Yerli tohumlar Çanakkale'de yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Yerli tohumlar Çanakkalede yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 14:20

Yerli tohumlar Çanakkale'de yaşayacak

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Belediyesi, yerli tohumların toplanması, saklanması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Tohum Sandığı Projesi'ni hayata geçirdi.

Çanakkale'nin ilk su deposu olarak kullanıldığı bilinen, İsmetpaşa Mahallesi'ndeki tarihi Emile Vitalis binasının bulunduğu alanda Tohum Sandığı binası açıldı. Açılış törenine, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kent gönüllüleri ve çok sayıda davetli katıldı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tarımın ülkenin önemli kaynaklarından biri olmasına rağmen en çok ihmal edilen sektörlerden biri olduğunu söyleyerek her yıl Belçika büyüklüğündeki toprağı ekemediklerini dile getirdi. Başkan Gökhan, "Tarımdan uzaklaşıyoruz, toprağımızın kirlenmesine engel olamıyoruz. Tohumlarımızı geliştiremiyoruz. İthal tohumlar, GDO'lu ürünler yada hibrit tohumlara mahkum olmuş durumdayız. Tabii onlar da kendi hastalıklarını getiriyor. Hibrit tohum geldi ama tuta zararlısı (domates güvesi) ile beraber geldi. Şimdi tuta ile mücadele ediyoruz. Yarın başka bir üründe başka şeyler oluyor. Dolayısıyla kendi yerel tohumlarımızın burada önemini bir kez daha vurgulamak için bu girişimi yapıyoruz" dedi.

Yerel tohumun yörenin iklim şartlarında yetiştiğini anlatan Gökhan, belediye olarak yerel tohumların yok olmadan muhafaza edilmesi ve buralarda üretilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Başkan Gökhan, bu süreç içerisinde bilime de bir alt yapı sağlanabileceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Tohum Sandığı projesine tohum bağışlayan vatandaşlar ile binanın yapımında katkısı bulunan yüklenici firma yetkililerine plaket verildi. Binanın temsili açılışı da gerçekleşirken, konuklar hem bahçe hem de bina alanını gezerek bilgi alma fırsatı buldu.

Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik bir alan üzerinde bulanan Tohum Sandığı proje alanındaki binada toplantı ve teşhir salonu, bahçede tohum takas şenliği yapılabilecek alanlar ile bin 400 metrekare peyzaj düzenlemesi ve bin 300 metrekare tohum yetiştirme ve kurutma alanı bulunuyor. Tohum Sandığı ile yörede kullanılan yerli tohumlar yaşayacak, genlerin korunması için bir adım atılacak, vatandaşların da bu tohumlara olan ihtiyacı giderilmeye çalışılacak.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!