10 yıl sonra fark edildi

Güncelleme Tarihi:

10 yıl sonra fark edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2014 01:26

ÇANAKKALE Kara Savaşları’nın yapıldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, Morto Koyu’nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe’de, Şehitler Abidesi’nin ön tarafındaki tören alanına 2004’te fiberglas malzemeden 45 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki ‘Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi ve Atatürk Heykeli’ yapıldı.

Haberin Devamı

Valilik, 2015’teki 100’üncü yıl törenleri öncesinde rölyef ve heykelde meydana gelen yıpranma ve deformasyonun giderilmesi için harekete geçti. Bu amaçla 8 uzmandan oluşan heyet, ne yapılabileceğini araştırırken, tarihsel ve plastik açıdan hatalar belirledi. Heyet, raporunda şu ifadelere yer verdi:

‘Ciddi hatalar var’

“Kıyafet, silah ve diğer teçhizat, ayrıca kurgusal olarak da akronolojik durum arz ettiği açıkça görülmüştür. Plastik açıdan kullanılan elemanların yanlış uygulandığı, figürlerin statik duruşu sebebi ile alımlayıcı açısından heyecan uyandırmadığı, kurgu ve mizansende kolaj hissi uyandırdığı, perspektif kuralların hiçbirine uyulmadığı, çeşitli rölyef tekniklerinin aynı anda uygulanmasından kaynaklanan bir karmaşanın olduğu, formların deforme edildiği, biçim açısından ciddi kurgu hatalarının olduğu, nicelik kontrastı açısından da sorunların olduğu, ayrıca eskiz ve maket uygulamalarına sadık kalınmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu rölyefin bulunduğu alanı her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçi gezmektedir. Her yıl resmi anma törenlerinin yapıldığı yer olması hasebiyle burada bulunacak heykel, rölyef gibi sanatsal eserlerin tarihsel ve estetik açılardan nitelikli olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bütün bunlar göz önüne alınarak Vatan ve Milli Mücadele Anıt Rölyefi ve Atatürk Heykeli’nin mevcut hali ile bronza dökümünün yapılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmiştir. Eğer mali ve hukuki imkanlar el veriyor ise rölyef ve heykelin tarihsel ve plastik açıdan doğru yorumlanarak, yeni bir rölyef yapılıp bu alanda değerlendirilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır. Günümüz şartlarında heykel döküm piyasasındaki maliyetler de dikkate alınırsa, söz konusu işin en fazla 1 milyon liraya yapılabileceği değerlendirilmiştir.”

Haberin Devamı

10 yıl sonra fark edildi

50’YE YAKIN YANLIŞ

? Rölyefte yer alan bir subayın elinde mavzer tüfek ve belinde matara var. Oysa subaylar sadece tabanca taşır.

Haberin Devamı

? Krupp topla yanındaki asker arasında orantısızlık söz konusu.

? Kıyafetler hatalı.

? Türk bayrağı taşıyan askerin yaka bağrı açık. Bu, Türk ordusu tarafından kabul edilemez bir durum.

? Tüfekler de problemli.

? Savaş sırasında eğer herhangi bir durum yoksa subayların madalyalarıyla cephede bulunmamaları gerçeğine uyulmamış.

? Tozluklar da savaş ortamına uymuyor. Bu tozluk yerine ya sarma tozluk ya da çizme kullanılmalıydı.

? Atatürk’ün Anafartalar Cephesi’nde bu pozunu andıracak şekilde çekilmiş bir fotoğrafı bulunmuyor. Bu fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere Atatürk o sıralarda daha zayıf görünüyor.

? Tarihe mal olmuş ve çok bilinen bir şahsiyetin karakteristik özelliklerini yansıtmadığı gibi ciddi anatomik hatalar söz konusu.

Haberin Devamı

? Biçim açısından da plastik sorunlar bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!