Erkeklerde idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi neden olur ve nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi neden olur ve nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2022 17:33

Erkeklerde idrar yaptıktan sonra yeniden idrar yapma isteği pek çok hastalığın habercisi olabilir. Erkeklerde sık idrara çıkma nedenlerinden birisi de idrar yollarında iltihaplanmadır. Sık idrara çıkma, kişinin gün içinde olması gerekenden daha sık idrara çıkması ya da çıkma ihtiyacı hissetmesi anlamına da gelir. Erkeklerde idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma hissi neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

Haberin Devamı

Sık idrara çıkma deyiminde kullanılan “sık” kavramının ifade ettiği düzen, kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu nedenle, sık idrara çıkma durumunun klinik bir rahatsızlık olarak kabul edilebilmesi için, bu şikayetin kişinin günlük hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyip etkilemediğine de bakmak gerekir.

Erkeklerde İdrar Yaptıktan Sonra Tekrar İdrar Yapma Hissi Neden Olur?

Sık idrara çıkma şikayeti kişilerde belirli psikolojik ya da fizyolojik koşullara bağlı olarak gelişebileceği gibi, önemli bazı sağlık sorunları için de uyarıcı bir niteliğe sahip olan önemli klinik belirtiler arasında yer alır. Bu bakımdan, önemli ölçüde sık idrara çıkma şikayeti olan kişilerin uzman bir hekim tarafından takip edilmesi gerekir.

Sık idrara çıkma ihtiyacı, genellikle böbrek fonksiyonlarında ya da idrar yollarında çeşitli nedenlerle fonksiyon bozukluğuna neden olan dahili hastalıklarda ya da vücudun olması gerekenden daha fazla miktarda idrar ürettiği koşullarda da sıkça görülebilir. Bu bakımdan, bazı koşul ve durumlarda daha sık idrara çıkma isteği ortaya çıkar.

Haberin Devamı

İdrar yolu enfeksiyonları: Toplumda sık idrara çıkma şikayetinin en sık görülen nedeni idrar yolunda gelişen enfeksiyonlardır. Enfeksiyon nedeni ile dokuların tahriş olması ve iltihaplanması sonucunda sürekli idrar yapma hissi meydana gelir.

Belirli içecekler: Kahve ve çay gibi idrar söktürücü bir özelliğe sahip olan kafein bakımından zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar sıklığını ve miktarını da artırır.

Diyabet: Şeker hastalığı halinde kanda bulunan şeker oranı düzensiz olduğundan dolayı böbrekler normalden daha fazla çalışır ve vücuttan atılması gereken sıvı oranı da giderek artar. Özellikle de şeker hastalığının erken belirtilerden birisi de sık idrara çıkma isteğidir.

Gebelik: Özellikle de gebeliğin son üç ayında, bebek ve rahim hacminin artması ile birlikte idrar yollarına baskı daha da artarken, idrar miktarında da önemli bir artış yaşanır.

İlaç kullanımı: İdrar söktürücü bir özelliğe sahip olan ilaçların düzenli kullanımı durumunda sık idrara çıkma isteği yaşanabilir.

Haberin Devamı

Yaşlılık: İlerleyen yaşla birlikte, idrar yollarında ve mesanede idrar tutmaya yardımcı olan kaslarda zayıflık meydana geldiğinden, idrar tutmak daha da zorlaşır ve özellikle geceleri idrar yapma ihtiyacında önemli bir artış yaşanır.

Böbrek hastalıkları: Böbrek yetmezliğinin bazı safhalarında ya da idrar miktarında artışa neden olan çeşitli böbrek hastalıklarının seyrinde sık idrara çıkma isteği meydana gelebilir.

Prostat bezi hastalıkları: Prostat bezinde büyümeye yol açan belirli rahatsızlıklarda, prostat bezinin giderek büyüyerek idrar kesesine baskı yapmasına paralel bir şekilde, az miktarda ve sık idrar yapma isteği görülebilir.

Erkeklerde İdrar Yaptıktan Sonra Tekrar İdrar Yapma Hissi Nasıl Geçer?

İdrara çıkış sıklığı durumunda artış yaşanması çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilirken, uzman bir hekim tarafından değerlendirme yapılarak bir sağlık sorununun olup olmadığının araştırılması ve tedavi gereksiniminin aydınlatılması gerekir.

İdrar yolu enfeksiyonların da ise daha çok bakteriyel etkenler ön planda çıkar ve tedavi için de antibiyotiklerden yararlanılır. Vajina ve vulva enfeksiyonların da mantara yönelik ilaçların ve topikal bazlı antibiyotikler verilmesi de gündeme gelebilir.

Diyabet hastalığı şüphesi bulunan kişilerde, kesinlikle kan şekeri ölçümlerinin yapılması gerekir ve teşhisin kesinleşmesi halinde glikoz kontrolünün sağlanabilmesi için uygun bir tedaviye başlanması gerekir.

Prostat bezinde yaşanan büyüme, ürojinekolojik sorunlar ya da tümörler gibi cerrahi müdahale gerektiren şartlarla ilgili bölümlerin hekimleri tarafından da gerekli tedavinin planlanması gerekir.

 

BAKMADAN GEÇME!