‘Altı parmak’ hatası düzeltildi

Güncelleme Tarihi:

‘Altı parmak’ hatası düzeltildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2010 16:10

ÇANAKKALE Şehitler Abidesi'nin ayaklarında bulunan ve Mehmetçiğin kahramanlığını anlatan rölyefteki komutanın fazlalık parmağı yontularak 11 yıllık hata düzeltildi.

Haberin Devamı

İŞTE ALTI PARMAKLI KOMUTAN - FOTO GALERİ

FAZLA PARMAK KESİLDİ - FOTO GALERİ

‘Çanakkale Geçilmez’ destanını yazan ve gösterdiği kahramanlıkla, Türk’ün adını dünyaya duyuran Mehmetçik'i ölümsüzleştiren Şehitler Abidesi’ndeki ‘altı parmak’ hatası düzeltildi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda, Morto Koyu’nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe’de yer alan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi’nin ayaklarında bulunan ve Mehmetçiğin kahramanlığını anlatan rölyefteki komutanın elinin beş yerine altı parmaklı yapıldığı, geçtiğimiz Nisan ayında bölgeyi gezen bir ziyaretçi tarafından fark edildi. Konu basına yansıyınca rölyeflerin mimarı Prof.Dr. Ferit Özşen, rölyefteki hatayı en kısa sürede düzelteceğine dair söz verdi.

Ünlü heykeltıraş Prof. Dr. Ferit Özşen, geçenlerde Çanakkale’ye gelerek Şehitler Abidesi’nin ayaklarında bulunan hatalı rölyefi düzeltti. Mehmetçiğin kahramanlığını anlatan rölyefte, askerlerine düşmanı hedef gösteren komutanın elindeki bir parmağı yontarak, komutanın altı parmaklı elini düzeltti. 11 yıl önce rölyef yapılırken fark edilmeden komutanın bir parmağın fazla bırakıldığını belirten Prof. Dr. Özşen, sanatçının yaptığı eserinden 5 yıl boyunca sorumlu olmasına rağmen kutsal topraklarda yaptığı böyle bir eserin üzerinden yaklaşık 11 yıl geçmesine rağmen rölyefteki hatayı düzelttiğini söyledi.

‘TEŞEKKÜR BEKLERKEN, ELİŞTİRİLDİM’

Şehitler Abidesi’nin ayaklarına yapılan rölyeflerin yapım sürecini anlatan heykeltraş Prof. Dr. Ferit Özşen, “Şehitler Abidesi yapıldıktan sonra ayaklarına 3x5 metre ebadında ve 25 santim kalınlığında düz granit zemin bırakıldı. Yapılacak rölyefler için düzenlenen yarışmaları ben kazandım. İtalya’ya gittim. Graniti duvarda yontması için o zamanın parasıyla toplam 600 bin dolar vererek, 30 tonluk makine ekipmanını aldım. 6 kişilik bir ekiple 9 ay süren bir çalışma yaptım ama bu işten zarar ettim. Makine için kullandığım krediyi ödemek üzere bir evimi ve bir tarlamı satmak zorunda kaldım. Geriye bana İtalya’dan aldığım makine kaldı. Tüm bunların neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığından bir teşekkür beklerken, yıllar sonra müsteşardan, fazla yapılan parmaktan dolayı eleştiri aldım. Zarar ettiğim bir işten teşekkür beklerken, eleştirilmek yüreğimi sızlattı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!