Güncelleme Tarihi:
Hamilelik öncesi olumsuz bir durum varsa tespit etmek ve hamilelik şansını arttırmak için rahim filmi çektirmenin büyük oranda faydalı olacağını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu, rahim filmi hakkında önemli bilgiler veriyor.
Sperm ile yumurtanın buluşmasını ve birleşmesini sağlayan rahim kanallarını görüntülemek için kullanılan yönteme rahim filmi diğer bir adıyla histerosalpingografi denir. Yeni geliştirilen yöntemler sayesinde kolaylıkla çekilen rahim filmi, hamile kalamayan kadınlarda bu durumu yaratan sebepleri ortaya çıkarmak için çekilir. Aynı zamanda;
* Tekrarlayan düşüklerin nedenlerini anlamak,
* Embriyonun rahim içine tutunup gelişmesini olumsuz etkileyebilecek olası durumları tespit etmek,
* Kanser, kısırlık, kapalı kanallar gibi sorunları görmek,
* Rahim ameliyatı sonrası mevcut durumu görebilmek için çekilir.
Rahim filmi çekilmeden önce hasta detaylı bir jinekolojik muayeneden geçirilir.Rahim filmi ise adet kanamasının bitmesiyle birlikte birkaç gün içinde çekilebilir.
Yeni nesil yöntemler ve teknikler sayesinde bu işlem kısa ve kolay bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca olası ağrıları azaltmak için öncesinde ağrı kesici verilmektedir. Ancak işlem sırasında verilen ani basınçlı sıvı kısa süreli sancılara sebep olabilir.
Öncelikle hasta doğum pozisyonunda masaya uzanarak bacaklarını kendine doğru çeker. Rahme spekulum takılarak rahmin içinin görünmesi sağlanır. Daha sonra rahim ağzına mikropları öldüren bir solüsyon sürülür. Bu işlemlerden sonra rahim ağzı kanalına ince bir katater yerleştirilerek bir sıvı verilir. Gönderilen ilacın, rahim ve tüpler içerisine ilerleyişi izlenir ve uygun zamanda röntgen filmleri çekilir.
Rahim filminden sonra kişide hafif hassasiyetler olacağı için cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Ayrıca verilen ilaç sebebiyle hafifi akıntı ve kanamalar meydana gelebilir. Dolayısıyla ilk 48 saat içinde ilişkiye girilmemelidir, sonraki dönemde ilişki yaşanmasında sorun yoktur.
Radyografide görülen bir sıvının rahim ağzından rahim içine verilmesi ve bu sıvının rahim içini ve tüpleri görünür hale getirmesi işlemidir. Az da olsa enfeksiyon ve alerjik reaksiyon riski vardır.
HGS ile rahim içine basınçla bir sıvı verilir. Bu sıvı buradaki zayıf yapışıklıkları açtığı gibi sümüksü tıkaçları süpürür. Dolayısıyla hamile kalma ihtimali çok daha yüksektir. Bu noktada şöyle söylenebilir ki, HSG tıkalı tüplerin varlığını gösterir, SelektifSalpingografi yöntemi ile tıkalı tüpleri açar.
Selektifsalpingografi adı verilen tüp açma işlemi yaklaşık 2- 3 dakika sürer. Bu işlem esnasında ince yumuşak bir kateter vajinadan rahim içine ve kapalı olan tüpün ağzına ilerletilir. Katater aracılığıyla tüpün içine ilaç fışkırtılır. Genel olarak bakıldığında ağrısız bir işlem olduğu söylenebilir. İşlem sonrasında tüplerin açılması sağlanır.