Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 95’inci yıldönümü törenlerle kutlandı şehitler anıldı. Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından 18 Mart Stadyumu’nda tören düzenlendi.
Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, askeri ve sivil erkan ile vatandaşlar, gaziler ve şehit yakınları katıldı. 13 bin kişi kapasiteli stadın tribünleri tıklım tıklım doldu.
Vali Abdülkadir Atalık, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim ve Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, 253 bin şehit anısına Çanakkale’ye verilen altın madalyayı Türk Bayrağı’na taktı. Tören, öğrencilerin günün anlam ve önemine ilişkin şiirleri okumasıyla devam etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Çanakkale’de Mehmetçiğin kanıyla yazdığı bu büyük kahramanlık destanı Kurtuluş Savaşımızın yolunu açtığı kadar, bizim millet olarak tarih sahnesinde yeniden şahlanışımızın da abidesi olmuştur. Çanakkale Deniz Zaferi, tarihin akışını köklü şekilde değiştirmiştir” dedi. Türk askerinin kahraman ve bir o kadar da şefkatli olduğunu ifade eden Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal’in Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektubu okuduktan sonra, “Mustafa Kemal’in bu sözleri esasen bizim binlerce yıllık sevgi ve hoşgörü medeniyetimizin ruhunu yansıtan son derece anlamlı ifadelerdir” diye konuştu.
Gelibolu’ya yatırım
Vali Abdülkadir Atalık da şehitlerin aziz hatıralarının yaşatılması için Çanakkale’de son yıllarda birçok eser yapıldığını hatırlattı, “Sadece Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na yapılan yatırımlar tutarı 50 milyon TL’ye yaklaşmıştır. 2010 da milli park için hamle dönemi olacaktır. 15 milyon TL ödenek ile Kabatepe Simülasyon Merkezi yatırım programına alınmıştır” dedi.
Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Sevim ise, Çanakkale Zaferi bağımsızlığını ve onurunu her değerden üstün tutan Türk milletinin varlığı tehlikeye düştüğünde en kötü şartlar altında dahi neler yapmaya muhtedir olduğunun en önemli ifadesidir” diye konuştu.
Başkanın barış mesajı
Başkan CHP’li Ülgür Gökhan da barış mesajları üzerinde dururken, “Tarihin başlangıcından bu yana, insanların çeşitli nedenler bahane ederek akıttıkları kan, hep barışı ertelemiş, savaşların sonucunda kazandığını zannedenler aslında hep barışı kaybetmişlerdir. Zor olan savaşmak değil, zor olan barışı sağlamak ve hakim kılmaktır. Çünkü barış emek ister, çünkü barış zaman ister, çünkü barış yürek ister” dedi. Konuşmaların ardından tören geçidi yapıldı, halk oyunları, Türk Hava Kurumu’nın motorlu yamaç paraşütü, mehteran bölüğü gösterisi sunuldu.
Başbakan Erdoğan, tüm Türkiye’yi dolaşacak, Çanakkaleli tarih araştırmacısı Ahmet Uslu’nun, “Çanakkale Ruhu” adlı TIR’ı gezdi.
Gelibolu’da törenler
GELİBOLU Yarımadası’nın en uç noktasında Hisarlık Tepe’de kurulu Şehitler Abidesi’ne ilk gelen konuk, sürpriz isim Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları oldu. Başbakan Erdoğan’da bakanlarla tören yerine geldi. Tören, savaşları anlatan rölyef yakınındaki Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı. Tören, Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı savaş gemilerinin, boğazda resmi geçit yapması, Türk yıldızlarının gösterisi ardından, sembolik şehitlik defterinin imzalanması ve ziyaret edilmesi ile sona erdi.