Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, British Museum’da açılan ‘Troya: Mit ve Gerçeklik’ sergisi kapsamında düzenlenen ‘Mitolojinin ve Arkeolojinin Kenti: Troya’ isimli konferansta konuştu. Aslan, “Troya’dan kaçırılan, 19’uncu yüzyıldan itibaren dünyanın 44 farklı müze ve koleksiyonuna dağılan eserlerin sergilenmesi gereken yer Troya Müzesi’dir” dedi.
#GazetehaberleriGeçtiğimiz hafta sonu sakinliği, bozulmamış doğasıyla bizi dinlendiren, dinlendirirken keyif veren bir keşif yaptık. İstanbul'a dört saatlik mesafedeki Eceabat'a daha önce neden gelmedik dediğimiz pek çok detayla karşılaştık. Eceabat, Çanakkale Şehitliği’nin de burada yer alması sebebiyle daha çok tarihi bir yer gibi görünse de bozulmamış yemyeşil doğasıyla, gizli koylarıyla ve ülke turizmine katkı sunan tesisleriyle de konuşulmaya değer pek çok hazineye sahip.
#EceabatCumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ndeki Hisarlık Tepe mevkisinde yapımı tamamlanan Şehitler Abidesi Camisi'nin açılışını da gerçekleştirdi. Açılışa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ndeki Hisarlık Tepe mevkisinde yapımı tamamlanan Şehitler Abidesi Camisi'nin açılışını da gerçekleştirdi. Açılışa Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katıldı.
#Haber1962 yılı ağustos sonunda büyük popülarite sahibi John F. Kennedy’nin başkan yardımcısı Lyndon B. Johnson geldi. Kendisini karşılayan Başbakan İsmet Paşa’ydı. Ortalık yıkıldı. Ulus yine doluymuş, konvoy zor ilerliyor dediler. İsmet Paşa’nın elinde iki bayrak, arabada dikildiği yer İş Bankası’nın önüdür. Johnson’ın da elinde iki bayrak vardı.
#YazarlarTroya arkeolojisinin dünyadaki en yetkin isimlerinden, bölgedeki kazılara başkanlık yapan Prof. Rüstem Aslan, dünyanın en önemli antik kentlerinden Troya’yı, kaleme aldığı kitapla anlatıyor. ‘Troya/Yeni Başlayanlar İçin’ vesilesiyle bir araya geldiğimiz Aslan, “Anadolu’da tarihöncesi döneme ait ilk tabaka kazısı olması nedeniyle burası arkeoloji biliminin de doğuş yeri olma özelliğini taşıyor” diyor ve ekliyor: “Troya hazineleri geri getirilmeli!”
#TroyaÇANAKKALE Savaşları'nda şehit düşen Mehmetçikler anısına yaptırılan Şehitler Abidesi'nin altındaki müze, onarım çalışması kapsamında 2006 yılında kapatıldı, 9 yıldır da açılamadı. Şehitler Abidesi'nin yıpranan ayakları güçlendirilip bakımı yapılarak ziyarete açılırken, alt katında genişletilen müzede ise birbirinden habersiz iki farklı proje hazırlayan iki bakanlık arasındaki çekişmeye konu oldu. Müze bir türlü açılamazken, şimdi de su sızıntısı sorunu yaşanıyor.
ÇANAKKALE Kara Savaşları’nın yapıldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, Morto Koyu’nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe’de, Şehitler Abidesi’nin ön tarafındaki tören alanına 2004’te fiberglas malzemeden 45 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki ‘Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi ve Atatürk Heykeli’ yapıldı.
Çanakkale?deki Şehitler Abidesi, 100'ncü yıl törenlerinin yapılacağı 2015 yılı hazırlıkları kapsamında yeniden ışıklandırıldı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı?nda, Morto Koyu'nun gerisindeki Hisarlık Tepe'deki Şehitler Abidesi, geceleri de görülebilmesi için 1998 yılında ışıklandırıldı. Abidenin ayaklarında bulunan 8 rölyef, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü'nün açtığı yarışma sonucunda, ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen'e yaptırıldı ve 27 Kasım 1999'da törenle açıldı. Her yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve 24 Nisan Çanakkale Kara Savaşları törenlerine ev sahipliği yapan Şehitler Abidesi, yeniden ışıklandırılarak önümüzdeki yıl düzenlenecek 100'ncü yıl törenleri öncesinde daha ihtişamlı bir görüntüye kavuşturuldu. ÇANAKKALE /DHA
#ÇanakkaleGELİBOLU Yarımadası Tarihi Milli Parkı Hisarlık Tepe’de, Çanakkale Savaşları’nda şehit olan askerler anısına yaptırılarak 21 Ağustos 1960’ta ziyarete açılan 41.7 metrelik, ‘Şehitler Abidesi’ne görsel zenginlik katan tavandaki Türk bayrağı motifli mozaikler, 2007’de dökülmeye başladı. Bu durum tehlike yaratınca abide ziyarete kapatıldı.
Gelibolu Milli Parkı, Gelibolu yarımadasında Çanakkale’nin Eceabat ilçesi sınırları içinde kalıyor. Toplam 33 bin hektarlık bir alanı kaplayan mili parkın içinde, Çanakkale Savaşları’na ait, gezilecek tam 40 nokta bulunuyor. Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yerlerde yaşamını kaybeden her ulustan askerin anısına yapılan anıtlar, şehitlikler her yıl dünyanın her köşesinden gelen insanlar tarafından ziyaret ediliyor. Bu yazımda bölgeyi kısa da olsa tanıtmaya çalışacağım.