Kahramanlara ayıp etmişler

Güncelleme Tarihi:

Kahramanlara ayıp etmişler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2014 01:18

Çanakkale Şehitler Abidesi tören alanına 10 yıl önce yapılan Vatan ve Milli Mücadele anıt rölyefi ve Atatürk heykeli’nde maddi, kurgusal ve teknik birçok hata tespit edildi.

Haberin Devamı

MORTO Koyu'na bakan Hisarlık Tepe'de, Şehitler Abidesi'nin ön tarafındaki tören alanına, 2004’te fiberglas malzemeden 45 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindeki Vatan ve Milli Mücadele anıt rölyefi ve Atatürk heykeli yapıldı. Çanakkale Valiliği yıpranma ve deformasyonun giderilmesi için harekete geçince, ciddi bir skandal ortaya çıktı. 8 uzmandan oluşan heyet, eserde tarihsel hatalar belirledi. Heyet, raporunda özetle şu ifadelere yer verdi:
SİLAHLAR DA HATALI

“Kıyafet, silah ve diğer teçhizat, ayrıca kurgusal olarak da hatalar arz ettiği açıkça görülmüştür. Perspektif kurallarına uyulmadığı, rölyef tekniklerinin aynı anda uygulanmasından kaynaklanan bir karmaşa olduğu, ayrıca eskiz ve maket uygulamalarına sadık kalınmadığı tespit edilmiştir.”

Törenlerin kalbinde

Haberin Devamı

ŞEHİTLER Abidesi ve bölgesinde 2004 yılında bazı yatırımlar gerçekleştiren Sembol İnşaat firması, rölyef ve Atatürk Anıtı’nı da heykeltıraş Azmi Sekban’a yaptırdı. O tarihten itibaren her yıl 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi törenlerinin tarihi yarımadadaki bölümüyle, 24 Nisan Kara Savaşları yıldönümü törenleri hep bu anıt ve rölyef önünde gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!