HER şey “ekonomide heterodoks bir yönetim anlayışına geçiyoruz” söylemi ile başladı. Sayın Cumhurbaşkanı zaten öteden beri “faiz sebep, enflasyon sonuç” yaklaşımını benimsediğini ifade ediyor ve bu sebeple TCMB gösterge faizleri düşürülüyordu. Bahse konu faizlerin yüzde 8,5’lar seviyesine kadar çekilmesi, bekleneceği üzere dövize olan talebi tetiklemiş, akabinde kontrol önlemleri devreye alınmıştı. Böylelikle, diğerleri ile birlikte, “Kur Korumalı Mevduat” enstrümanı hayatımıza girdi. Sadece dövizi olan gerçek ve tüzel kişiler değil, Türk Lirası’nı dövize döndürme ihtimali olanlara da kur garantisi verilerek ticari ve vergisel cazibeler oluşturulmaya çalışıldı. Bu tercihin bir anlamda hastayı eroinle teskin etmeye benzediği söylenir.
#1Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu. Kur korumalı mevduatta hacmin 1.4 trilyon TL'ye yükseldiğini belirten Bakan Nebati, "Kur korumalı mevduatı 31 Aralık 2023'e kadar uzatıyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Nebati, asgari ücret ve memur maaşlarının artışıyla ilgili olarak ise "Enflasyon altında artış olmayacak" dedi. "Sert frene basmıyoruz, artış hızının azalması lazım" diyen Bakan Nebati, "Aralık ayında enflasyonun baz etkisiyle azalmasını göreceğiz" ifadelerini kullandı.
#Nureddin NebatiEkonomide en önemli sorunun enflasyon olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Yeni ekonomi politikası Türkiye’nin ekonomideki tüm yapısal sorunlarını kalıcı şekilde çözmeyi amaçlıyor. Eğer bu programı devreye almasaydık, bugün enflasyon sorunuyla birlikte durgunluk ve birçok sorunla yüz yüze kalacaktık” dedi. “Türkiye modeli bir örnek olacak” diyen ve heterodoks yaklaşımın daha fazla önem kazandığını vurgulayan Nureddin Nebati, “Orta gelir tuzağını aşacağız” mesajı verdi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıEkonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açılış konuşmasıyla başladı. Bakan Nebati, Yeni Ekonomi Modeli ile bir üst seviyeye ulaşacağımızı belirtirken; "Vatandaşları enflasyona karşı korumak için politikaları devam ettiriyoruz. Yeni ekonomi politikamız Türkiye ekonomisinin tüm yapısal sorunlarını kalıcı şekilde çözmeyi amaçladığı aşikar. Yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık birçok sorunla yüz yüze kalacaktık" dedi. Bakan Nebati "Bakanlığımız bünyesinde reform ve değişim dinamiğini sürekli kılacak olan Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nı kuruyoruz. Bir yandan bilgi üretimi yapılırken bir yandan da kamu kurumu, üniversiteler ve STK'larla projeler gerçekleştirilerek bilgi ve deneyim paylaşımına imkan sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
#Nureddin NebatiHETERODOKS politikalar piyasaları şaşırtmaya devam ediyor. Ekonomi yönetimi şirketlerimizin zaaflarını iyi biliyor. Türkiye, kısa tanımıyla “sermayesi kıt” bir ülkedir. Ekonominin çarklarının dönebilmesi için, borç kaynak, yani “kredi” vazgeçilmezdir. Beri yandan ekonomideki belirsizlik durumu, firmaları güvence arayışına itmekte, kolay çözüm olarak döviz biriktirmektedirler. Türk Lirası’nın sürekli değer kaybeden seyri ayakta kalabilmenin bir yöntemi olarak dövize talep oluşturmaktadır.
#1Ekonomi özellikle yıllık enflasyon oranlarının ulaştığı oranla, Merkez Bankası’nın 48 saatlik bilanço farkı tartışmasıyla, “enflasyonda köpük alınacak” açıklaması ve “ekonomide heterodoks dönemi” tanımlamasıyla yine gündemin ilk sırasında. Yazımın ilk bölümünde ekonomi yönetiminden aldığım perde arkası bilgileri paylaşacağım. İkinci bölümde ise ekonomi kökenli İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ile yaptığım sohbetten bölümleri...
#EkonomiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ortodoks politikaları bir kenara bıraktıklarını, artık heterodoks politikalar olduğunu belirterek, bütçe disiplininden taviz vermeden yola devam edeceklerini kaydetti. Nebati, “Herkesin kazandığı ve önünü gören hesabını kitabını yapabilen bir dönem olacak, rahat olun. Yeter ki üret, ihracat kapasiteni artır. Biz seni sırtımızda taşıyacağız, taşımaya devam edeceğiz” diye konuştu.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda heterodoks politikayı benimsediklerini belirtmesinin ardından, heterodoks nedir, ne demek araştırılmaya başlandı. İşte heterodoks kelimesinin kelime anlamı ve heterodoks politika hakkında merak edilenler...
#HeterodoksDünya basını, Suudi Arabistan ve İran arasında son dönemde iyice açığa çıkan gerginliğin 'yeni bir cephede' savaşa dönüşme ihtimalini tartışıyor. Hurriyet.com.tr’ye konuşan Orta Doğu uzmanları, on yıllardır bölgede süregelen Suudi Arabistan ve İran rekabetinin Yemen, Katar ve Lübnan'daki gelişmelerle yeni ve tamiri zor bir boyut aldığı görüşünde. ABD basınına konuşan ismi açıklanmayan üst düzey İranlı bir yetkili ise "İran barışçıl bir ulustur ancak son seçenek olarak savaşmaya hazırız" ifadesini kullandı.
#Son DakikaTürkiye'nin siyasi gündemi seçim maratonuna kilitlenmiş giderken, ekonomide geçmişte yaşananlarla, gelecek beklentilerini, İstanbul Kültür Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin'e sordum. Alkin, Merkez bankasının hatalarından, Ankara'nın tavrına, Başbakan'ın son dönemdeki faiz ve Çılgın Proje çıkışı da dahil birçok konuda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Financial Times'ta yer alan bir değerlendirmede Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB), finansal istikrarı korumak için yaptığı alışılmışın dışındaki faiz indirimi hamlesinin, bankanın enflasyonla mücadele taahhüdüne yönelik endişeleri artırabileceği belirtildi. Gazeteye göre, birçok ekonomist geçmişteki enflasyon tecrübeleri nedeniyle stratejiyi riskli görüyor. Ancak, bazı ekonomistler ise TCMB'nin attığı bu sıra dışı adımın diğer merkez bankaları için örnek olabileceğini savunuyor.
(2008’de yazıp yayımlamadığım bir yazı): Prof. Dr. Nur Vergin, “Din, Toplum ve Siyasal Sistem” (Bağlam Yayınları) kitabında yer alan “Din ve Muhalif Olmak: Bir Halk Dini Olarak Alevilik” (s. 66) adlı makalesinde, Osmanlı dönemi toplumsal yapılanmasını merkez ve çevre olmak üzere iki düzlemde konumlandırır ve bu ikilinin özelliklerini belirler: