EYT'yi az farkla kaçırana "kısmi emeklilik" formülü getiriliyor. Kısmi emekli olanlar, en düşük emekli maaşından faydalanabilecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, CNN TÜRK yayınında kısmı emeklilik formülünün detaylarını anlattı.
#EmeklilikSoru: 3.7.1975 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1.6.1999. Prim gün sayım 7938. EYT çıkması durumunda 25 yıllık hizmet süremin henüz dolmaması itibariyla EYT’den faydalanamayacağım. Ancak sigorta başlangıç tarihim öncesinde 18 ay askerlik yaptım. Bu sürenin bana yeterli olan bir kısmını veya tamamını borçlanarak, çıkması muhtemel EYT yasasından faydalanıp emekli olabilir miyim? Murat A.
#Sigortaİşçinin sigorta primlerinin işveren tarafından eksik yatırılması ya da yatırılmaması işçi için iş sözleşmesini haklı sebeple derhal fesih sebebidir. Sigorta priminin eksik yatırılması kavramı kanunda bir sebep olarak özellikle sayılmamış olsa da kanunda haklı fesih sebeplerinin sayılan hallerle sınırlı olmadığı belirtilmiştir.
#İşçiHizmet tespit davası hukuki bir çıkar söz konusu olması durumunda sonucunda hükümlülük talebi bulunmayan duruma göre ise hükümlülüğe yol açabilen amacı ise konusuna gör bir durumun tespitini hükümle açıklamak olan dava türüdür. Hizmet tespit davası nedir? Neden ve ne zaman açılır? Hizmet tespit davası ne zamana kadar sonuçlanır tüm detayları sizler için derledik.
#Hizmet Tespit DavasıPandemi döneminde fiilen çalıştığı halde kısa çalışmada gösterilen büyük bir işçi çoğunluğu var. Birçok işçinin ücret farkı elden ödeniyor, sosyal güvenlik primi eksik ödeniyor veya hiç ödenmiyor. İşçiler eksik ödenen ücretleri nedeniyle birçok haklarından mahrum oluyorlar. Zira primlerin eksik yatırılması sebebiyle asgari ücretli gösterilen işçinin emekli maaşı, kurum tarafından ödenen iş göremezlik ücreti, kıdem ve ihbar tazminatı, işsizlik ücreti, kadın işçi ise doğum ücreti gibi yasal hakları zedelenmiş olmaktadır. Sigorta primlerinin düzenli ödenmemesi halinde çalışan ve devletin mağduriyeti doğmakta ise de eksik prim ödendiğinin tespiti halinde işverenler de çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya gelmektedirler
#Sigorta Primleriİşçi, işyerinde sigortasız çalışıyorsa sorunu çözmek kolay. İşvereni şikayet etmesi yeterli. Denetim sonunda geçmiş yıllar kadar sigortalılık hakkı veriliyor. İşten ayrıldıktan sonra şikayet edilirse, hizmet tespit davası açılması gerekiyor.
#SigortasızRize’de çalıştığı dönemde 2680 günlük SSK primi aynı adı, soyadı, doğum tarihi ile anne ve baba adı aynı olan bir başka kişiye yazılan 54 yaşındaki Ali Yılmaz’ın hukuk mücadelesi 9 yıl sürdü. ’Hizmet tesbit’ davasını kazanan ve eksik görülen primlerin iadesi ile emekli maaşı da artacak olan Ali Yılmaz, eksik aldığı geriye dönük maaş farklarını almak için de başvuruda bulundu.
ANTALYA’da çalıştığı evin camlarını silerken 3’üncü kattan düşerek ağır yaralanan 50 yaşındaki Minire İnal’ın, ’Gündelikçi değil, işçi’ olduğu kanıtlamak için iş mahkemesinde hizmet tespit davası açtı. İmece Ev İşçileri Sendikası, tüm ev işçileri adına davaya müdahil olmak için dilekçe verecek.
Ülkemizde kayıt dışılığın bilinen en sık uygulaması çalıştırılan kişinin Kuruma(SGK) bildirilmeyerek sigortasız çalıştırılmasıdır. Kayıtdışı işçiliğin bundan başka görünümleri de bulunmaktadır: Çalışan işçi SGK'ye bildirilmiş olmakla birlikte ücretinin düşük(doğal olarak yatan priminin de) ve çalışma gün sayısının da 30 günün altında gösterilmesi.
" Doğum tarihim: 20.05.1961. İlk kez 23.07.1978 tarihinde SSK’ya kayıt oldum. 5-6 aylık ödenmiş pirimim bulunmakta. Şu an halen devlet memuru olarak görev yapmaktayım ve 20.05.2007 tarihi itibariyle Askerlik borçlanması dahil olmak üzere 20 yıllık devlet memurluğumu doldurdum. Normal şartlarda 20.05.2012 de emekliliği kazanmaktayım, ama ben daha önce hangi uygulamaları takip edersem daha erken emekli olabilirimle ilgili fikrinizi almak isterim.
Sporculuğu meslek edinerek bundan kazanç sağlayan profesyonel sporcular ile bunların bağlı bulundukları spor kulüpleri arasındaki hukuki ilişki hizmet akdi sayılmaktadır. Bu nedenle, spor kulüplerince çalıştırılan profesyonel sporcular, antrenörler, teknik direktör, menajer, masör ve diğer hizmetlilerin sigortalı sayılması gerekmektedir.