Paylaş
Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Kurban bayramı da genel tatil günlerinden sayılmaktadır.
Kurban bayramı arefe günü saat 13.00’den itibaren 4.5 gündür.
Şu halde kurban bayramı günlerinde çalışılıp çalışılmayacağına sözleşme hükümlerine göre karar verilecektir. Sözleşmede bu yönde hüküm bulunmaması halinde ise, işçinin onayı ile çalışma yapılabilecektir.
Zamlı bayram parası
İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Bu sebeple kurban bayramında çalıştırılan işçiye de zamlı ücret verilmesi gerekir.
Örneğin; günlük ücreti 50 TL/brüt olan işçi, kurban bayramında çalışmasa bile bu ücretini alacaktır. Ama kurban bayramı günlerinde tatil yapmaz da çalışır ise, bu sefer günlük ücreti 100 TL/brüt olacaktır.
Çocuk bakıcısı yabancıların sigorta hakkı var mı
SON yıllarda çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı veya hizmetli olarak evde çalıştırılan yabancıların sayısının arttığı biliniyor. Türk aileler bu işleri yapmaları için özellikle yabancı kadınları çalıştırmaktadır.
Bu şekilde çalıştırılan yabancı kadınların sigorta ve tazminat hakları ise farklılık arz etmektedir.
Çalışma izinleri
Yabancıların ülkemizde çalışabilmeleri için izin alınması gerekmektedir. Şüphesiz ev hizmetlerinde çalışacaklar için de aynı husus geçerlidir. Çalışma izni olmadan çalıştırılmaları ağır para cezalarını gerektirmektedir. Cezalar hem yabancıyı çalıştıranlara hem de yabancı kişiye kesilmektedir.
Örneğin 2010 yılı için; çalışma izni olmaksızın yabancıyı çalıştıran kişiye/işverene her bir yabancı için 5.723 TL, çalışma izni olmadan çalışan yabancıya ise 572 TL para cezası kesilmektedir.
Yabancı çocuk bakıcı ay içinde 30 günden az çalışır ise
? Bu durumda olanların ise, başka bir sorunları bulunmaktadır. Eğer yabancı çocuk bakıcısı ev hizmetlerinde çalışması sırasında ay içerisinde 30 günden daha az sigortalı gösterilirse, geri kalan günlerinin sağlık primlerini 30 güne tamamlamak üzere ödemek zorunda kalacaktır. Aksi halde sağlık hizmeti alması güçleşecektir.X
Yabancı hizmetçi dava da açabilir
? Ev hizmetlerinde çalıştırıldığı halde sigortalı gösterilmeyen yabancı kadın çalışanlar, işten ayrıldıktan veya çıkarıldıktan sonra, 5 yıl içinde hizmet tespit davası da açabilirler. O ailenin sigortalı bildirmemiş olması onun sigorta hakkı olmadığı anlamına gelmez. Mahkemeyi kazanır ise, çalıştığı halde gösterilmediği tüm süreler için sigorta hakkını kazanır.
Çocuk bakan yabancı kadının tazminat hakkı yoktur
? Çocuk bakmak suretiyle ev hizmetlerinde çalışan yabancı kadınlar İş Kanunu kapsamında değillerdir. Bir başka söyleyişle “işçi” sayılmazlar. Çalışma izni almış olması bu sonucu değiştirmez.
Genel kural, ev hizmetlerinde çalışanlar, Türk ya da yabancı olsun, işçi sayılmamaktadırlar. Böyle olunca da kıdem tazminatı bunlar için söz konusu değildir. Birkaç yıl çocuk bakıp ayrıldıklarında kıdem tazminatı hakları doğmaz.
Ama sigorta hakları bakidir...
Yabancı kadın hizmetçi sigortalı olmak zorundadır
? Yabancı kadınlar çocuk bakıcısı veya hasta bakıcısı olarak ev hizmetlerinde çalıştırıldıklarında, sigortalı gösterilmek zorundadırlar. Bu zorunluluk gereği çocuk baktıkları ev işyeri, çalıştıran aile/aile reisi işveren ve yabancı kadın da 4/a statüsünde sigortalı olacaktır.
Bundan kaynaklanan tüm sosyal sigorta ve genel sağlık sigortası işlemlerinin yerine getirilmesi gerekir. Bu işlemlerin yerine getirilmemesi ise ayrıca cezai yaptırımları getirecektir.
Paylaş