İdari davanın ne olduğu ve nasıl açıldığı yaşadıkları hukuksal problemler nedeniyle yasal yollarla hak talebinde bulunmak isteyen vatandaşlar tarafından internet üzerinden araştırılıyor. Peki, idari dava nedir? İdari dava nerede açılır? İşte, Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı Projesi'nden (UYAP) alınan resmi bilgiler ışığında bu soruların yanıtları...
#Dava28 Nisan’da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle kadını, evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan kuralı iptal etti. Bu karar yıllardır soyadı mücadelesi veren kadınların zaferi olarak kabul ediliyor. 9 ay sonra hayatımıza girecek yeni düzenlemeleri mercek altına aldık.
#Anayasa MahkemesiBoşanma davalarının en önemli konuları arasında velayet davası gelir. Evlilik birliği içinde doğan çocuğun velayeti anne ve babanın müşterek olarak kullanımı içinde bulunur. Ama boşanma durumunda evlilik birliği de sona ereceği için mahkeme tarafından velayet durumu değerlendirilerek bir karar verilir. Velayet davası nedir, nasıl açılır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Velayet DavasıBir apartman veya sitede isteyen istediği şekilde işyeri açabilir mi? Veteriner kliniği, 7/24 çalışacak bir yemek imalathanesi ya da pastane açmak mümkün mü? Bu işyerlerini açmak için diğer kat maliklerinin tümünün izni gerekir mi? Apartmanın altındaki işyerinin koku, aşırı yoğunluk, gürültü vb. şekilde verdiği rahatsızlıktan mağdur olan apartman sakini mahkemeye başvurabilir mi? Bu dava yönetici tarafından açılabilir mi? İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Mustafa Şeref Kısacık tüm bu sorularınızı yanıtladı.
#YazarKamuoyu Prof. Dr. Osman Can’ı 2008’de AK Parti’ye açılan kapatma davasının raportörü olarak tanıdı. Sonraki süreçte AK Parti’nin öne çıkan anayasa hukukçularından biri oldu. 2012 yılında partinin MKYK’sına girdi, 2015 seçimlerinde milletvekili adayı gösterilmesi muhtemel. Bu arada Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyeliğini sürdürüyor. 2014 Mayıs’ından beri Türkiye’yi Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu’nda temsil eden iki hukukçudan biri. Charlie Hebdo katliamının ardından dünyada yeniden başlayan ifade özgürlüğünün sınırları tartışmasına çizeceği hukuki çerçeveyi merak ettiğim için kapısını çaldım. Bu vesileyle Türkiye’deki mevcut anayasal sistemin sorunlarını da etraflıca konuşmuş olduk. Osman Can son dönemde yargıda yaşananların anomali olduğunu kabul etti, ‘Ancak geçiş dönemi fenomeni içinde kabul edilebilir’ dedi. AK Parti’nin 2015 seçim stratejisinin en önemli ayağı olan anayasal değişiklik stratejisine dair önemli ipuçları verdi.
Dink davasında ‘terör örgütü yok’ kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'nin Başkanı Rüstem Eryılmaz, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eryılmaz, ''Davada örgüt suçlamasından beraat kararı verdik. Bu karar ‘örgüt yoktur’ anlamına gelmez. Bu örgüt faaliyetleri çerçevesinde yeterli delil olmadığı anlamına gelir'' dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bu açıklamalara tepki göstererek, "Vicdanen ben de tatmin olmadım sözü bir hakime yakışmaz" dedi.
Avukat Sedef Erken, rock’çı Ogün Sanlısoy’un eşi. Çiftin otizmli bir oğulları var. 5,5 yaşındaki Ozan okula gidemiyor, çünkü hangi okula gitse gerekçe bile gösterilmeden geri çevriliyor. Ozan’ın anne ve babası bu durum karşısında suskun kalmadı, Türkiye’de bir ilke imza atıp ‘eğitimde ayrımcılık yapıldığı’ gerekçesiyle savcılığa şikayette bulundu.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu tasarısıyla yeni bir süper temyiz mahkemesinin kurulacağını ifade ederek, “Danıştay ve Yargıtay yüksek mahkemeler olarak, adli ve idari yargıda son noktayı koyan merciler, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine böyle bir yetki verilmesi bir süper temyiz yetkisi oluyor. Bildiğim kadarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bile böyle bir yetkisi yok” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargâhı'nda tüm kuvvet komutanlarının da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Başbuğ, Taraf Gazetesi'nin gündeme taşıdığı 'İrtica ile Mücadele Belgesi'ni “kağıt parçası” olarak değerlendirdi ve “Bu kağıt parçasının, kimler tarafından, ne amaçla hazırlandığının ortaya çıkarılması görevinin, devletin istihbarat organlarıyla, ilgili yargı organlarına düştüğünü ifade ediyor ve bunu istiyoruz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İsrailli işadamı Sami Ofer’in de içinde bulunduğu konsorsiyumun kazandığı Galataport ihalesi kararını imzalamayacağını kesin bir dille Başbakan ile Maliye Bakanı’na bildirdi. Şener, bu kararında, "Danıştay kararıyla imar planı hükmündedir. İmar planı Galataport’un asli unsurudur, ihale düşmüştür" gerekçesine dayandı.