Çalışma hayatı boyunca çeşitli nedenlerle işe gidemediğiniz olmuştur. Gerek sağlık sorunları gerekse evde hastalanan çocukların bakımı için mecburiyetten evde kaldığımız dönemler için rapor almak kimileriniz zaruri hale gelmiştir. Fakat rapor alıp evde kaldığınız günler için geçerli olan kaideleri biliyor musunuz? Rapor alan bir kişi sürekli evde mi kalmalı? Raporlu olanların, seyahat etme hakları var mı? Raporlular için geçerli olan yasaklar neler? Bu ve buna benzer konularda birçok varsayım dolaşıyor ortalıkta. Peki bunların hangisi doğru? Siz değerli okurlarımız için hastalık raporu konusunu araştırıp dikkat etmeniz gereken hususları topladık.
#Çalışma HayatıAdalet Bakanı Bozdağ’ın “Adeta var olan ama ölü olan bir alanı konuşuyoruz” diyerek anlattığı hukuki himaye sigortasının kapsamı ve uygulama alanı genişletiliyor. Sigortalı kişinin başkalarına ya da başkalarının sigortalı kişiye karşı açtıkları davaların masraflarının teminat alınması anlamına gelen hukuki himaye sigortası, verilecek desteklerle “Şimdi kim ödeyecek avukat parası ve dava masraflarını, karşı tarafla anlaşalım gitsin” sorununu çözebilir.
#Adalet BakanlığıAdalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Önümüzdeki dönemde, var olan ama uygulaması az olan yeni bir hukuk sigortası düzenini ülkemize kazandırmak istiyoruz. Türkiye'mizin tecrübesini hem teorisini hem dünyanın bu konudaki birikim ve tecrübesini inceleyerek Türkiye'de bir ilki dünyaya da örnek olacak bir sigorta sistemini hayata geçireceğiz" dedi.
#AnkaraCumhurbaşkanı Erdoğan, yargıya yönelik eleştirilere yanıt verirken, “Birileri maalesef ülkemizin adalet sistemini nerelerle bağlantılı oldukları az çok tahmin edilen suç çetelerinin kirli oyunlarına kurban etmek için var gücüyle uğraşıyor” dedi.
#Adli Yıl AçılışıDavacıların lehinde iki kararı bulunduğundan, iş mahkemelerinden genelde davacının lehinde karar çıkacaktır. Buna karşı SGK temyize gidecektir. Dolaysıyla başvurunun yapılmasından davanın sonuçlanmasına kadar ortalama 1.5 yıldan biraz daha fazla bir süre geçebiliyor.
SOSYAL güvenlik uzmanı avukat Alpaslan Küçükdağ ile Avrupalı Türkler'in sosyal güvenlikte yaşadıkları sorunları, mahkeme yoluyla elde ettikleri hakları ve emsal kararları konuştuk. Küçükdağ, Türk Yargıtayı’nın borçlanma konusunda Mavi Kartlıların lehinde verdiği bir çok karara rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bunları herkese uygulamadığını söylüyor.
Davacıların lehinde iki kararı bulunduğundan, iş mahkemelerinden genelde davacının lehindekarar çıkacaktır. Buna karşı SGK temyize gidecektir. Dolaysıyla başvurunun yapılmasındandavanın sonuçlanmasına kadar ortalama 1.5 yıldan biraz daha fazla bir süre geçebiliyor.
SOSYAL güvenlik uzmanı avukat Alpaslan Küçükdağ ile Avrupalı Türkler'in sosyal güvenlikte yaşadıkları sorunları, mahkeme yoluyla elde ettikleri hakları ve emsal kararları konuştuk. Küçükdağ, Türk Yargıtayı’nın borçlanma konusunda Mavi Kartlıların lehinde verdiği bir çok karara rağmen, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bunları herkese uygulamadığını söylüyor.
Berlinli Avukat Ekrem Özdemir, Alman mahkemelerinde yeşil sermayeye karşı hukuk zaferi kazanan holdingzedelere, kararın Türkiye'de tanınması için tenfiz davası açmalarını tavsiye etti. Özdemir, "Yargıtay'ın verdiği 'Tenfiz davalarının yeniden incelenmesi' kararı, paraların geri ödeneceği anlamına gelmiyor" diyerek uyarıda bulundu.
