Tüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), "2021 yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması"na göre, internet kullanımı, 6-15 yaş grubundaki çocuklar için 2013'te yüzde 50,8 iken 2021'de yüzde 82,7 oldu. Bilfen İlköğretim Kurumları Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Celale Esra “Asıl sorgulamamız gereken oranlar değil, bu oranların arkasındaki teknolojiyi kullanma amaçları, uygulanan pedagojidir” dedi.
#Türkiye İstatistik KurumuPandemi dönemi ile birlikte çalışma hayatında birçok şey değişti. İş insanları ve akademisyenler yeni, verimli ve güvenli çalışma modelleri geliştirmeye çalışıyorlar. Şirketler için pandemi sonrası normal, daha esnek çalışma durumlarını desteklemek üzere dijital teknolojinin giderek daha fazla kullanılması anlamına geliyor. Uzmanlar, bu yeni dönemin güvenlik stratejilerini inceledi. Hibrit çalışma ve Zero Trust (Sıfır Güven) yaklaşımlarını değerlendirdi.
#HackerŞirketler bir yandan sürekli değişen ofis ve ofis dışı çalışanlar karmaşasını idare ederken, diğer yandan siber saldırı riskini nasıl en aza indirebileceğini planlamaya çalışıyor. ESET, hibrit çalışma modelini irdeleyerek dikkat edilmesi gereken güvenlik stratejilerini inceledi.
#EsetCisco’nun, 200'ü aşkın ülkeden 90.000'den fazla müşteri ve ortağı kapsayan BT kahramanlarını onurlandırmak için 30-31 Mart’ta düzenlediği Cisco Live! etkinliğinde, müşterilerin uygulamalarını yeniden düşünmesine, ekiplerine destek sağlamasına, işletmelerinin güvenliğini sağlamasına ve altyapılarını dönüştürmesine yardımcı olacak bir dizi inovasyon tanıtıldı.
#CiscoYaşanan koronavirüs salgını ile tüm kurumlar için güvenlik öncelikleri değişirken, bu süreçte kullanımı artan Zoom uygulamasının Bilgi Güvenliği Üst Düzey Yöneticisi Jason Lee, hibrit iş gücünün hayatımızda daha fazla yer alacağı 2021 ile ilgili güvenlik öngörülerini paylaştı.
#ZoomYıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) genç mühendisleri Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin (GYHİB) düzenlediği '13’üncü Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması'nda ‘Balıkçı Gemisi’ dalında düzenlenen yarışmada özel ödül dahil tüm ödüllerin sahibi oldu. Yarışmada 35 öğrenci 14 proje ile yer aldı. ‘0’ karbon, çevre dostu ve otonom özellikleriyle öne çıkan projeler Norveç için hazırlandı.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiTürkiye’nin hibrit araçlarla doğaya saygılı, havayı kirletmeyen yeni ve teknolojik araçlara daha hızlı adapte olması gerektiğini kaydeden Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kış, “Karbon ayak izini takip etmek zorundayız” dedi.
#OtomobilÇalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI Türkiyeİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif BankÖnceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu 22-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 70. NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Yıllık Toplantısı’na katılmak için gittiği Kanada'nın Montréal kentinden yurda döndü. Kasapoğlu; “Türkiye, NATO’nun bölgesel ve küresel etkinliği açısından vazgeçilmez bir aktörüdür. Karadeniz, Akdeniz ve Batı Balkanlar’da istikrarı artırma yönündeki çabalarımız, NATO’nun güney kanadının ve global barışın güvenliği için hayati önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
#Mehmet KasapoğluBAZEN bir haberi okurken zihninizde bir film canlanır. Bu kez karşımda bir Hollywood senaryosu duruyor. Başrolde Elon Musk, yanında Vivek Ramaswamy, arkalarında ise Donald Trump… Yeni yönetim, Amerikan hükümetini verimlilikle devrimleştirmek için kolları sıvamış. İlk adım; evden çalışmaya son vermek.
#1Yeni çalışma düzenine çabuk alıştık. Yapılan araştırmalara göre çalışanların yüzde 60’ı uzaktan ya da hibrit çalışma ortamı sunmayan bir şirkette olmak istemiyor. Ama işe yeni başlayanlar için durum farklı. Fiziki olarak ofise gidememek hem ekiple olan iletişimi, hem işe alışma sürecini hem de deneyim aktarımını zorlaştırıyor. Uzmanlara göre, işverenlerin dijital çözümler ve insan odaklı stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
#Hürriyet İKİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVADünyada yaklaşık 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan e-spor endüstrisi Türkiye’de de 450 bine yakın oyuncuya ulaştı. Giderek büyüyen bu sektörde oyun oynayarak ciddi gelirler elde etmek artık mümkün. Ancak bunun için iyi bir antrenman programı ve sıkı çalışmak şart. Bir takıma ilk kez dahil olan bir e-sporcu yaklaşık 35 bin TL ila 50 bin TL arasında kazançlar elde edebiliyor. Uzmanlaşan e-sporcuların aylık gelirleri 100 bin TL ila 250 bin TL’lere kadar çıkarken, en iyileri yurtdışına transfer olarak milyonlarca lira kazanıyorlar.
#E-Sporİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Pars Roket Grubu, hibrit roket motoru üretti ve fırlatma aşaması başarıyla tamamlandı. Türkiye’nin uydularını dışa bağımlı olmadan uzaya gönderebilmesi hedefine yönelik çalışmalar sürerken önemli bir adım da İTÜ öğrencileri tarafından atıldı. ‘İstikbal’ adını verdikleri roketin neredeyse tüm parçalarını kendi çabalarıyla üreten öğrenciler yüzde 90’ın üstünde yerlilik oranına ulaştı.
#Pars Roket Grubu‘Bir şirketi en iyi çalışanı anlatır’ dedik, sözü onlara verdik...Sodexo Avantaj’dan bir HR-tech markasına dönüşen Pluxee’nin dört çalışanı; iş ortamını, ne umduğunu-ne bulduğunu, bir günlük mesaisini anlattı. Yaptığımız röportajlarda şirketteki güçlü iletişim, işbirliği kültürünün günlük mesaiye yansıması, yan haklara verilen önem gibi başlıklar öne çıkarken ana duygunun güven ve değer görmek olduğunu gördük.
#Hürriyet İKYılın ilk yarısında İstanbul’da A sınıfı ofislerde boşluk oranı son 12 yılın en düşük, kiralar ise son 8 yılın en yüksek seviyesine geldi. Azalan arz, artan kiralar, maliyet avantajı ve hibrit çalışmanın yaygınlaşması esnek ofislere talebi tetikledi. Geçmişte girişimcilerin öncelikli tercihi olan esnek ofisleri artık orta ve büyük ölçekli şirketler de kullanıyor.
#Esnek Ofis