Paylaş
İLESAM eski Genel Başkanı ve TYB’de iki dönem başkan yardımcılığı yapan İhsan Işık çocuk kitaplarında Savaş Yüce imzasını kullandı.
Kitap hacmindeki lisans tezi ‘Necip Fazıl Kısakürek’in Oyunlarında Tipler’ başlığını taşıyordu.
1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte, Diyarbakır İmam Hatip Okulu adına aylık edebiyat ve sanat gazetesi ‘Özlem’i çıkardı. 1974 yılında, Diyarbakır’da aylık ‘Çile’ dergisini çıkardı.
Akabe Yayınevi ve Mavera dergisi yönetmenliği, reklâm ajansı yöneticiliği, Ünlem Yayınları sahipliği ve yöneticiliği (1990-95), İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü basın danışmanlığı (1995-96) görevlerinde bulundu.
İhsan Işık, yazar biyografisi alanında yarım yüzyıla yakın bir sürede yürüttüğü çalışmalarının ana gövdesini 2006 yılında, 10 cilt halinde ‘Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi’ adıyla yayımladı.
Daha sonra 11. cildi de çıkan bu eseri, kendi alanında yapılmış en kapsamlı çalışma oldu.
METİN ALTIOK ŞİİR ÖDÜLÜ ‘KÂĞIDIN ÖLÜMÜ’NÜN
Metin Altıok Şiir Ödülü, kızı Zeynep Altıok Akatlı’nın katılımıyla İstanbul’da verildi.
Seçici Kurul aşağıdaki adlardan oluşuyordu:
-Hilmi Yavuz
- Doğan Hızlan
- Eray Canberk
- Şükrü Erbaş
- Ali Cengizkan
- Haydar Ergülen
- Lâtife Tekin
Seçici kurul Şeref Bilsel’in ‘Kâğıdın Ölümü’ kitabını ödüle değer gördü.
Jüri ödül gerekçesi şöyle açıklandı:
“Şeref Bilsel, çağın ürkütücü labirentlerinde bir başına kalmış, insan tekinin, evlerden, ölümlerden, gelecek rüyalarından ve bu şiddet sarmalından geçerek toplumsal hayata karışmış yalnızlığını ve huzursuzluğunu, toplumsal hayatın evlerimizi, hayatlarımızı, geleceğimizi kuşatmış büyük yabancılaşmasını, sevgisizliğini ve yıkıcılığını, aralarındaki diyalektik ilişkiyi ustalıkla göstererek, insan olma erdemini yücelten bir etik yaklaşımla, şiirin derin, çağrışımı geniş, incelikli diliyle hepimizin yüreğine ısrarla sunan bir şiire varmıştır
‘Kâğıdın Ölümü’nde. Bu nedenle 2024 Metin Altıok Şiir Ödülü’nün Şeref Bilsel’e verilmesine oy çokluğu ile karar vermiştir.”
Sağlıklı, mutlu bir bayram diliyorum.
DUYGU ASENA ÖDÜLÜ ÖNDEROĞLU’NUN ‘CÜRET’İNE VERİLDİ
Türkiye’yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik konularında ‘ilk’lerle tanıştıran Duygu Asena’nın anısına, 2007 yılından bu yana Duygu Asena Roman Ödülü veriliyor.
Doğan Kitap’ın Duygu Asena’nın anısını ve fikirlerini yaşatmak için her yıl düzenlediği Duygu Asena Roman Ödülü sonuçlandı.
Doğan Hızlan başkanlığında toplanan Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral, Elif Tanrıyar ve geçtiğimiz yılın ödül alan ismi Arlin Çiçekçi’den oluşan seçici kurul yaptığı toplantıda Neslihan Önderoğlu’nun ‘Cüret’ adlı romanını, oy çokluğuyla ödüle değer gördü.
Jüri, ödül gerekçesinde; Neslihan Önderoğlu’nu Cüret adlı romanındaki “kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlattığı hikayesiyle ve anlatı dilinin yetkinliği, temaları dağılmadan bütünlüğe taşıması” ile ödüle değer görüldüğünü belirtti.
Ödülün bu yılki sahibi Neslihan Önderoğlu ise duygularını şu şekilde dile getirdi:
“Duygu Asena gibi simgeleşmiş bir isimle verilen bu ödüle romanım Cüret’in değer bulunmasından onur duydum. Bu sorumluluk ve geleneği tıpkı benden önce ödülü alan arkadaşlarım gibi taşıyacağım. Değerli jüri üyelerine teşekkür ederim.”
Paylaş