Hilmi Yavuz haberleri sayfasında Hilmi Yavuz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1306 Hilmi Yavuz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çağdaş Türk şiirinin büyük ustalarından Hilmi Yavuz, 28 yıl sonra yeni bir anlatı kitabı ‘Saatine Bakan Adam’la geldi. Türkiye’nin yakın geçmişinden anılarla, edebi ve felsefi göndermelerle dolu, yoğun bir eser. Yarattığı gizemli havayla polisiye unsurlar da içeren akıcı bir metin.
#Hilmi Yavuz‘Budalalığın Keşfi’ 20 yıl önce can bulmuş bir deneme eseri ve Sakine Korkmaz’ın eliyle yeni bir yapıya kavuşmuş durumda. Hem deneme hem de Hilmi Yavuz okurları için, yeni, yeniden bir imkân. Hilmi Yavuz’un deyişiyle ‘yazarın entelektüel otoportresi’.
#Budalalığın KeşfiKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapMektup edebi anlamda önemli bir tür. Hakkını vererek yazılmış mektuplarla, sahipleri olan şair ve yazarların edebi bakış açılarının gelişimine de şahit olursunuz. Oktay Akbal ile Hilmi Yavuz’un karşılıklı mektuplaşmalarından oluşan ‘Sanki Her Şey Daha Dün Gibi’, iki büyük ustanın özel yaşamlarını, edebi dünyalarını tanımak açısından çok değerli bir kaynak. Edebi lezzetiyle de türünün çok değerli örneklerinden biri.
#Oktay AkbalHilmi Yavuz, 85’inci yaşını yeni kitabı ‘Talan Şiirleri’yle karşılıyor. Büyük şairin bugüne kadar yazdığı her şeye; anlatı, şiir, deneme, makale, kısacası tüm yazınsal birikimine atıflarda bulunan, kâh haz veren kâh tekinsiz bir ufuk sunan kitap, bir ‘aynalar galerisi’ işliyor. Kısacası şair, hem kendini talan ediyor hem de talana açıyor.
#Hilmi YavuzBazı kitapların tamamlanmasını, bazı kitapların yeniden basılmasını ve gazete, TV’de yer almış kimi konuşmaların da kitap olarak yayımlanmasını bekliyorum. Talât Sait Halman, Dr. Mustafa Şerif Onaran, Hilmi Yavuz üçlüsünün kayıtları, yazıya aktarılması gerekenlerden...
#Talât Sait HalmanUsta şair Hilmi Yavuz’un ‘Behçet Hoca’sı hem konu edindiği Behçet Necatigil’in şiiri hakkında önemli çözümlemeleri, yargıları, hem de Yavuz’un birinci elden tanıklıklıklarını içeriyor. Ölümünün 40’ıncı yılında anılan Necatigil’in arkadaşlarını övmek ya da hicvetmek için yazdığı kasideler ise ‘Dost Meclislerinde Kasideler’de bir araya getirildi.
#Behçet HocaAdını tarihimize kazımış pek çok ismin yolu Kabataş Erkek Lisesi’nden geçerken, köklü lisenin tam 116 yaşındaki arşivi o isimlerin öğrencilik yıllarından kalma belgelerle dolu. Okul müdürü Muharrem Bayrak, bu belgeleri güvende tutmak için lise arşivini dijitalleştirdi. Hürriyet, 116 yıllık Kabataş Erkek Lisesi’nin arşivine girdi.
#Kabataş Erkek LisesiŞairlerin ilham kaynağı İstanbul, 32 yıl aradan sonra, şiir dünyasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 7-10 Aralık tarihleri arasında Beyoğlu Tünel'deki Metrohan'da yapılacak 'Poesium İstanbul - 2. Uluslararası Şiir Forumu'na dünyadan ve Türkiye'den onlarca şair katılacak, şiirin bugünü ve yarınına dair önemli diyaloglar kurulacak. Usta şair Haydar Ergülen ve Gökçenur Ç.'nin direktörlüğünde düzenlenen etkinlikte Murathan Mungan, Lale Müldür, Tuğrul Tanyol, Ahmet Telli, Ömer Erdem, Gonca Özmen, Enis Batur, Pelin Özer gibi isimlerin yanı sıra ilk Poesium’a katılan Hilmi Yavuz, Cevat Çapan ve Ataol Behramoğlu da hazır bulunacak. Poesium İstanbul'un detaylarını İBB Kültür Daire Başkanı Volkan Aslan ile konuştuk.
