Türkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığBizim Tarih Kurumu’nu taşıyacaklar. Lüzumsuz bir tasarruf. Biz aksine kendi kafalarımızda Türk Tarih Kurumu’yla Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ni yan tarafta boşaltılan Olgunlaşma veya eski adıyla İsmet Paşa Kız Enstitüsü’nün binasıyla birleştirip Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin arkasındaki saçma sapan kısmı yıkıp Bruna Taut’un, Turgut Cansever’in Cumhuriyet mimarlarının özgün eserlerini bir arada Ankara Üniversitesi’nin Atatürk Bulvarı kampüsü gibi Beşerî Bilimlerin beynelmil, unutulmaz bir merkezî olarak planlamıştık. Şimdi ise bu dala el atanlar daha başka yapmışlar. Şehrin ta dışında kutup yıldızı gibi beş köşeli bir bina yapmaya başlamışlar ki bana kalırsa hiçbir işlerliği olmadığı temininden belli oluyor.
#Türk Tarih KurumuYazar Ahmet Ümit, hikâyesi Berlin’de geçen ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ adlı romanının Almanca baskılarının tanıtımını, 2 bin yıl öncesinin antik Bergama kentini 360 derece resmeden ‘Pergamon. Das Panaroma Müzesi’nde gerçekleştirdi. Romanın Almanca baskıları ‘btb Yayınevi’nden piyasaya çıktı.
#Ahmet ÜmitTürkiye Cumhuriyeti 100. yaşını kutluyor. Bundan tam bir asır önce Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden yeni bir ülke kurdu. Cumhuriyet’in yetiştirdiği nesiller bağımsız, onurlu, gururlu vatandaşlar olarak her alanda başarılara imza attı. Hey Gidi Yıllar sayfamıza konuk olmuş, farklı alanlardan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden duayen isimlerin anı ve değerlendirmeleriyle Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun; daha nice başarılı 100 yıllara!
#İTÜYKS sonuçları 2023 açıklandı. Bir yandan da üniversite taban puanları araştırmaları hız kazandı. 17-18 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen ve TYT, AYT ve YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşan sınava bu yıl 3 milyondan fazla aday katılım gösterdi. Sınava katılan adaylar, YKS sınav puanları ile üniversite tercihlerini gerçekleştirecekler. Başarı sıralamalarında en çok merak edilenlerden üniversitelerden biri de İstanbul Üniversitesi taban puanları oldu. İşte, İstanbul Üniversitesi tavan/ taban puanları 2023, başarı sıralamaları ve kontenjanları
#İstanbul Üniversitesi Taban PuanlarıCüneyt Arkın sınırlarımızı geçecek bir kabiliyetti. Döneminin romantik jönlerinin aksine daha savaşçı bir tipi vardı. Türk sineması bu özelliğini kullandı, isabetlidir. Büyük şöhretine ve sahnedeki çizgilerine rağmen dostlarıyla çok tevazu içinde bir ilişki götürürdü. Şüphesiz ki Türkiye’de aktörlüğü ciddiyetle götüren, uyuşuk kalıpları değiştirip hareketlendiren, unutulmayacak bir büyük adam hayatımızdan kaydı.
#Cüneyt ArkınMuazzez İlmiye Çığ, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Osmanlı Devleti bünyesinde dünyaya gelen Türk vatandaşı bir sosyologdur. Ailesi köken olarak Kırımlı göçmenlerden olup babası Kırım'dan Amasya, Merzifon'a, annesi ise Kırım'dan Bursa'ya göçmüştür. Peki, Muazzez İlmiye Çığ kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#İlmiye ÇığLord Curzon’un ihtiyat tedbirleri arasında antlaşmanın yeniden ele alınacağı konusunda verdiği beyanat açıktır. Ne var ki bu istek kabul görmüş değil. Birtakım grupların amali (emelleri) ve ham hayali için 100. yılın gelmesini boşuna bekleyenler hariç, bilimsel bir Lozan kutlamasına hazırlanmalıyız.
#LozanHaziran 1935’te 2795 No’lu kanun ile resmen hayata geçirilen Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara’da bugün Küçük Tiyatro’nun bulunduğu Evkaf Apartmanları binasında derslerine başlamıştır. 1946’da Üniversiteler Kanunu’yla Ankara Üniversitesi’ne teşekkül etmiştir.
