AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.
#Patlıcan YemekleriHer yıl dünyanın en iyi mutfakları ve yemekleri listesiyle adından söz ettiren ve büyük tartışmalara neden olan internet platformu Taste Atlas, kullanıcılarının online oyları ile belirlediği “2023’ün en iyi ve en kötü yemekleri” listesini yayınladı.
#LahanaÜlkemiz mutfağı şarapla birleştiğinde çıta atlıyor ve evrensel ölçütlere göre gastronomik bir mutfak oluyor. Seraf Vadi bu eksiğimizi gidermiş. Asma yaprağından sarma üst düzey. Yoğurtla birlikte domates sosu yakışmış. Bol yeşillik ve marulla pişen kuzu kapama ağır ateşte yavaş pişmiş, et güzel ve içi sulu. Ama favorim gene kuzu kolla odun fırınında pişen Osmanlı mutfağından zirva. Kompleks ve dengeli…
#Türk MutfağıRamazan boyunca aileyle bir araya gelinen iftar saati iple çekilir. Bütün gün hayal edilen geleneksel lezzetlere kavuşmak için özenle kurulmuş o sofralara oturmak ister herkes. Peki, en güzel iftariyelik seçkisi hangi mekânda, neresi atmosferi ve lezzetleriyle memnun eder? Jürimiz iftar için favori adreslerini paylaştı.
#RamazanBir masanın etrafında buluşmak kadim bir gelenektir. Sevinçler, üzüntüler, kutlamalar, gözyaşları da olur sofrada. İstanbul da aslında bizi bir arada tutan büyük bir sofra gibi. Bu sofra bugünlerde Emirgân’daki Pembe Köşk’te kuruldu. Hem bu lezzetler hem de semtin değerleri arasında bir geziye çıkalım bu hafta.
#HürriyetRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi yedinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 9 Mayıs Pazar, Ramazan'ın 27. günü için iftar menüsü...
#RamazanRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi dördüncü gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 6 Mayıs Perşembe, Ramazan'ın 24. günü için iftar menüsü...
#Bugün Ne Ğişirsem?Yemekteyiz birincisi kim oldu sorusunun yanıtı cuma akşamı yapılan finalin ardından izleyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Seda Sayan'ın sunumu ile gerçekleşen Yemekteyiz'in 31 Ocak tarihli finalinde, beşinci gün yarışması Neşe Hanım misafirlerini konuk etti. Neşe Hanım'ın yemeklerinin tadına bakan yarışmacılar Yemekteyiz birincisini belirledi. 5 farklı yarışmacının mücadele verdiği yarışmada, Seda Sayan'ın da oylarıyla en çok puanı alan isim haftayı birincilikle kapattı Peki, Yemekteyiz birincisi kim oldu? Para ödülünü kim kazandı? İşte, 31 Ocak Yemekteyiz kazananı.
#Yemekteyiz Birincisi Kim OluTV8 ekranlarında yayınlanan Yemekteyiz yarışmasında cuma akşamı final heyecanı yaşandı. Hafta başından itibaren, beş farklı yarışmacının mücadele ettiği yarışmada, 6 Aralık akşamı haftanın en fazla puanını alan bir isim para ödülünü kazandı. Peki, Yemekteyiz'de bu hafta kim kazandı? Para ödülünü hangi yarışmacı aldı? İşte, 6 Aralık Seda Sayan ile Yemekteyiz birincisi ve haftanın puan durumu.
#Yemekteyiz Birincisi Kim OlduGündüz kuşağı yemek yarışması Damat Bayıldı'da haftanın finali cuma akşamı gerçekleşti. 7 Ekim Pazartesi başlayan maraton, yapılan puanlama sonrası son buldu. Gelin ve kayın validelerin yemek yapıp bir damadın doğru tabağı tahmin ettiği yarışmada galip gelen aile altınların sahibi oldu. Peki, Damat Bayıldı'da bu hafta kim birinci oldu? İşte, 7 11 Ekim haftası Damat Bayıldı'da altınları kazanan aile...
#Damat Bayıldı Da Kim Birinci OlduYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiGeride bıraktığımız sene içinde çok sayıda olağanüstü yemek yedim. ‘En iyisi şu’ demek imkânsız gibi. Ben de farklı bir yöntem izledim. Gözümü kapattım ve farklı kategorilerde belleğime kazınmış yemekleri düşünüp aklıma ilk gelenleri kaydettim. Sonuçları sizinle paylaşmak istiyorum...
#2017Diplomasiyle sofranın ilgisi ne? Savaşlar mutfağımızı nasıl etkiledi? Milli yemekler nasıl ortaya çıktı? Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Sosyolog Yard. Doç. Dr. Burak Onaran, bu soruların peşine düştü ve yeme-içme alışkanlıklarımızın yıllar içinde nasıl geliştiğini İletişim Yayınları’ndan çıkan ‘MutfakTarih’ kitabında anlattı.
#Kuru FasülyeYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı Mekanlar