İdrar Kültürü, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanının fazla olmasından dolayı da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan İdrar kültürü nedir öğrenebilir ve neden yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İdrar Kültürü nedir? Neden yapılır? İdrar kültürü erkek ve kadınlardan nasıl alınır detaylarıyla derledik.
Hematoloji tıp alanında sıklıkla geçen kavramlardan biridir. Özellikle hematoloji kanda oluşan bütün hastalıkların tanısıyla ve tedavisiyle ilgilenen bir bilim dalı olmaktadır. Bunun yanı sıra kan hastalıkları çokça görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu bakımdan kişiler hematolojik hastalıklar hakkında pek çok şeyi merak etmektedir. Hematolojik hastalıklar ve belirtileri nelerdir? Hematolojik hastalıkların tanısında kullanılan testler nelerdir detayları ile derledik.
#SağlıkTıp dilinde 'Gonore' halk dilinde bilinen adıyla bel soğukluğu, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalık olan bel soğukluğu neden olur, bulaşıcı mı? İşte bel soğukluğu belirtileri, tedavisi ve merak edilen bilgiler...
#Bel SoğukluğuÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-DimerGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalFenilketonüri ailevi geçişli metabolik bir hastalıktır. Hayatın ilk birkaç ayında sağlıklı bebeklerden ayırt edilemezler. Tedavi edilmezse çocuklarda 5-6’ıncı aylardan sonra zekâdaki gerileme belirgin hale gelir. Fenilketonüri hastalığında uygulanan tedavi özel beslenme tedavisidir ve yaşam boyu sürmelidir. Peki, fenilketonüri hastalığı nedir, belirtileri neler?
#Fenilketonüri HastalığıEvli ya da bekar, genç ya da yaşlı pek çok kişi cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda hem çok bilgisiz hem de çok cesurlar. “Bana bir şey olmaz”, “Bir kereden bir şey olmaz”, “Korunmama ne gerek var” gibi düşüncelerle birçok kişi partnerleri ile güvensiz bir şekilde cinsel ilişkiye giriyorlar.Oysaki cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) insanlık tarihi kadar eski olup gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli halk sağlığı sorunlarından birisi. Aile ve Evlilik Terapisti, Psikoterapist Dr. Obengül Ejder, cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.
#CYBHAşırı tuz tüketimine dikkat çeken uzmanlar böbrekleri korumak için günde 5-6 gramın üzerinde tuz tüketmemek gerektiğini ifade ediyor. Kronik böbrek yetmezliği hakkında önemli bilgiler veren Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, kaşıntının da bu hastalığın habercisi olduğunu ifade etti.
#Böbrek HastalığıAşırı tuz tüketimine dikkat çeken uzmanlar böbrekleri korumak için günde 5-6 gramın üzerinde tuz tüketmemek gerektiğini ifade ediyor. Kronik böbrek yetmezliği hakkında önemli bilgiler veren Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, kaşıntının da bu hastalığın habercisi olduğunu ifade etti.
#Kaşıntı“İlk kez anne olan da önceden çocuğu olan da mutlaka ilk emzirme deneyiminde panik olabiliyor” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzm Dr. Sinan Tıraş uyarıyor: “Anneler, doğum sonrası süt kaygısına düşmemeli. Aksine bebeklerini rahat emzirmenin tadını çıkarmalı. Anne mutlu ve huzurlu emzirdikçe, bebekler de rahat olacaktır.”
#Doğru Emzirmeİstenmeyen hücrelerin yığın şeklinde büyümesi bir kitle meydana getirir. Bu kitlelere tümör (kanser) adı verilir. Böbrek kanseri tedavisi sonrasında hastanın beslenme düzeni önemlidir. İyi bir beslenme, doğru miktarlarda kalori ve protein alımını içerir. Bu sayede hasta yaralarının iyileşmesinde, eski kuvvetine kavuşmasında rahat edecektir. Genellikle hastalar kanser dokusunun vücuttan alınmasından sonra hızlı kilo alma eğiliminde olabilirler.
#Böbrek TümörüUzmanların teşhisi en zor konulan kanser türlerinden biri olarak gösterdiği pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyeceklerin büyük risk faktörlerinden olduğunu bildiriliyor. Bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarda, pankreas kanseri hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, pankreas kanseri belirtileri neler?
#Pankreas Kanseri Belirtileri Neler?Toplumda yaygın olarak "sara hastalığı" olarak bilinen epilepsi, hemen her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Epilepsinin sadece hastaları değil, hasta yakınlarını da etkileyen bir hastalık olduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Hastalıkları / Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Fehim Arman, uzun süren ve düzenli takip gerektiren tedavinin doktor, hasta ve hasta yakınlarının işbirliğini gerektiren bir süreç olduğunu vurguladı.
#EpilepsiIŞIĞA duyarlılık ve nöro-psikiyatrik bulguları sebebiyle halk arasındaki vampir efsanelerinin yayılmasına neden olan porfiriya, aslında kırmızı kan hücrelerinin temel maddesi hemoglobinin yapısındaki maddenin sentez bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan, ataklar halinde gelen ve birçok organ sistemini ilgilendiren kalıtsal bir hastalık. Genellikle anemik olan porfiriyalı bireylere bu tanı, ya nörolojik komplikasyonlarla ya da cilt bozukluklarıyla ortaya çıkıyor.
#İzmirBeyaz, sarı, pembe, mavi, mor… Ciltte leke deyip geçmeyin. Bu lekeler cildinizin normal bir bileşeni olabileceği gibi, herhangi bir sistemik veya cilt hastalığına işaret edebiliyor.Peki nedir bu hastalıklar işte cevabını Dr.Selma Yıldırım anlatıyor...
#Cilt HastalıklarıKanser belirtileri, farklı hastalıklardaki semptomları da içerisinde barındırması dolayısıyla araştıran kişiyi telaşa sevk edebilmektedir. Karında şişlik, sindirim zorluğu, sık idrara çıkma ve dışkılama alışkanlıklarının değişmesi gibi belirtileri bulunan kanser, geniş kapsamlı testlerle tespit edilebilmektedir. Peki, kanser neden olur ve nasıl oluşur? İşte, kanser belirtileri ile birlikte kanser oluşumu hakkında detaylı bilgiler
#KanserKadınların yüzde 20-40’ı hayatı boyunca en az bir kez sistite yakalanıyor. Sistit, mesane yani idrar kesesinin iltihaplanması anlamına geliyor ve yaz aylarında sistite yakalanma riski artıyor. Uzmanlar özellikle yaz aylarında bol su içmenin sistitten koruduğunu söylüyor. Bol su idrar yolunu yıkayarak enfeksiyondan koruyor. Sistit dayanılmaz ağrıları nedeniyle tıbbi yardıma zorlar. Yine de zamanında tedavi edilmemesinin böbreklerde ve mesanede ciddi sorunlara neden olabileceğini hatırlatalım.