Karabük'ün Safranbolu ilçesinde İbrahim Tuna (93), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu. Yapılan ilk incelemede Tuna'nın başına bal kabağıyla vurularak öldürüldüğü belirlenirken, aynı köyde yaşayan zihinsel engelli Ayhan A. (53) ise cinayet şüphelisi olarak gözaltına alındı.
#KarabükÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorGünümüzde ekonomik durum, ürün maliyetlerinin artması lokantaları etkiliyor. Hem çok iyi kalite malzemeyle emek yoğun yemekler hazırlamak hem de herkesin kesesine uygun fiyatlar sunmak mümkün değil. Bu gerçeği çok kişi söylemiyor. Bahsedeceğim hiçbir lokanta için ucuz diyemem ama fiyat-kalite açısından hepsinin makul olduğunu düşünüyorum.
#Anadolu YakasıYıl 2012, henüz Radikal kapanmamış, farklı gazetelerden bir grup yazar Hüsnü Özyeğin’in davetiyle Özyeğin Üniversitesi’nde açılan Le Cordon Bleu’de, okulun master şeflerinin bizim için düzenlediği ‘workshop’a katılıp sos yaparak sembolik diplomalarımızı almış ve muhteşem bir yemek yemiştik.
#Müge Akgün2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#Gastronomiİster havalı bir sunumla göz kamaştıran bir ana yemek olsun, ister ne pişireceğimize karar veremediğimiz anların mütevazı kurtarıcısı... Makarnayı en az İtalyanlar kadar sevdiğimiz kesin. 25 Ekim Dünya Makarna Günü vesilesiyle jürimize İstanbul’da makarnayı en iyi pişiren, hamuru ve lezzetiyle öne çıkmayı başaran favori adreslerini sorduk.
#Dünya Makarna GünüMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorKarayaka kuzu gerdan ragu’lu makarna, ülkemiz malzemeleriyle İtalyan ruhu ve ciddiyetine uygun yemek hazırlamanın başarılı bir örneğiydi. Sadece hamur işleriyle olmaz tabii; İtalya’da olağanüstü çorba, sebze, salata ve sorbeler de bulursunuz. Bunların bazılarını Fauna’da buluyorum. Son gidişimde de olağanüstü bir yabanmantarlı çorba ve salata tattım. Üç farklı limondan hazırlanan tart ve bardacık inciri sorbe İtalya’da bile zor bulunan düzeydeydi.
#FaunaDeneyim turizminde yeni çılgınlık bu: Medeniyetten uzakta, ıssızlığın ortasında, sessiz sedasız, mümkünse çölde ya da onun kıyısında yapılmış bir tasarım otelde kalmak! Gün geçtikçe bu otellere bir yenisi ekleniyor. İşte en favori 5 ıssızlık oteli…
#Onur Baştürk.Burayı işleten Andrea ve Elif Uluhan çiftinin felsefeleri farklı. Andrea ‘Türk damak zevkine göre’ İtalyan lokantası işletme derdinde değil. Kendi damak zevkini yansıtan, kendisinin yemeyi sevdiği yemeklerin bulunduğu bir lokanta işletiyor.
#Vedat MilorTürkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 10 yıldan bu yana üretilen çevre dostu zeytin çekirdeği Yunanistan’a ihraç edilmeye başlandı. Burhaniye Tariş Zeytinyağı Fabrikasında zeytinin işlenmesi sırasında ayrılan zeytin çekirdeği aranan kalorifer yakıtı olurken, yurdun değişik yerlerine giden çekirdek şimdi de Yunanistan’a ihraç edilmeye başlandı.
#YunanistanAtaşehir favori semtim değil ama senede bir kez bile olsa buraya gitmem için iyi bir neden var: Fauna. İstanbul’un en iyi lokantası gibi bir iddia elbette saçma çünkü elma ve armutları kıyaslayamayız. Ama ben burası kadar tutarlı ve çıtayı hep yüksekte tutan ikinci bir mekân bilmiyorum.
#Yemek