Hsg haberleri sayfasında Hsg hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 96 Hsg haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyanın yaşadığı teknolojik değişim karşısında hastalıkların teşhisinde kullanılan tanı yöntemleri de büyük bir değişime uğradı. Özellikle de kadınların korktuğu birçok tanı yönteminin çok daha kolay uygulamasının ve hızlı sonuçlar alınmasının önünü açtı. Bunlardan birinin de HSG yani rahim filmi olduğuna dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak, HSG’nin kısırlık ve tekrarlayan düşük nedenlerinin araştırılmasında yeri doldurulamaz bir rol üstlendiğini ve ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
#Rahim FilmiTüp bebek tedavisi öncesinde çiftlerin akıllarında pek çok farklı soru oluşabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tedavi olacak kişilerin kendisine en çok yönelttiği soruları yanıtladı.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisi, en basit şekliyle sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında suni döllenmeye tabi tutulması ve oluşan embriyonun rahime transfer edilmesi olarak ifade edilebilir. Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek ve Endoskopik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, adım adım tüp bebek tedavi sürecinin detaylarını anlattyor
#Tüp Bebek TedavisiHisterosalpingografi ya da bilinen adıyla HSG'nin ne olduğu son günlerde merak konusu oldu. Vatandaşlar tarafından 'ilaçlı rahim filmi' olarak adlandırılan bu tıbbi yöntemin ne olduğu hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler, konuyu internette araştırıyor. Peki, HSG nedir?
#HSG Nedir?Rahim şekil bozuklukları üreme sağlığı ve gebelik sürecini etkileyebilen önemli bir problemdir; ancak bu sorunu yaşayan kadınların erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle sağlıklı gebeliklere ulaşma şansı oldukça yüksektir. Rahim şekil bozuklukları, doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilen yapısal anomaliler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazen hiç belirti göstermeyen ve fark edilmeyen rahim şekil bozuklukları bazı kadınlarda tekrarlayan düşüklerin yaşanmasına, kısırlık problemi ile karşı karşıya kalınmasına, erken doğum gibi olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Rahim şekil bozukluklarının tedavisi, bozukluğun türüne ve kişinin yaşam planlarına göre değişiklik göstermektedir; bununla birlikte tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme yöntemlerine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca rahim şekil bozukluğu olan kadınların gebelik süreci de daha sıkı takip gerektirir, erken doğum gibi oluşabilecek risklere karşılık bazı önlemler alınması söz konusu olmaktadır.
#RahimTüp bebek tedavisinin ortaya çıkışı ve uygulanmaya başlanması tüplerden kaynaklı problemlere bağlı gelişmiştir. Tüpleri kapalı olan kadınlarda sperm ve yumurta birleşemediği için doğal yolla gebelik oluşmamaktadır ve bu sebeple 1970 li yıllarında sonuna doğru sperm ile yumurtanın laboratuvarda birleştirilerek rahme transfer edilmesiyle tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlamıştır. Geçirilmiş olan birtakım ameliyatların etkisi, yapısal durumlar, bazı enfeksiyonlar tüplerin tıkanmasına yol açabilecek faktörler arasındadır. Uygun bir tedavi şekli ile müdahale edilmezse tüplerin tıkalı olan kadınların doğal yolla hamile kalma şansı çok düşüktür ama tüp bebek tedavisiyle anne olmaları mümkündür.
#Tüp Bebek TedavisiMYOMLARIN düz kas hücrelerinden oluşan, çoğunlukla rahmin içinde veya çevresinde bulunan katı tümörler olduğunu söyleyen Ekol Sağlık Grubu Sada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Önal, “Kist ise yumurtalık içindeki içi su dolu keselerdir. Myomların çok büyük çoğunluğu iyi huylu olmakla beraber nadiren kötü huylu olabilmektedir. Kistlerin ise çeşitleri (çikolata kisti, dermoid kist gibi) olup kötü huylu olma olasılığı da olabilmektedir” dedi.
#1OGS iptal mi oldu sorusu pek çok araç sürücüsünün araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada otoyol ve köprü geçişlerinde OGS'nin kaldırıldığını bildirdi ve vatandaşlara son tarihi duyurdu. OGS'nin yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) alacak. OGS cihazları olan araç sahipleri için etiketler banka tarafından ücretsiz olarak HGS etiketine dönüştürülecek. Peki, OGS ne zaman kalkıyor? OGS- HGS değişimi nasıl yapılacak?
#OgsUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı, şubat ayında köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan ücret ödeme sistemlerinden Otomatik Geçiş Sistemi’nin (OGS) kaldırıldığını, 31 Mart’tan itibaren sadece HGS’nin kullanılacağını açıklamıştı. Bu duyuruyla birlikte 1.2 milyon sürücünün kullandığı OGS cihazları için ödenen depozitoların, güvence bedellerinin ne olacağı sorusu akılları kurcalarken, Karayolları Genel Müdürlüğü sorulara yanıt verdi.
