Hititler haberleri sayfasında Hititler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 825 Hititler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tarih boyunca Anadolu'da başta Urartular, Lidyalılar ve Frigler olmak üzere birçok uygarlık kurulmuştur. Bu nedenle Mezopotamya'ya Medeniyetler Beşiği adı verilmiştir. Anadolu'daki toprakların tarıma uygun olması buradaki uygarlıkların ekonomik olarak büyümesinde ve güçlenmesinde etkili olmuştur. En çok bilinen Anadolu medeniyetleri ve uygarlıkları nelerdir? Anadolu medeniyetlerinin ortak özellikleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#En Çok Bilinen Anadolu Medeniyetleri Ve Uygarlıkları Nelerdir?2020 yılının en büyük arkeolojik keşfi eski bir evin kapı sövesinden çıktı. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Çiğdem Maner, Hitit Kralı IV. Tudhaliya dönemine ait yazıtın bir bölümünün Konya'nın Emirgazi ilçesi Karaören köyündeki bir evin kapı sövesinde bulunduğunu tespit etti. Yazıtın diğer yarısının ise aynı evin kapı basamağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı ancak 2015'te kaybolmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı yazıtın kayıp bölümünü Interpol aracılığıyla tüm dünyada aramaya başladı ancak herhangi bir ize rastlanmadı.
#Konya2020 yılının en büyük arkeolojik keşfi eski bir evin kapı sövesinden çıktı. Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Dr. Çiğdem Maner, Hitit Kralı IV. Tudhaliya dönemine ait yazıtın bir bölümünün Konya'nın Emirgazi ilçesi Karaören köyündeki bir evin kapı sövesinde bulunduğunu tespit etti. Yazıtın diğer yarısının ise aynı evin kapı basamağı olarak kullanıldığı ortaya çıktı ancak 2015'te kaybolmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı yazıtın kayıp bölümünü Interpol aracılığıyla tüm dünyada aramaya başladı ancak herhangi bir ize rastlanmadı. Maner "Bu Hitit Luvi hiyeroglif yazılı taş blok olağanüstü önemde bir buluntu. Bu yazıtlardan çok sayıda yok. Hititler dönemine ait bilinmeyenler bu yazıtlar sayesinde gün yüzüne çıkıyor" dedi.
#KonyaAmasya’da 1962'de bir evin inşaatı sırasında tesadüfen Hititlerin Fırtına Tanrısı Teşup heykeli bulundu. 59 yıldır müzede sergilenen heykelle ilgili ilginç bir bilgi ortaya çıktı. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, heykelin dünyada eşi olmadığını belirterek, “Heykeli bulan bir paket sigara parasına bir başkasına veriyor. Polis daha sonra bulunca müzeye kazandırılıyor” dedi.
#AmasyaAmasya’da 1962'de bir evin inşaatı sırasında tesadüfen Hititlerin Fırtına Tanrısı Teşup heykeli bulundu. 59 yıldır müzede sergilenen heykelle ilgili ilginç bir bilgi ortaya çıktı. Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, heykelin dünyada eşi olmadığını belirterek, “Heykeli bulan bir paket sigara parasına bir başkasına veriyor. Polis daha sonra bulunca müzeye kazandırılıyor” dedi.
#AmasyaBir asırlık yüce çınarımız... Geçen ay 106’ncı yaşını kutlayan kıymetli bilim insanımız, nam-ı diğer ‘Sümer Kraliçesi!’ Kurtuluş Savaşı ve iki büyük cihan harbine tanıklık eden adeta bir canlı tarih abidesi...Peki bir ‘Muazzez İlmiye Çığ’ nasıl olunur? Hayatının en güzel yılları ne zamandı? Gençken, ona ‘Sümer Kraliçesi’ dense tepkisi ne olurdu? Muazzez Hanım anlattı, biz zamanda yolculuğa çıktık…
#HititolojiTürkiye'nin arkeoloji açısından önemli merkezlerinden Çorum'da Hititlerden günümüze kadar uzanan, ayrıca Anadolu'nun ve dünyanın ‘ilk’ olma özelliği taşıyan birçok tarihi eser, yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
#ÇorumSivas'ın Gürün ilçesinde, MÖ 2 binli yıllarda Hititler'in yaptığı ve apartman görünümüne sahip kaya mağaraları hayranlık uyandırıyor. Hititler sonrası birçok medeniyete ev sahipliği yapan mağaralar, kısa bir zaman öncesine kadar da yöre halkı tarafından yiyecek saklamak için soğuk hava deposu olarak kullanılıyordu.
#SivasKonya’nın Ereğli ilçesinde geçtiğimiz mart ayında geç Hitit dönemi steli bulundu. Bir inşaatın temel kazısında çıktığı iddia edilen yaklaşık 2 bin 700 yıllık stelin Adana’da 6 milyon liraya satıldığı iddia edildi. Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayla ilgili gizlilik kararı aldı.
