‘Eşkıya’ ve ‘Gönül Yarası’ gibi hafızalardan silinmeyen filmlerin yapımcısı. ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ın da yönetmeni. Fakat hayatının bu döneminde Ömer Vargı’nın en büyük tutkusu seyahat etmek. Yılın ilk günlerinde abisi, işinsanı Murat Vargı ve oğlu Arcan’la birlikte Antarktika yolcusuydu. Vargı’yla sonsuz beyazlıkta yaptığı bu seyahati konuştuk: “Bir kere insan yok. Müthiş bir sorunsuzlukla karşılaşıyorsunuz. Hayvanlar sizi görünce kaçmıyorlar.”
#Ömer VargıBrezilya, Arjantin ve Paraguay arasında sınır olan ancak sadece Brezilya ve Arjantin'den görülebilen bir doğal güzellik Iguazu Şelaleleri… Her iki ülkeden de ayrı büyüleyicilikte olduğu söylenen Iguazu Şelalelerin ne taraftan daha etkileyici olduğuna, bu seyahat rotasında siz karar verin. İşte size Iguazu Şelaleleri gezi rehberi…
#Iguazu ŞelaleleriHavayolu ve bankaların harcamaları uçak biletine dönüştüren yeni kampanyaları millere rağbeti artırdı. Sadece THY’nin mil programına katılanlar bile son üç yılda yüzde 60’lık sıçramayla 2.5 milyon kişiye ulaştı. Rekabetin keskinleşmesi tüketiciye yeni seçenekler getiriyor. Alışveriş ve uçuş puanlarını kullanmakta ustalaşan 12 gezgin, mil kullanma alışkanlıklarını, unutamadıkları gezilerini anlattı.
Ayten Çöl (60), doktorasını Münih Üniversitesi’nde tamamlayan bir hititolog. Yılın 11 ayı Amasya’da, babasından kalan iki bin dönümlük çiftlikte tohum üretiyor. Kışın, sırt çantasıyla yollara düşüyor. 50 yılda gitmediği, görmediği ülke neredeyse kalmamış. İki yıldır Latin Amerika’yı keşfediyor. 29 Aralık’ta Kostarika, Honduras, San Salvador, Panama’yı içeren üçüncü ve son Latin Amerika turuna çıkacak. “Güney Amerika’nın tamamını gezdim, beni en çok Iguazu Şelalesi’nin görkemi, Perito Moreno buzulunun can çekişmesi etkiledi” diyor.
Engin Kaban (28), İTÜ Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra, İsveç’te inovasyon çalışmaları konusunda yüksek lisans yaptı. 2.5 yıl uluslararası bir şirkette ürün mühendisi olarak çalıştı. Seyahat tutkusu nedeniyle çok sevdiği işinden istifa ederek 2009 yılının sonunda, tek yön bir uçak bileti alıp ucu açık bir Latin Amerika yolculuğuna çıktı.
Farklı ülkeleri anlatan dokuz gezi kitabının yazarı olan, bugüne kadar 187 ülkeyi görmek için 15 pasaport eskiten, 90 farklı havayoluyla 903 uçuş gerçekleştiren, Gezginler Kulübü kurucu başkanı Profesör Orhan Kural, ‘Uzaklar Çağırınca’ adlı son kitabında okuyucularıyla gezi tecrübelerini paylaşıyor. İşte bazıları...
Bugüne kadar profesyonel rehber, seyahat yazarı, tarihçi ve televizyon programcısı kimliğimle 142 ülkeyi gezme şansım oldu. Tarihinden, doğasından, sanatından, mimarisinden etkilendiğim rotalar gördüm. Turizme emek veren bir gözle baktığım için farklı kategorilerde birçok otelde kaldım. Bugün bu oteller içinden en beğendiklerimi anlatmak istiyorum. Bu satırların, bir hayalin peşinden doğru adımlar atarak neler yapılabileceğini göstereceğini, bana olduğu kadar, sizlere de ilham olacağını düşünüyorum.
#Saffet Emre TonguçBir doğa harikası olan şelaleler dünyanın birçok noktasında bulunmaktadır. Bazı şelaleler ise büyüklüğü ve yapısı ile herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Dünyanın en büyük ve uzun şelalesi hangisidir? Dünyanın en büyük şelaleleri ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
Iguazu şelalesi... Arjantin, Paraguay ve Brezilya sınırlarının kesiştiği noktada yer alıyor. Hep gitmek istiyordum ve sonunda yola koyuldum. Iguazu şelalesine yaklaştığımda nehrin sesi ve müthiş manzarasıyla şelaleyle yüz yüze geldim. Bot durdu ve yerel rehberimiz "hazır mısınız?" dedi. İşte o andan sonra olanlar oldu!
#İguazu ŞelalesiArtvin Borçka’daki Macahel, 18 köyden oluşan büyük bir bölge. Sınırlar çizilirken bu köylerin altısı Türkiye’de kalmış, diğerleri o zamanki sınır komşumuz Sovyet Rusya’da... Macahel'in en güzel zamanları karların eriyip de doğanın yeniden uyandığı, onlarca tür çiçeğin dağları rengarenk donattığı bahar ve yaz ayları... Hakkında ne okunursa okunsun, anlamak için mutlaka görmek, koklamak, tatmak, yaşamak gereken coğrafyalardan Macahel...
#MacahelKırık dökük İspanyolcam ve elimde Eduardo Galeano’nun “Latin Amerika’nın Kesik Damarları” kitabıyla başladığım ‘Latin Amerika’da Militarizm’ konulu tezimi 1988’de verdikten yıllar sonra Amerika’nın güneyini, okuduğum-yazdığım satırların yaşandıkları yerleri görmek bu şubat ayına kısmet oldu. Bu gezi benim için bir tanıklıktı. Çantama kitaplarımı koyup çıktım yola.
#Eduardo GaleanoSevgili dostlar, bir koca yılı daha devirdik iyi ve kötü günler ile. Hürriyet Seyahat eki yazılarım çok vaktimi aldı ama çok keyifli olduğunu söylemem lazım. Beraber çok şey yaşadık. Büyülü Sicilya’ya yeniden sırılsıklam âşık oldum. Etna’nın tılsımına kapıldım, Iguazu’da ıslandım, Tayland’da fal baktım. Yeri geldi ağladım, yeri geldi güldüm. Şöyle bir bakalım…
#Etna Yanardağıİstanbullu bilgisayar mühendisi Özcan Bostancı, işinden istifa edip arkadaşıyla dünya turuna çıktı. 13 ayda 26 ülke, 96 şehir gezdi ve karadan yaklaşık 90 bin kilometre yol kat etti. Gözlemlerini internetteki blogda yayımladı. Bostancı, “Dünyanın en büyük aynası” denilen Bolivya’daki Salar de Uyuni adlı tuz gölünü ve Uyuni kasabasını unutamadığını söylüyor.