#OGSÖZEL Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Hakan Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti. Rahimde yaşanan sorunların anatomik bazı bozukluklar nedeniyle kendini gösterdiğini kaydeden Dr. Kadirağa, şöyle devam etti:
#İzmirÖzel Sağlık Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Opr. Dr. Hakan Kadirağa, çocuk sahibi olamayan veya tekrarlayan düşükleri olan, erken doğum sorunları yaşayan kadınların rahimlerinin incelenerek tedavi sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi. Dr. Kadirağa, rahim anomalileri nedeniyle çocuk sahibi olmakta zorluk yaşayan kadınlarda rahim filmi (HSG), sulu ultrasonografi (SİS) ve histeroskopi denilen rahim içine girilerek kamerayla görüntüleme yöntemleriyle tanı koyulabildiğini belirtti.
#İzmirSezaryen kesisi yapılan yerde, sezaryen kesi yerinin tam olarak iyileşememesi nedeniyle, rahmin ön kas dokusunda meydana gelen tünelleşmeye istmosel denir. Bu durum doğumdan kısa bir süre sonra oluşabileceği gibi uzun bir zaman sonra da oluşabilir. Bu tünelleşen bölgede zamanla adet kanı birikir ve kadında birçok şikayetlere neden olur.
#İstmoselHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
#İnferteliteDünyanın yaşadığı teknolojik değişim karşısında hastalıkların teşhisinde kullanılan tanı yöntemleri de büyük bir değişime uğradı. Özellikle de kadınların korktuğu birçok tanı yönteminin çok daha kolay uygulamasının ve hızlı sonuçlar alınmasının önünü açtı. Bunlardan birinin de HSG yani rahim filmi olduğuna dikkat çeken Radyoloji Uzmanı Dr. Cevat Bayrak, HSG’nin kısırlık ve tekrarlayan düşük nedenlerinin araştırılmasında yeri doldurulamaz bir rol üstlendiğini ve ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
#Rahim FilmiErkekten alınan sperm ile kadından alınan yumurta yani oositin, laboratuvar ortamında döllenmesi ve gelişen embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesine tüp bebek denir. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı ve Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın, tüp bebek tedavisindeki merak edilenleri anlattı.
#Tüp BebekGebeliğin üçüncü ve dördüncü aylarında rahim kasılmaları olmaksızın serviksin açılması veya incelmesi durumudur. Bunun sonucunda bebeğin içerisinde bulunduğu su kesesi vajina içine doğru bombeleşerek yırtılır ve bebeğin çok erken, yaşam şansı bulunmadığı dönemde doğumuyla sonuçlanır.
#Rahim AğzıAsherman sendromu rahim iç zarının yani endometriyumun yapışıklıklar yüzünden sağlığını kaybetmesidir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, Asherman sendromuyla ilgili tüm merak edilenleri cevaplıyor.
#Asherman SendromuKısırlık sorunu gönümüzde gittikçe artıyor. Her 7 çiftten biri kısırlık sorunu ile karşı karşıya. Peki, kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık değerlendirmelerinde yapılan testler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkGebe kalamayan çiftlerde hiç kuşkusuz tüp bebek uygulamaları devrim niteliğinde olmuştur. Seçilmiş hasta gruplarında başarı şansı oldukça yüksek olmakla birlikte; tekrarlayan başarısızlık yaşayan bir grup hastada mevcuttur. İlk tüp bebek uygulamasında başarısızlık bizi çok endişelendirmez ancak kaliteli embriyo elde edilmesine rağmen iki veya daha fazla başarısızlık artık çiftin ayrıntılı incelenmesini gerektirir.
#Tüp BebekÇocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık %85’i ilk 1 yıl içinde gebe kalır. Eğer 1 yılın sonunda hamile kalamadıysanız kısırlığın nedeninin araştırılması ve uygun tedavinin başlanması gerekir. Aşılama vs. gibi diğer infertilite tedavilerine rağmen gebelik elde edilemediyse artık tüp bebek tedavisi gündeme gelecektir. Tüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş cevapladı.
#Tüp BebekTüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş konu hakkında önemli bilgiler veriyor.
#AileKadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Latif Küpelioğlu, “Bazı hastalıklar kısırlık sorununa yol açabilirken bazen de ortada hiçbir sebep yokken anne-baba olamayabilirsiniz. Kadınlar için yaş, kısırlık açısından önemli bir faktördür. Anne olmayı fazla ertelemeyin diyerek çiftleri uyarıyor.
#KısırlıkTüp bebek tedavisi öncesinde çiftlerin akıllarında pek çok farklı soru oluşabiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, tedavi olacak kişilerin kendisine en çok yönelttiği soruları yanıtladı.
#Tüp BebekAnne adaylarının en büyük kabusu tekrarlayan düşükler. Kadının bütün psikolojisini bozan ve evde adeta bir yas havası oluşturan düşükler için herhangi bir önlem alınabilir mi, düşüklerin nedeni nedir, kaçıncı haftaya kadar düşük tehlikesi var, genetik etkenler ne kadar etkili, kadının yaşı önemli bir risk faktörü müdür…İşte bütün bu soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlattı.
#DüşükNeredeyse her kadının hayalidir anne olmak… Bazen tüm çabalara rağmen bebek sahibi olmak zordur. Kadınlarda tüplerin tıkalı olması durumunda hamilelik şansı düşüktür. Hamilelik öncesi olumsuz bir durum varsa tespit etmek ve hamilelik şansını artırmak için rahim filmi çektirmenin büyük oranda faydalı olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu rahim filmi hakkında önemli bilgiler verdi.
#Hamilelerde Rahim Filmi