Hareketli ve kabuğuna sığamayan çocuklar için genellikle ‘hiperaktif’ sözcüğü kullanılıyor. Ancak hareketli olması, çocuğun hiperaktif olduğu anlamına gelmiyor. Peki, hiperaktiflik nedir, çocuklar için tehlikeli midir, neler yapılmalıdır? Prof. Dr. Yankı Yazgan’a sorduk.
#Hiperaktif38 yıl boyunca size kendinizi ‘anormal’ hissettiren bir ortamda yaşadığınızı düşünün... Kimi zaman kabalıkla, kimi zaman da patavatsızlıkla suçlandığınızı. Üç dil bildiğiniz halde başarısız olarak nitelendirildiğinizi. AVM’lere giremediğinizi, hamile kadınlardan korktuğunuzu… Ve tüm bu ‘tuhaflıklar’ın bir açıklamasının bulunamadığını. 38 yaşında otizm tanısı alan Burçak Akdeniz hayat öyküsünü anlattı.
#OtizmKat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuÇocuklar azıcık hareketli olsa onlara hemen ‘hiperaktif’ diyoruz. Oysa çocuğun hareketli olması, hiperaktif olduğu anlamını taşımıyor. Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Özgür Öner “Çocuklarınıza ‘hiperaktif’ demeden önce bir uzmana danışın. Her hareketli çocuk ‘hiperaktif’ değildir. İnternetten indirdiğiniz testlere itibar etmeyin” diyor.
#ANNEUyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiÇocukların gelişim süreçlerinde ortaya çıkabilecek birçok psikiyatrik bozukluk vardır. Bazı çocuklarda psikolojik bozukluklar kolay bir şekilde teşhis edilebilirken bazı çocuklarda bu durum tam tersi olabilir. Çocuklarda görülen psikolojik bozukluklardan biri de hiperaktivitedir. Hiperaktivite nedir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda hiperaktif tanısı kaç yaşında konulur? Sizler için hiperaktivite hakkında merak edilenleri derledik.
Pankreatit, özellikle safra kesesi ve alkol kullananlarda ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık hakkında çoğu kişi net bit bilgi sahibi olmamakla beraber, geç kalınmış tedavilerde söz konusudur. Erken teşhis için Pankreatit nedir, belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını derledik.
#Pankreatit Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olarak bilinen ADHD özellikle çocuklarda görülmektedir. Son derece önemli akademik, sosyal ve ruhsal hastalıklara sebep olan ve olumsuz etkileri ömür boyu sürebilen bir hastalık olarak tanımlanır. Pek çok ebeveyn bu konu hakkında genel bilgiye sahip değildir. ADHD konusunda tüm detayları sizler için derledik.
#ADHD Nedir?Geceleri yatağa girmek sizin için bir sıkıntı oluyorsa, yorgun ve uykusuz olmanıza rağmen uyuyamıyorsanız, şikâyetlerinizi tanımlamakta zorlanıyorsanız sorununuz huzursuz bacak sendromu olabilir. Şikâyetleriniz arasında; bacaklarınızı hareket ettirme hissi, karıncalanma, güçlü bir hareket ettirme isteği, ağrı ve uyuşma varsa RLS hastalığınız olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgiler verdi.
#Huzursuz Bacak SendromuSerebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin KızınınBütün çocukların çok hareketli olduğu, yerinde duramadığı zamanlar mutlaka olur. Ama bu genellikle geçici bir durumdur. Çocuklar çoğunlukla oyun parkında ya da arkadaşlarıyla beraberken çok hareketli olup, evde, okulda daha sakin davranabilirler. Bazı çocuklar ise okulda, evde, parkta her zaman kıpır kıpırdırlar. Böyle durumlarda hiperaktiviteden şüphelenilebilir. Uzman Psikolog Burcu Çapa konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#ÇocukDikkat eksikliği ve hiperaktivite çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır ancak tedavisi mümkündür. Çocuk Nöroloji Uzmanı - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doç. Dr. Ebru Kolsal, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisini anlattı.
#DEHB TedavisiDikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğunun (DEHB), kişinin davranışlarını kontrol etmesini ve odaklanmasını zorlaştıran psikiyatrik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Seheryeli Yılmaz, ailelerin kliniğe başvurusunda okul hayatında yaşadıkları zorlukların önemli bir rolü olduğunu belirtti. Bu hastalığın erişkinlerde de görülebildiğini belirten Yılmaz, “DEHB, zekadan bağımsız bir hastalıktır” dedi.
#DehbHer yaştan kadını etkileyebilen Sürekli Cinsel Uyarılma Sendromu (PSAS - Persistent Sexual Arousal Syndrome) genellikle doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü, yani hiperseksüalite anlamına gelen nefomani ile karıştırıldığından Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu (PGAD - Persistent Genital Arousal Disorder) olarak adlandırılmaya başlamıştır.
#Sürekli Cinsel Uyarılma SendromuDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocuklarda oldukça yaygın olarak görülen bir ruhsal bozukluktur. Bu bozukluk genellikle çocuklarda dikkat eksikliği, dürtüsellik ya da aşırı hareketlilik hali yani hiperaktivite durumu ile karşımıza çıkmaktadır. DEHB olan çocuklar davranışlarını kontrol edemezler ya da bir göreve dikkatini vermekte zorluk yaşayabilirler. Bu gibi durumlar çocuğun öncelikle ev ve okul hayatını etkileyerek hem kendisinin hem de çevresindekilerin yaşam kalitesini bozmaktadır.. Erkeklerde görülme durumu kızlardan daha yaygındır.
#Dikkat EksikliğiYaş ve gelişim düzeyi ile uygunsuz bir şekilde dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik alanında gelişen problemler, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak adlandırılıyor. DEHB görülme sıklığının dünya üzerinde %5 olduğunu kaydeden uzmanlar,ülkemizde bu oranın %13 olduğunu belirtiyor. DEHB, erkeklerde kızlara oranla daha fazla görülüyor. Tedavi sürecinde ailelere büyük görevler düştüğünü belirten uzmanlar, çocuğun etiketlenmemesi ve çocuğa olumsuz yorum yapılmaması konusunda anne-babaları uyarıyor.
#Hiperaktif ÇocukAna sınıfına giderken kanser teşhisi konan 5 yaşındaki Yudum Aras, zorlu bir tedavi süreci geçiriyor. Bazı kanser ilaçlarının Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) tarafından karşılanmadığını ve tedavi sürecinin çok masraflı olduğunu söyleyen anne Gülay Aras, duyarlı vatandaşlardan yardım istedi.
#Yudum Aras