Federal Meclis’teki 2025 yılı bütçe tasarısı görüşmelerinde ortalık karıştı. Scholz, CDU/CSU’nun göç toplantılarını terk etmesini ‘önceden planlanmış bir tiyatro oyunu’ olarak değerlendirince karşılıklı atışmalar yaşandı. Merz, bu açıklamayı ‘alçaklık’ olarak niteledi.
#AlmanyaÜlkemizde pek yanlış kanaat ve slogan vardır: “Namütenahi zenginlikleri olan, gümrah; yani bereketli bir ülke.” Bu tamamıyla yanlıştır. Türkiye’nin ne Kuzey Avrupa ülkeleri kadar bereketli ve gümrah ormanları vardır ne de ABD ve Avrupa’daki birçok ülke kadar zengin su kaynakları bulunur. Türkiye’nin yaylaları, ormanları, bozkırı hepsi planla kullanılır. Ziraatta iyi planlama yapmadığımız ve menfaat sahipleri bunu dinlemedikleri için Çukurova tarımı batmıştır. Dolayısıyla bereketin ortasında aç kalmak istemiyorsak birtakım planlamalara dikkat etmeli, bazı tedbirler alarak arazi ve kıyı yağmasını önlemeliyiz.
#Türkiyeİngiltere'nin en tanınmış demans uzmanlarından biri olan Peter Garrard için annesindeki değişimler fark edilmeyecek gibi değildi. Peki neydi o değişiklikler? Daha da önemlisi Garrard, annesine Alzheimer teşhisi konduktan sonra neler yaptı?
#AlzheimerGünümüzde Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan tarihi İkinci Meclis binasının arka bölümünde yer alan ‘Sığınak’, 2021’den bu yana sanat alanı olarak kullanılıyor. Cumhuriyet Müzesi Müdürü Bahar Çakırhan, “Sığınak’ın, yapıldığı günden itibaren amacı doğrultusunda kullanılmasına gerek kalmadı. Ama günümüzde sanat için sığınak görevi görüyor” dedi.
#SığınakBavyera’da CSU’nun koalisyon ortağı Hür Seçmenler Partisi Genel Başkanı ve Bavyera Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger’in, gençliğinde Yahudi karşıtı bir broşür dağıtmasıyla ilgili iddialar büyüyor. Şimdi de bir arkadaşı Aiwanger’in sınıfta Hitler selamı verdiğini, bir diğeri de çantasında Hitler’in kitabı ‘Kavgam’ı taşıdığını söyledi. Başbakan Olaf Scholz ise olayın tamamen açıklığa kavuşturulması çağrısında bulundu.
#AlmanyaAvrupa'yı günlerdir etkisi altına alan sıcak dalgalarının ilkine Kerberos, ikincisine ise Kharoon adı verildi. Bu isimlerin Yunan mitolojisindeki iki karaktere ait olduğunu biliyoruz ama neden seçildiklerini biliyor muyuz? Kharoon ve Kerberos isimleri bize ne anlatıyor? Daha da önemlisi bazı bilim insanları bu isimlendirmeye neden karşı çıkıyor? Tüm cevaplar haberimizde...
#KerberosShahzadeh N. Igual, henüz 12 yaşındayken ailesiyle beraber İran’dan ayrılıp Türkiye’ye gelmiş, hayatını burada kurmuş olsa da vatanıyla bağını hiç koparmamış bir yazar. Biz onu “Tahran’ın Kırmızı Sirenleri, “Rolls Royce’u Taramışlar Baba”, “İsfahan’ın Gözyaşları” kitaplarıyla tanıyoruz. Igual şimdilerde “Adı Mercan” adlı yeni kitabını okurlarıyla buluşturmak için gün sayıyor. Bu kez İran’ın II. Dünya Savaşı’ndaki pek bilinmeyen rolünü kaleme alan yazarla hem eserini hem de tüm kitaplarının başrolündeki ‘vatana özlem’ duygusunu konuştuk...
#Sayım ÇınarKendinizi hiç özgeçmişinizde veya iş görüşmenizde tecrübeleriniz hakkında minik yalanlar söylerken buldunuz mu? Cevabınız 'evet'se yalnız değilsiniz… Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde hayalindeki işe girebilmek için gerçeği saptıranlarla konuştuk.
#İş GörüşmesiBaşkent Berlin’de 10 yıldır faaliyetlerini sürdüren ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Nihat Sorgeç’in yaptığı Göçmen Ekonomisi Derneği (Verband der Migrantenwirtschaft- VMW), kuruluşunun 10’uncu yılını kutladı. Sorgeç, “800 bin girişimci iş insanı, 2.3 milyon istihdam ve Alman ekonomisine yıllık 125 milyar Euro’luk katkı. İşte Almanya’da yaratılan yeni ekonomik mucize budur” dedi.
#AlmanyaAlmanya’da kiliseden ayrılanların sayısı giderek artıyor. Protestan kiliselerinin toplam üye sayısında 2022 yılında yüzde üç azalma olurken, ayrılanların sayısında bir önceki yıla göre üçte bir oranında artış görüldü. 2022’de 380 bin kişi kilise üyeliğini sonlandırdı.
