Prostat kanserinin genel olarak yavaş ilerlediği biliniyor. İleri evrelerde kemik ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, bacaklarda şişlik görülüyor. Diğer kanserlerde olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve düzenli doktor kontrolü önemli.
#Prostat KanseriHipertansiyon yaygın olarak yüksek ‘tansiyon’ olarak bilinen, çok sayıda insanı etkileyen kardiyovasküler bir durum. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle konuyla ilgili uzmanlara danıştık, öneriler aldık: “Kalp dostu bir diyeti benimseyin, sağlıklı kilonuzu koruyup sigarayı bırakın.”
#SağlıkAşırı aktif mesane, altta yatan bir neden olmaksızın kişinin gündüz ve gece sık idrara çıkması, ani sıkışma ile birlikte gelen acil idrar yapma isteği ve bazen bunlara eşlik eden idrar kaçırma problemi seyreden bir rahatsızlıktır.
#Aşırı Aktif MesaneErkeklerin oturarak mı yoksa ayakta mı idrar yapması gerektiği uzun yıllardır cevabı aranan sorulardan. Dünyanın her yerinde farklılık gösteren bu alışkanlık, çoğunlukla sosyokültürel kalıplarla şekillense de uzmanlar sağlık açısından birinin daha doğru olduğunu düşünüyor. Konuyu Üroloji Uzmanı Op. Dr. Miraç Turan ile konuştuk...
#ÜrolojiGünümüzde bazı testlerin rutin olarak yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu testlerin yüksek veya düşük çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu testlerden birisi de Lipaz testidir. Peki, lipaz (LPL) nedir? Lipaz değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri ile lipaztesti hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
#SağlıkTürk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), 8 Mayıs Dünya Yumurtalık (Over) Kanseri Farkındalık Günü'nde hayata geçirdiği “Merak Et Kendini” projesi ile yumurtalık kanserinde erken teşhisin ve düzenli kontrolün önemini vurguluyor. TTOD web sitesinden erişilebilecek meraketkendini.com üzerinden ziyaretçiler yumurtalık kanseri hakkında merak ettikleri tüm bilgilere ulaşabilecek ve hastalık farkındalıklarını test edebilecek.
#Sponsorlu İçerikProf.Dr.Fatih Altunrende nörojenik mesane idrar kesesinin sinirsel uyarımının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması ve cozumleriyle ilgili yolları paylaştı. Diyabet, omurilik zedelenmeleri, multiple skleroz, sigara, omurga deformiteleri gibi hastalıkları nörojenik mesane gelişiminde rol oynayabilmektedir.
#1Haberlerde, YouTube’da görüp özendiğim hikâyeler şu an bizim evde de yaşanıyor. Sokaktaki kedinin biri önce köpeklerimle arkadaş oldu. Sonra bize yerleşti. İki köpek, birkaç kedi birlikte mutlu mesut yaşıyorlar. Ama herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Evini hem kedi hem köpekle paylaşmak isteyenler için işin uzmanından tavsiyeler aldık.
#Sokak HayvanlarıProstat idrar torbasının çıkışında bulunan ve üreme ile ilgili 18-20 gramlık bir salgı bezidir. İçerisinde işeme geçerek yaşlanmaya bağlı erkeklerin birçoğunda boyut olarak büyüme göstermektedir. Bazı erkeklerde prostat idrar kanalına doğru büyüme gösterirken bazılarında idrar torbasının içerisine doğru büyümektedir. Erkeklerde prostat nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde prostat büyümesi ve iltihabı tedavisi nedir? İşte prostat büyümesi hakkında detaylar.
#Erkeklerde Prostat BüyümesiGünlük hayatta tüketilen her şey belirli bir boşaltım sisteminden geçmektedir. Vücuttan atmaya yardımcı olan boşaltım sistemi sıklığı da kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Erkeklerde sık idrara çıkma probleminin altında yata enfeksiyonal bir durum fark edilmektedir. Sık idrara çıkma ve idrar sırasında yanma şikayetleri olan kişilerde idrar yolu enfeksiyonu oluşmaktadır. Vücudun boşaltın sistemi faaliyetlerini yerine getirememe durumu meydana gelmektedir. Erkeklerde sık idrara çıkma ve yanma neden olur? sık idrara çıkma isteği nedenleri ve tedavileri ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Sık İdrara Çıkma Ve Yanma Neden OlurKasık ağrısı, bacaklar ile karın arasındaki alanda rahatsızlık hissi uyandıran bir semptomdur. Tek taraflı oluşan kasık ağrısı genel olarak bu bölgede bulunan kas ve ligamentler üzerinde çekme, zorlanma veya yırtılmalara bağlı olarak meydana gelir. Peki, erkeklerde kasık ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Erkeklerde kasık ağrısına ne iyi gelir ve hangi bölüme gidilir sizler için derledik.
#Erkeklerde Kaşık AğrısıErkeklerde idrar yaptıktan sonra yeniden idrar yapma isteği pek çok hastalığın habercisi olabilir. Erkeklerde sık idrara çıkma nedenlerinden birisi de idrar yollarında iltihaplanmadır. Sık idrara çıkma, kişinin gün içinde olması gerekenden daha sık idrara çıkması ya da çıkma ihtiyacı hissetmesi anlamına da gelir. Erkeklerde idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#Tekrar İdrar Yapmaİdrardan kan gelmesi durumuna hematüri adı verilir. Bununla birlikte gözle görülebilecek kadar idrarda kan olması makroskopik hematüri şeklinde adlandırılır. Ancak gözle görülemeyen kan vakaları da vardır. Bu tür durumlar laboratuvar incelemesinde tespit edilebilir. Bu vakalara ise mikroskopik hematüridir. Bu tür kanamalara kadınlarda daha çok rastlanır. Kadınlarda idrardan kan ve kan pıhtısı gelmesi neden olur ve neyin belirtisi olabilir ayrıntıları ile derledik.
#HematüriKadınlarda idrar yaptıktan sonra tekrar yapma hissinin nedenleri genetik, psikolojik, gebelik, böbrek taşı ya da idrar torbası sarkması olabilir. Normalde günde 4-8 arası idrara çıkma normal kabul edilir. Eğer günde 8 seferden daha fazla idrara çıkıyorsanız mutlaka bir üroloji hekimine görünmeniz gerekir. Kadınlarda sürekli idrar hissinin nedenleri ve nasıl geçeceği ile ilgili bir yazı hazırladık.
#Damla Damla İdrar YapmaKadınlarda kum dökme hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Böbrek ve kasık ağrıları sonucunda ortaya çıkan kum dökme idrar testi sonucunda da teşhis edilmektedir. Peki kadınlarda kum dökme neden olur ve belirtileri nelerdir? Kadınlarda kum dökmeye ne iyi gelir ve tedavisi nasıldır? İşte kadınlarda kum dökme nedenleri ve tedavisi.
#Kadınlarda Kum Dökme