#EreğliMutfak şefi Ömür Akkor, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te kazılarda bulunan tabletler ışığında 4 bin yıl önceki bazı yemekleri yaptı - Akkor, bazı ekmek çeşitleri ile Hitit mutfağının kayısı ezmesi, salatalıklı ve nohutlu "beruwa", "happena", "kariya" gibi yemekleri, teknolojik alet ve ekipman kullanmadan dönemin imkanlarına göre pişirdi
#Ömür AkkorAnadolu’da Hititler’den bu yana bilinen, 1858’de Osmanlı’nın İngiltere’ye ihraç ettiği ve Safranbolu’ya ismini veren safran, AB’den coğrafi işaret tescili aldı. Sırada 45 ürün daha var. AB tesciliyle kazancın iki katına çıktığı belirtilirken Boğaziçi lüferi de TürkPatent’ten coğrafi işaret belgesi aldı.
#SafranBinlerce yıldır önemli bir ticaret ve yönetim merkezi olan Ankara, nedense turistik bir gezi için aklımıza gelmez. Oysa camileri, tarihi evleri; eğlence için Tunalı Hilmi ve Arjantin caddeleri; popüler restoranları, parkları ve Cumhuriyet tarihimizin önemli tanığı anıtlarıyla gezip görecek pek çok yer var. Üstelik çevresindeki ören yerleri de ilgi çekiyor.
#Saffet Emre TonguçYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatBulmacalarda sıklıkla sorulan ''boru sesi'' sorusuna ''ti'' şeklinde cevap verilir. Ti'ye almak ise Japonlara özgü bir savaş taktiği olup günümüzde daha çok alay etmek, umursamamak ve ciddiye almamak anlamında kullanılır. Sonu ti ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimÖz Türkçe bir sözcük olan kaynak, kaynamak fiilinden türetilmiştir. Bir şeyin çıktığı ya da göründüğü yere kaynak adı verilir. Kitap yazarken ya da araştırma yaparken faydalanılan eserler de kaynak olarak adlandırılır. Bu kelime birçok kalıp ifadede de yer alır. Örnekler: 1- Kaynak Gözü 2- Kaynak Kitap. Kaynak kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Uşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriTunç çağı hakkında bilgiler merak ediliyor. Tunç Çağları kendi içinde kentleşme, teknolojik yenilikler, beylikler döneminin ortaya çıkması, ilk krallıklar ve merkezi yönetimlerin oluşması gibi sosyal ve politik gelişmeleri de kapsayan uzun bir süreçte yaşanır. Bu nedenle Eski, Orta ve Geç Tunç çağları olarak üç ayrı evreye ayrılır. Peki Tunç Çağı ne zaman? Tunç Çağı dönemi özellikleri neler? İşte ayrıntılar...
#Tunç Çağı Ne ZamanHayatı düşük hızda ve keyfini çıkararak yaşayan ‘Cittaslow'larımız (sakin şehir) keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'nin dört bir yanından kentleri barındıran Cittaslow listesine son olarak Antalya’nın mavi güzeli Finike de eklendi. Böylelikle sakin şehir sayımız 22’ye yükseldi. Biz de bu güzel gelişme sonrası uzmanlarımıza ‘Sakin şehirlerimizde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. Birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda, İç Anadolu’nun vahası değerinde gördüğüm Kapadokya bölgesinin ilginç oluşum hikâyesinden ve bu toprakların tarih boyunca ağırladığı uygarlıkların hüküm sürdükleri dönemlerde bölgenin içinden geçtiği belli başlı süreçlerden ama en önemlisi bölgenin mistik büyüsünden bahsedeceğim.
#KapadokaEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HataySivas'ın Gürün ilçesinde bulunan mağara evleri 4 bin yıl sonra ışığına kavuştu. İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, "Burayı turizme kazandırmak için mücadelemizi yapıyoruz. Bu noktada birinci etabında ilçe merkezindeki belediyenin hemen arkasında bulunan mağaralar ödenek çıkartılarak, birinci etabını tamamladık" dedi.
#SivasSivas'ın Gürün ilçesinde bulunan mağara evleri 4 bin yıl sonra ışıklandırıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, "Burayı turizme kazandırmak için mücadelemizi yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza şükranlarımızı sunuyorum bize destek oldular. Malatya Kayseri yolu üzerinde ki ve hemen yol kenarında olan oldukça da geniş bir alanda bulunan mağara evleri turizme sunmak adına birtakım projelerimiz var" dedi.
#SivasBölgenin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Aizanoi Antik Kenti, hala arkeolojik çalışmaların devam ettiği yerlerden biridir. Tarihi ile Günümüzde önemli bir yere sahip olan bu yapı, her sene yoğun şekilde pek çok yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Peki, Aizanoi Antik Kenti nerede? Aizanoi Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023)
#AizoniaÇorum Müzesi, tarihe ışık tutması açısından önemli bir yere sahiptir. Antik çağ medeniyet eserlerinin sergilendiği önemli bir müzedir. Kalkolitik Çağ’dan Hititler ve Frigler dönemlerine kadar tarihi eserler müze koleksiyonunda bulunuyor. Çorum Müzesi hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Çorum MüzesiBu mevsimi seven de sevmeyen de lapa lapa yağan bembeyaz karın güzelliğine kayıtsız kalamaz. İçimizde naif duygular uyanır ve hemen çocuklar gibi mutlu oluruz. Kimilerine göre de kar romantizmi çağrıştırır. Doğanın bu güzel armağanını ölümsüzleştirmek isteyen fotoğraf tutkunları için jürimize en etkileyici kış manzarası adreslerini sorduk. Birçok şehirden öneriler aldık.
#Seyahat