Tülay Demircioğlu, beş yıl öncesine kadar özel sektörde müdür olarak çalışıyordu. Artık bir gezgin. Tülay Sabaz ise Çanakkale’de yaşayan İngilizce öğretmeni... İki adaşın ortak hayali beyaz kıtaya ayak basmaktı. Sosyal medya üzerinden konuşuyorlardı ama hiç buluşmamışlardı, ta ki Antarktika öncesi Ushuaia’da bir araya gelene kadar. Peru’dan Antarktika’ya giden bir yelkenlideki gruba katıldılar. 5 Aralık’ta başlayan yolculuk 21 gün sürdü ve 2 bin 15 mil yol giderek, ‘kıtaya yelkenliyle giden beşinci Türk’ unvanını kazandılar, bize de serüvenlerini anlattılar.
#Gezgin KadınlarPeter Aughton, ‘Dünyanın Çehresini Değiştiren Seyahatler’ kitabında, 27 konu başlığı altında etkileyici, sürükleyici, yer yer tartışma çıkaran bilgiler sunuyor. Yazar, yerkürenin her bir noktasının denizler aracılığıyla nasıl keşfedildiğini anlatıyor.
#DÜNYANIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİREN SEYAHATLERPanama Kanalı; Panama’yı tüm dünyaya tanıtan, zaman zaman dünyanın sekizinci harikası olarak da tanımlanan bir mühendislik harikası. Her yıl 14 bin geminin geçiş yaptığı Panama Kanalı’nı çılgın bir seyyahın yüzerek geçtiğini biliyor muydunuz? İşte size Panama Kanalı hakkında detaylar…
#Panama Kanalı Nerede?İlk cruise seyahatimden bu yana farklı farklı rotalara onlarca seyahat yaptım.Her biri bende ayrı bir iz bıraktı. Ancak Güney Amerika seyahati, sınırlarımı zorlayan, ufkumu açan, zihnime en kalıcı şekilde yerleşendi. Eğer Macellan’ın izinden gitmek, Ateş Toprakları’nı keşfetmek, buzulları görmek, penguenlerin yaşamlarına tanıklık etmek ve dünyanın en güney ucuna ayak basmak istiyorsanız, bu güzergah tam size göre...
#Macellan“Dünyada ulaşılması en zor, en uzak bölge neresidir” diye sorsalardı, düşünmeden “Antarktika” derdim. Hem yaşadığım ülkeye uzaklığı hem de çok farklı ve zorlu bir çevreye sahip olması beni haklı çıkarırdı. Özellikle biz dalgıçların içinde olan ve önüne geçemediğimiz, uzaklara, derinlere ulaşma tutkusu, bize uzakları yakın, hedefleri ulaşılır kılar. Bu, şartları zorlamak mı, yoksa maceraperestlik mi, orasını bilemiyorum. Ama böylece, dünyayı daha iyi tanıyor ve diğer canlılarla daha da yakınlaşıyoruz. O zaman, Antarktika’da dalışa gitmek... Neden olmasın?
Antarktika’da şu anda yaz. Türkiye’nin önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Talat Kırış gibi sizin de hayaliniz bir gün beyaz kıtayı keşfe gitmekse şimdi tam zamanı. Arjantin’den 4.5 gün yelkenliyle Antarktika’ya ulaşan Kırış, hiçbir devlete ait olmayan bu büyülü dünyada bir ay geçirdi. Penguenlerin arasında dolaştı.
#AntarktikaGülten Dayıoğlu, son 40 yılda 11’i gezi türünde toplam 79 kitap yazdı, iki evlat yetiştirdi, bu arada beş kıtada 107 ülke gezdi. Türkiye Gezginler Derneği’nin kurucuları arasında. Son yılların en unutulmaz gezisini sorduğumda “Antarktika turu” diyor. Dayıoğlu, ocak ayında Güney Kutbu’nda geçirdiği 5 günü anlattı.
Patagonya, Güney Amerika’nın Arjantin ile Şili tarafından paylaşılan güney bölgesindeki uçsuz bucaksız coğrafyaya verilen isim. El değmemiş doğası, Patagonya’yı yeryüzünde cenneti yaşayabileceğiniz birkaç yerden biri yapıyor. Bölgede 2.5 ayını geçiren okurumuz Şefik Bağdadıoğlu izlenimlerini yazdı.
Dev dalgalar, dev yengeçler, dev balıklar, dev buzdağları... Okyanusta 42 ay boyunca her tür deve karşı mücadele verdi Osman Atasoy, Sibel Karasu ve sevimli tekneleri Uzaklar II. Atasoy ve Karasu, Marmaris’te bitirdikleri dünya seyahatinin önemli anlarını anlattı
"Yedi Denizlerin Everest"i olarak tanımlanan Güney Amerika'nın ucundaki Horn Burnu'nu dönen ilk Türk denizciler olan, Güney Kutbu Antarktika'ya Türk Bayrağı diken Osman Atasoy ve Sibel Karasu, Uzaklar II teknesiyle Türkiye'ye döndü. Tarihe isimleri altın harflerle yazdıran iki denizciyi bir toplantı için Marmaris'de bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Denizcilik Okulu Öğrencileri Marmaris Netsel Marina'da karşıladı. Uzaklar II teknesine marinaya kadar çok sayıda tekne ve Sahil Güvenlik Botu eşlik etti.Haber Mustafa SARIİPEK Ali GÜNDOĞAN Muğla DHA
#HtvhaberAralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.
Aslında 16 yıl önce girdiler hayatımıza. Dünya turuna çıktıkları 8.5 metre boyundaki “Uzaklar” teknesinde iki kişiydiler önce. Sonra yolda doğan kızları Deniz katıldı aralarına. Adım adım ve biraz da imrenerek izledik üç mürettebatı. Ancak 5 yıl önce Zuhal ve Osman çifti boşanınca mürettebat dağıldı.
AMATÖR denizci Osman Atasoy'la birlikte ‘Uzaklar II’ teknesiyle, Güney Amerika kıtasının ucundaki Horn Burnu'nu dönmek amacıyla yola çıkan İzmirli denizci Sibel Karasu, Atlas Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları yakınında, 79 yaşındaki babası Mesut Karasu'nun öldüğünü haberini aldı.