Truva 150 yıl sonra Türklere emanet

Güncelleme Tarihi:

Truva 150 yıl sonra Türklere emanet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 01:45

ÇANAKKALE’nin Tevfikiye köyü sınırlarındaki, 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva (Troia) Antik Kenti’nde Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Rüstem Aslan oldu.

Haberin Devamı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Aslan’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yaptığı başvuru kabul edildi. Böylece tam 150 yıldır ilk kez Truva kazıları bir Türk üniversitesine ve Türk arkeoloğuna emanet edilmiş oldu. Doç. Dr. Rüstem Aslan, ziyaretçi yollarındaki bilgilendirme sisteminin yeniden düzenlenip kısmen yenilendiğini, doğal koşullar sonucu oluşan bazı tahribatların giderilerek kalıntıların büyük oranda temizlendiğini, bazı kritik noktalarda koruma önlemleri alındığını, 2014 çalışmaları için yeni kazı evi hazırlıklarının da tamamlandığını söyledi. Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada birinci olan Troia Müzesi Projesi’nin yapımına başlandığını da belirterek, “Yetkililer müzenin 2015’e kadar açılmasının planlandığını belirtiyor. Hiç kuşkusuz bu müzenin Çanakkale ve Türkiye turizmine önemli katkıları olacak. Buna paralel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ören yeri çevre düzenleme çalışmaları da tamamlanmak üzere. Böylesi önemli bir süreçte üniversitemiz, kazı çalışmalarına talip oldu. Troia kazıları ÇOMÜ adına 2014 ve sonrasında geniş katılımlı uluslararası bir ekiple devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

1.5 ASIRDA 5 ARKEOLOG

1998’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Truva Antik Kenti’nde 150 yılda 5 ayrı arkeolog kazı yaptı. İlk olarak 1863’te İngiliz Frank Calvert, Hisarlık Tepe’yi keşfetti. 1870-1890 yılları arasında kazı yapan Alman Heinrich Schliemann’ın çıkan buluntuları yurt dışına kaçırdığı ortaya çıktı. Amerikalı Carl William Blegen, 1932-1938 arasında Cincinetti Üniversitesi adına yaptığı çalışmalarla Truva’yı modern arkeolojinin en önemli yeri haline getirdi. Alman Tübingen Üniversitesi için 1988- 2005 yıllarındaki yeni dönem kazılarını gerçekleştiren Manfred Osman Korfmann, Truva’nın arkeolojik anlamda bir Anadolu kenti olduğunu ispatladı. Korfmann ölünce yerine aynı üniversite adına Alman Ernst Pernicka kazılara devam etti. Ancak Almanlar geçtiğimiz yılki çalışmaların ardından finans sıkıntısı nedeniyle Truva’yı kazmaktan kendi istekleriyle vazgeçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!