belgesel oldu. Belgeselin yönetmenliğini ise dünyaca ünlü oyuncu Eva Longoria yaptı. Longoria ile görüntülü olarak konuştuk.
#Barbaros TapanKalplerindeki Türkiye, Türkçe ve Türk müziği sevgisini ‘Kairós’ adlı albüme dönüştüren Portekizli müzisyen çift Carla Costa ve Ruben Monteiro, “Bu çekimin en önemli kaynağı Türk müziğinin duygusal estetiği, bize ve hislerimize doğallıkla dokunması. İçinde müzik adına sevdiğimiz her şey var” diyor.
#Carla CostaZafer Güder, Almanya’da yaşayıp, Türkiye’ye dönen bir ailede büyüdü. İki kültür arasında sıkıştı. Polislikten emekli olduktan sonra şirket kurdu, İHA lisansı almak istedi ve hayatı o günden sonra tümden değişti. Bugün İHA Pilot Eğitimi, zirai çalışmalar, yenilenebilir enerji alanında denetim ve kurulum, maden sahalarında denetim yapan Zafer Güder Havacılık Uzay Sanayi ve Ticaret Ltd Şti’nin sahibi Zafer Güder, “Amacımız İHA’yı maksimum seviyede Türk Malı üretebilmek. Türk Markası olarak piyasaya sunabilmek” diyor.
#BursaTürkiye‘nin Öğretmenler Günü, sadece ülkemizde değil, Türkiye‘den göç alan ülkelerde de kutlanıyor. Almanya‘daki Türkçe ve Türk kültürü öğretmenlerinin çatı örgütü Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF) ile Hessen Türk Öğretmenler Derneği de (TÖDER-Hessen) sazlar eşliğinde Öğretmenler Günü’nü kutladı.
#AlmanyaTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaAlmanya’da yaşayan belgesel ve uzun metrajlı film yapımcısı, yönetmen ve senarist, uluslararası ödüllü sanatçı Gülsel Özkan, ‘Haydi Almanya’ya gidelim’ (Auf nach Almanya) adlı bir göç belgeseli çekti. 1961’in sonlarında Anadolu’dan Almanya’nın dört bir yanına başlayan göçün dünden bugüne hikâyesini anlatan Özkan, filmin, 1 Kasım 2021 tarihinde saat 23.30’da Alman televizyon kanalı ARD’de ve 1 Aralık 2021 tarihinde saat 21.45’te BRD kanalında yayınlanacağını söyledi.
#Gülsel Özkan