Holdingzedelerin paralarını geri alabilmesi ve Alman mahkemelerin kararının Türkiye'de tanınması için Alman Dışişleri Bakanlığı'nın devrede olduğu açıklandı. Köln ve Essen mahkemelerinde açtıkları davayı kazanıp müvekillerinin Kombassan Holding'den paralarını geri aldığını belirten Akça-Arıkan avukatlık bürosu, Yargıtay'ın olumlu karar vermesini umduklarını açıkladı.
Wiesbaden'de yaşayan Muzaffer Yüksel, parasını alamadığı yeşil sermaye şirketi, 'Silim Holding' hakkında dava açtı. Yüksel, "Camilerde hocaların vaazları ile insanları kandırdılar. 'Bankaya para yatıran annesi ile zina yapmış kadar günah işler' diye milleti dolandırdılar" diye dert yandı.
Avrupalı Türkler´in parasını yüksek kar vaadiyle alıp yıllardır ödemeyen Kombassan´a karşı dava açmak için ay sonuna kadar süre kaldı. Şirketin, 2002 yılında gönderdiği ödeme takviminin üzerinden üç yıl geçiyor. Alman mahkemelerine göre, bu tekliften sonraki üç yılda dava açmayanlar alacak hakkını kaybedecek.
Hayatının en kötü krizlerinden birini yaşayan Deborah Menzies, arabasını park edecek bir yer bulup bulamayacağını merak ediyordu. Park yeri bulduğu an ise aklında hayatına son vermek vardı. Onu bu noktaya sürükleyen ise yaklaşık 50 yılın ardından ne olduğu ortaya çıkacak olan hastalığıydı...
#Hipotalamik HamartomSatın aldığı sıfır kilometre ciple 1 ay sonra fren arızası ve direksiyon kilitlenmesi nedeniyle kaza yapan sağlık personeli Hilal Yorulmaz, bayiye açtığı davada hukuk mücadelesini kazandı. Tüketici mahkemesi, bilirkişi raporunda, fren sistemindeki arızanın sürücü kaynaklı olmadığı ve 'gizli ayıplı' olduğu tespit edilen aracın 'ayıpsız misliyle' değiştirilmesine hükmetti. Hilal Yorulmaz'ın eşi Şahan Yorulmaz ise 'Sancılı bir 4 yıl geçirdik maalesef. Benim o kazada elim kırılmıştı. Süreci avukatımızın aracılığıyla atlatmış bulunmaktayız. Aracı alalı 1 ay olmuştu; neredeyse hiç kullanamadık, beklemediğimiz bir olay oldu. Severek isteyerek aldık; ama maalesef bu durum büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.' dedi.
#TrabzonSatın aldığı sıfır kilometre ciple 1 ay sonra fren arızası ve direksiyon kilitlenmesi nedeniyle kaza yapan sağlık personeli Hilal Yorulmaz, bayiye açtığı davada hukuk mücadelesini kazandı. Tüketici mahkemesi, bilirkişi raporunda, fren sistemindeki arızanın sürücü kaynaklı olmadığı ve 'gizli ayıplı' olduğu tespit edilen aracın 'ayıpsız misliyle' değiştirilmesine hükmetti. Hilal Yorulmaz'ın eşi Şahan Yorulmaz ise 'Sancılı bir 4 yıl geçirdik maalesef. Benim o kazada elim kırılmıştı. Süreci avukatımızın aracılığıyla atlatmış bulunmaktayız. Aracı alalı 1 ay olmuştu; neredeyse hiç kullanamadık, beklemediğimiz bir olay oldu. Severek isteyerek aldık; ama maalesef bu durum büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.' dedi.
#TRABZONYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıAlmanya’da sigortalı çalışanlar, izine ayrıldıklarında kendilerini hem ruhen hem de bedenen dinlenebilmeleri için tatil süresi boyunca işle alakalarını kesebilirler, kesmeleri de gerekir. Çünkü, çalışanlar tatildeyken, işvereniniz veya patronunuz için ulaşılabiliyor olma zorunluluğunuz yasal açıdan yoktur.
#Almanya