Güncelleme Tarihi:
Ümit Akça
Hala şans var
Ellerinde Kombassan Holding SA hisse senedi bulunanların özellikle bu süreye dikkat etmesi istenirken, hemen bir avukata başvurulması halinde şans bulunduğu belirtildi. Avukatın, dava dilekçesini yılbaşından önce mahkemeye vermesi ve mahkeme veznesine ulaşması durumunda zaman aşımı duracak.
Şu anda tek para veren kuruluş olan Kombassan SA´nın iflasından önce dava açmanın önemine işaret eden Almanya´daki hukukçular, "Düsseldorf´taki bir mahkeme, 2002 yılında Kombassan´ın gönderdiği yazıya dayanarak hak talep edilebileceğini belirtti. Bu karar önemli.
Alman Medeni Kanunu´nda yapılan değişiklikle de, alacak davasında süre üç yıl oldu. 2003 başında süre başladı ve 2006 başında doluyor. Bu nedenle hemen bu ay içerisinde dava açılmalı. Kombassan SA iflas verse bile o zaman hiç değilse, takip önceden başlamış olur" dediler.
Tanıma sorunu
Almanya´da alınan kararların Türkiye´de tanınmasının da büyük sorun olduğunu belirten hukukçular, bu konuda büyük sorunlar yaşandığını, Almanya´da mahkemelerin dava sırasında, "Türkiye´de tanıtma şansınız ne?" diye sorduklarını söylediler.
İsmail Erbay
Yatırımcının elinde Lüksemburg’daki Kombassan Holding SA 1929 hissesi varsa (elinde ya hisse senedi vardır, ya da sertifika vardır) mutlaka bu yıl sona ermeden dava açsın. Kombassan’a para yatırıp parasını almak isteyen yatırımcının ister Hukuk Sigortası (Rechtsschutz) olsun, isterse olmasın, adli yardım alsın veya almasın her durumda mutlaka dava açsın. Lüksemburg hisselerini de Türkiye hisseleri ile değiştirmeyin."
Komisyona kızdı
Holdinglere karşı Almanya’da bine yakın dava açan avukat Ümit Akça, holdingzedelerle görüşmek üzere Almanya’ya gelen komisyon üyelerin kendileri ile görüşmemesine anlam vermediğini söyledi. Akça, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bizler yıldır bu konuyla uğraşıyoruz. Onlarca davayı sonuca bağlayarak, paraları geri aldık.
Mayıs ayından beri internet sitesi güncelleşmemiş, hazırlanan raporlar ve alınan ifadeleri kamuoyuna açıklanmayan komisyondan ne beklenebilir. Komisyonun görevi bilgi edinmek ve bu bilgileri paylaşmaktır. Buna rağmen komisyonun internet sitesinde komisyonun hazırladığı hiçbir rapor yayınlanmamış, adeta kapalı bir kutu gibi saklı tutulmuştur."
Vekiller Konyalı
Acun Papakçı
"Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızdan para toplayan holdiglerin en az yüzde 70’i Konya’da kurulmuş, dolayısıyla toplanan milyarlarca mark ve döviz Konya’ya akmıştır. Komisyonun başkanvekili olan Kerim Özkul, Konya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı olarak görev yapmıştır.
Bu odanın üyelerinden onlarcası bu holdinglerden oluştuğu gibi, odanın en büyük üyesi Kombassan’dır. Aynı şekilde Nezir Büyükcengiz ise Konya Belediyeler Birliği Başkanı’dır. Diğer komisyon üyesi Mehmet Ceylan ise Konya Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi mezunudur. Bunlar tarafsız olamaz."
Ali ÇALIŞKAN / WİTTEN-DUISBURG