#AlmanyaÇağdaş Japon edebiyatının önemli isimlerinden Hiroko Oyamada, ‘Çukur’da kocasının işi nedeniyle taşraya taşınan genç bir kadının başından geçen tuhaf olayları anlatıyor. Gerçekçi dünyada tekinsiz bir atmosfer yaratan Oyamada, bu kısa romanında Japon toplumunda bireyleri, özellikle de kadınları kuşatan pek çok soruna dikkat çekiyor.
#Hiroko OyamadaMichael Grandage’nin yapımcılığını üstlendiği “My Policeman” 21 Ekim’de vizyona girdi. Bethan Roberts’in aynı adlı romanından uyarlanan film, polis memuru Tom (Harry Styles) ve eşi Marion (Emma Corrin) ile bir müzede küratörlük yapan Patrick (David Dawson) arasında 50’lerin sonunda başlayan aşk üçgenini anlatıyor. “My Policeman”ın yapımcısı Michael Grandage ile oyuncuları Harry Styles, Rupert Everett, Emma Corrin, Linus Roache, Gina McKee ve David Dawson, Kelebek okurları için Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı.
#Harry StylesMichael Grandage’nin yapımcılığını üstlendiği “My Policeman” 21 Ekim’de vizyona girdi. Bethan Roberts’in aynı adlı romanından uyarlanan film, polis memuru Tom (Harry Styles) ve eşi Marion (Emma Corrin) ile bir müzede küratörlük yapan Patrick (David Dawson) arasında 50’lerin sonunda başlayan aşk üçgenini anlatıyor. “My Policeman”ın yapımcısı Michael Grandage ile oyuncuları Harry Styles, Rupert Everett, Emma Corrin, Linus Roache, Gina McKee ve David Dawson, Kelebek okurları için Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı.
#Barbaros TapanAlmanya Başbakanı Olaf Scholz, son dönemlerde yollara ve müzelerdeki sanat eserlerine kendilerini yapıştırarak zarar veren iklim aktivistleri hakkında konuştu. Özellikle toplumda giderek tepki çeken olaylarla ilgili bir soru üzerine açıklama yapan Scholz, iklim aktivistlerine eylemleri sırasında diğer insanları tehlikeye atmamaları çağrısında bulundu.
#Almanya78 yaşındaki Altın Küre ödüllü oyuncu Jacqueline Bisset, Russell Brown’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “Loren & Rose” adlı filmde başrolü üstlendi. Loren adlı genç bir yönetmene hayat ve sanata dair tavsiyeler veren tiyatro sanatçısı Rose karakterini canlandıran usta oyuncu film ve kendisi hakkında bilinmeyenleri anlattı.
#Altın Küre78 yaşındaki Altın Küre ödüllü oyuncu Jacqueline Bisset, Russell Brown’ın yönetmen koltuğunda oturduğu “Loren & Rose” adlı filmde başrolü üstlendi. Loren adlı genç bir yönetmene hayat ve sanata dair tavsiyeler veren tiyatro sanatçısı Rose karakterini canlandıran usta oyuncu film ve kendisi hakkında bilinmeyenleri anlattı.
#Barbaros TapanSarı zemin üzerine yuvarlak bir çizgi, ortasında iki nokta bir de eğri. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza çıkabilen o basit gülen yüzün aslında milyonlarca dolarlık bir şirketin malı olduğunu biliyor muydunuz? Peki ama herkesin çizebileceği kadar basit görünen bu görsel, nasıl bu kadar değerlendi? İşte hiç solmayan o gülen yüzün hikâyesi...
#Smiley ŞirketiVaktiyle steakhouse konseptini ülkemize getirip başarı yakalayan Emre Mermer, bir süre önce açtığı ocakbaşı lokantayla büyük ilgi görüyor. Tattığımız ciğer iyi, uykuluk süperdi fakat servis kalitesi ve yemeklerin masaya geliş sırası gibi konularda bazı önemli sorunları aşmaları gerekiyor.
#OcakbaşıNorilsk, dünyanın en kuzeydeki şehri. Sibirya’da yer alan bu şehir uzun yıllardır dünyanın en depresif ve iç karartıcı şehri olarak tanınıyor. Peki neden? 180 bin nüfuslu bu tuhaf yerler ilgili şaşırtıcı detayların hepsi haberimizde…
#NorilskAlgan Sezgintüredi ve Mesut Demirbilek’in birlikte kaleme aldıkları ‘Kavgaz: Çantacı’, cinayet masasına yeni katılan genç bir dedektifin ilk soruşturmasını anlatıyor. Son sözü ilk baştan söyleyebilirim; polis işlemlerine ağırlık veren polisiye türünün Türkçe edebiyattaki en iyi örneklerinden birisi, belki de en iyisi...
#Kavgaz: ÇantacıDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs pandemisinin ilk 24 ayında yaklaşık 15 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, resmi vefat istatistiklerinin neredeyse üç katı… ‘Aşırı ölüm’ olarak adlandırılan bu sayı, Covid-19 ile ilgili birçok ilginç veriyi daha gün yüzüne çıkarıyor. Öte yandan en düşük ölüm oranı pandeminin başından beri katı karantina kurallarını reddeden İsveç’e ait. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? ‘Aşırı ölüm’ tam olarak ne ifade ediyor?
#Covid-19Koronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit Salgını