#YAZARBir asırlık yüce çınarımız... Geçen ay 106’ncı yaşını kutlayan kıymetli bilim insanımız, nam-ı diğer ‘Sümer Kraliçesi!’ Kurtuluş Savaşı ve iki büyük cihan harbine tanıklık eden adeta bir canlı tarih abidesi...Peki bir ‘Muazzez İlmiye Çığ’ nasıl olunur? Hayatının en güzel yılları ne zamandı? Gençken, ona ‘Sümer Kraliçesi’ dense tepkisi ne olurdu? Muazzez Hanım anlattı, biz zamanda yolculuğa çıktık…
#HititolojiFakültenin kuruluş yasası, TBMM’de 14 Haziran 1935’te kabul edildi. Fakülte 1935 yılı sonlarına doğru ilk öğrencilerini aldı. Henüz Ankara Üniversitesi diye bir kuruluş yoktu. Başlangıçta çoğunluğu öğretmen okullarında veya burslu, yatılı liselerde yetişen gençler DTCF’ye yöneltilmişlerdi. Bunların içinde seçkin, zeki öğrencilerin mühendislik veya doğa bilimlerine yönelenlerinden de ikna ile alınanlar oldu. Halil İnalcık Hoca böyleydi.
#YAZARÜLKEMİZDE son 17 senedir hızla inşa edilen ibadethanelerin planlı, programlı bir şekilde yapıldığına inanmamaktayım. Hatta bu inşaatların proje ve statik hesaplardan yoksun olarak ve bilhassa ruhsatsız yapıldığına inanmaktayım. 2006’da 78 bin 608 adet olan cami sayısı 2018’de 88 bin 693 oldu.
#Yazarlarİzmir’den Salihli’ye uzanan bölge volkanik kalıntının renkliliğine sahip. Meyve ve sebzenin zenginliği ‘Yanık Ülke’ denen Kula’nın civarında açıkça ortada. Kula’nın kendisi de Osmanlı Batı Anadolusu'nun en tipik yerleşimlerinden biriydi. Bugün dahi bütün ihmale ve çekişmeye rağmen bunu haykırıyor.
#KulaYKS sınav sonuçları ve tercih klazvunun yayımlanmasının ardından, üniversite adayları 4 yıllık lisans bölümlerinin taban puanları ve başarı sıralarını araştırmaya başladı. 4 yıllık programlara yerleşecek olan adaylar, AYT ve YDT puanları ile sayısal, sözel eşit ağırlık bölümlerine tercih yapacaklar. Peki, sayısal, sözel eşit ağırlık bölümleri neler? İşte, 4 yıllık bölümler taban puanları ve başarı sıraları hakkında bilgiler.
#Yks 4 Yıllık BölümleriTaban puanlar hakkında bilgi edinmek isteyen binlerce üniversite adayı, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler hakkında bilgi edinebilecek. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarında 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek olan vatandaşlar, bu bölümleri internet üzerinden sorgulamak istiyor. İşte, sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarına ait üniversite puanları hakkında detaylı bilgiler
#Taban PuanlarıÜniversite sınavı için çalışmalarına son sürat devam eden öğrenciler, sınav başvurusu esnasında sözel, sayısal ve eşit ağırlık mesleklerine göre bir değerlendirmede bulunacak. Hangi alandan sınava girileceği eşit ağırlık, sözel ve sayısal bölümleri değerlendirmelerinin ardından yapılacak. Peki, sözel, eşit ağırlık ve sayısal meslekleri arasından hangi bölümler yer alıyor? İşte, dönem ilerlerken öğrencilerin merakla araştırdığı bölümler ve meslekler listesi
#Sözel Bölümleriİstanbul ve Ankara’yla karşılaştırınca İzmir, rahat ve şirin bir şehirdir. Ama eskiden tadına doyulmazdı. Deniz kirlenmemişti. Körfez hayatiyet doluydu ve şehir insanı kucaklayan bir sıcaklığa sahipti. Ahali cana yakındı ve Akdenizliydi. Şimdi istila başladı ve her şey değişti!
#İlber OrtaylıYÖK, YKS’de lisans programlarının puan türlerini yayınladı. Puan türleri Sözel, Eşit Ağırlık, Sayısal ve DİL olarak LYS’ye göre çok daha sade bir hale geldi. Peki, hayalinizdeki lisans programı hangi puan türünde? Hürriyet Eğitim, 2017’de üniversitelerdeki tüm programların puan türlerini araştırdı.
#Puan TürüLYS sonuçları ardından gözler puan türlerine çevrildi. Türkçe-Sosyal (TS) puan türüyle tercih yapacak olan vatandaşlar, TS-1 ve TS-2 bölümlerini incelemeye başladı. LYS’den barajı aşmayı başaran üniversite adayları, TS-1 ve TS-2 puanıyla alan üniversiteleri analiz ederek tercihlerini yapmaya çalışıyor. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. İşte 24 hakkını Türkçe-sosyal bölümleri arasından seçecek olanlar için TS-1 ve TS-2 bölümleri!
#TS1 BölümleriGeçen yıl hayata veda eden efsane tarihçi Halil İnalcık’ın 26 yaşında hazırladığı ‘Tanzimat ve Bulgar Meselesi’ adlı doktora tezi, 75’inci yılında özel bir baskıyla yayımlandı. İlber Ortaylı, “Bir öncü kitap” olarak tanımladığı yıllardır kayıp olan tezi ve yakın dostu Halil İnalcık’ı yazdı.
#Kitap Sanat