#Poesium İstanbulSevgilisiyle birlikte daha kaliteli vakit geçirmek isteyen kişiler, haftada bir ya da iki kez kitap okuma günleri düzenleyebilir. Daha sonrasında okunan kitaplar üzerine konuşmak, sevgililerin ilişkisini ve iletişimini olumlu yönde etkiler. Sevgiliyle birlikte hangi kitaplar okunabilir? Yazar ve kitap isimlerini türlerine göre listeledik.
Edebiyatımızın usta kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın anısını yaşatmak amacıyla Darüşşafaka Cemiyeti ve Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlenen 69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı 'Anatomi Dersi' kitabıyla kazanan Ayşegül Devecioğlu, ödülünü dün düzenlenen törenle Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan'ın elinden aldı. Sait Faik'in kendi kuşağı için çok önemli bir yazar olduğunu belirten Devecioğlu, “Biz erik ağaçlarıyla konuşmasını bilen, bir odadan içeriye dallarıyla bir ağacın, bulutun girebileceğine inanan, bundan hiç kuşku duymayan bir kuşaktık” dedi.
#69. Sait Faik Hikaye ArmağanıTürk şiirinin büyük ustalarından Behçet Necatigil’in arşivinden yapılan derlemeler onun yaşamöyküsünü tamamlıyor. Mektup kitapları dizisinin yeni cildi ‘Şiirinizin Tadına Geç Vardım’ 1940’lardan itibaren şaire yazılmış mektupları kapsıyor. Okurların, Necatigil’in büyük dost meclisini, şürekâsını tanıyıp aralarındaki ilişkiyi çözümlemesine vesile olacak bir derleme bu...
#Şiirinizin Tadına Geç VardımBaşar Başarır’ın kitaplarda yer alan, dergilerde kalmış ve dosyalarda bulunan hiç yayımlanmamış bütün şiirlerini derlediği ‘Dünyaya Sevgilerle’ en büyük iki tutkusu tiyatro ve şiir olan Kâmran S. Yüce’yi ve kendine has şiirini günümüz okuruyla buluşturuyor.
#Kamran S. YüceÇağdaş Türk şiirinin büyük ustalarından Hilmi Yavuz, 28 yıl sonra yeni bir anlatı kitabı ‘Saatine Bakan Adam’la geldi. Türkiye’nin yakın geçmişinden anılarla, edebi ve felsefi göndermelerle dolu, yoğun bir eser. Yarattığı gizemli havayla polisiye unsurlar da içeren akıcı bir metin.
#Hilmi YavuzHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#Tiamatİlk yayımlanışından 32 sene sonra tek ciltte bir araya gelen, Enver Ercan imzalı ‘Şair Çünkü Onlar/Şiir Uçar Söz Olur’, çağdaş Türk şiirini birinci elden, onu yaratanların ağzından öğrenmeyi sağlayan bir kaynak eser... Enver Ercan kitapta yerini alan söyleşilerde sorulmayacak soruları da soruyor usta şairlere. Onlara yapılmış ağır eleştirileri örnekliyor ve bunları cevaplamalarını istiyor...
#Enver ErcanSosyal medyada eleştirinin sınırı pek yok. En basit tepki bile kısa sürede linçe dönüşebiliyor. Yazar Orhan Pamuk’un ‘Babamın Bavulu’ kitabını kendisinin seslendirmesini beğenmediğini belirten bir kullanıcı, cümlesine ‘linçlenmeyeceksem’ diye başlıyor. Linç edilmek tek kelimeyle ifade ediliyor artık.
#ŞAİRİki gün önce bir e-mail düştü ekranıma, ‘Ressam Çılgın Ergin’ konu başlığıyla. Yıllar önce bir sergisi vesilesiyle buluşup röportaj yaptığım Ergin Atlıhan’ın çok sevdiği ve kendine yakıştırdığı lakabıydı ‘çılgın’. Sergi açacağı zaman arayıp bilgi verirdi ama uzun süredir kendisinden haber almamıştım.
#Ergin Atılhan