Ar-Ge’si ve deneme üretimleri tamamen yerli ve milli imkânlarla gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumları hasat edildi. Bu tohumlar ilk olarak Sudan’ın yanı sıra Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Şereflikoçhisar’da denendi. Tohumların hastalıklara karşı mukavemetinin diğer türlere göre yüksek olduğu gözlendi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, biçerdövere bindi, Ar-Ge’si ve deneme üretimleri tamamen yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumlarını hasat etti.
#AyçiçeğiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde Türkiye’nin ilk hibrit ayçiçeği tohumlarının hasadında bulundu. Bakan Varak, hibrit tohumlar sayesinde ayçiçeği hasadında rekor kırılacağını belirtirken, Bakan Kirişci ise ham ayçiçeği yağı ithalatına getirilen yüzde 10 Gümrük Vergisi ile üreticileri desteklediklerini söyledi.
#Hibrit AyçiçeğiHepimizin kalbini çalan bir çikolata mutlaka var... Bu özel ürünü alırken ambalajını iyi kontrol edin; kullanılan yağın kakao yağı olduğundan emin olun. Kaliteli çikolatanın yüzeyi parlak ve pürüzsüz olur. Paketi açınca iyice koklayın; kakaonun hafif kavruk, zengin aromaları burnunuza gelmeli.
#ÇikolataMısır günümüzde nişasta bazlı şeker, gıda, yem ve de alternatif biyoyakıt üretiminde kullanılmaktadır. Son yıllarda üretim artışı olduğu için mısır nasıl yetişir? Mısır Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
#Mısır Nasıl YetişirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi'ni başlattık." dedi.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi'ni başlattık." dedi.
#Mustafa VarankEfsanelerin tatlı diliyle mücadelenin sert mizacının buluştuğu bir kent Çanakkale. Boğazın iki yanına uzanmış verimli topraklar ve hırçın deniz, eşsiz bir iklim… Balıktan zeytinyağına, ekolojik meyve-sebzelerden et ve süt ürünlerine türlü lezzet hazinesine ev sahipliği yapan kentin en özel malzemelerini ve en iyi üreticilerini keşfe çıktık.
#ÇanakkaleEmirgan Reşitpaşa’daki Geleneksel Pazar, yediğine içtiğine özen gösterenlerin yeni adresi. Anadolu’nun en güzel gıdalarını satan bir dükkân burası. Benekli mercimekten tutun, bamya turşusuna kadar nadide lezzetler, organik meyve sebze, özenle seçilmiş doğal bal, sirke, İzmir’in en güzel bardacık inciri var raflarında.
#Geleneksel PazarHerkese merhabalar, bu bir ilk yazı olduğu için mini bir tanışma ile başlamak istedim söze. Ben Hale, beni Türk İşi Minimalizm olarak da tanıyanlar olabilir. Bu isimdeki önce sitemde sonra da çeşitli sosyal medya kanallarında uzun zamandır başta minimalizm ve sıfır atık olmak üzere bilgiler paylaşıyorum. Amacım herkese kendi ellerinden geldiğince neler yapabileceklerini göstermek. Lezizz’de de konumuz başta mutfak tabii ki, kendi alanım ile mutfağı olabildiğince birleştirmek ve bugün olduğu gibi deneyimlerimi anlatmak istiyorum sizlere.
#Hale Acun AydınAtina’da arkadaşımın lokantasında yediğim karpuz kokusuyla, tadıyla içimi sızlattı.Bizde artık öyle karpuz yok. Nedeni basit: Daha çok ürün elde edip daha fazla kazanmak için kabak aşılı, hibrit tohumlu çeşitlere yöneliyoruz. Oysa Türk mutfağı demek, atalık tohumlar demek. Milli bir dava bu. Birbirimizi suçlamayı bırakıp elimizden geleni yapmalıyız.
#BiyoçeşitlilkSakarya'da tohum firması sahibi Ahmet Erkan, Ar-Ge sürecinin sonunda yerli tohumdan üretmeyi başardıkları kabak çekirdeğinin dört kıtadaki farklı ülkelere ihracını sağlarken çiftçinin olumsuz bir durumla karşılaşmasının da önüne geçti. Ahmet Erkan, "Firmamız yurt dışına ciddi anlamda ihracat yaptı. Bu da hem devletimize hem ülkemize hem de milletimize bir katma değer sağlıyor. İhracat yaptığımız yerler, çoğunlukla Mısır olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan, Meksika, Yemen gibi yerler" açıklamasında bulundu.
#Çekirdek“Zehir yerseniz zehirlenirsiniz. Genetiğiyle oynanmış, zirai ilaçlarla kirlenmiş, katkı maddesi eklenmiş, işlenmiş yiyecekler bizi hasta ediyor.” Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş, bu sakıncalı maddelerin vücudumuzu nasıl harap ettiğini ‘Mutluluk Kürleri 2’ kitabında anlatıyor. Aktaş’a göre şifa mutfağımızda. Tek yapmamız gereken, iyi gıda peşinde koşmak...
#Enginar