‘Türkiye modeli örnek olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye modeli örnek olacak’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2022 07:00

Ekonomide en önemli sorunun enflasyon olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, “Yeni ekonomi politikası Türkiye’nin ekonomideki tüm yapısal sorunlarını kalıcı şekilde çözmeyi amaçlıyor. Eğer bu programı devreye almasaydık, bugün enflasyon sorunuyla birlikte durgunluk ve birçok sorunla yüz yüze kalacaktık” dedi. “Türkiye modeli bir örnek olacak” diyen ve heterodoks yaklaşımın daha fazla önem kazandığını vurgulayan Nureddin Nebati, “Orta gelir tuzağını aşacağız” mesajı verdi.

Haberin Devamı

Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, her ekonomi politikasının her ülkede aynı neticeleri doğurmadığını belirterek, Türkiye modelinin diğer tüm ülkeler için örnek olacağını söyledi. Ekonomide en önemli sorunun tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyon olduğunu kaydeden Nebati, “Enerji ve emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler, lojistik maliyetlerindeki artışlar, gıda fiyatlarındaki yükselişler ve tedarik sorunları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enflasyonun temel nedenlerini oluşturuyor. Döviz kurundaki artış da enflasyonda etkili oldu. Yüksek enflasyon karşısında hayat pahalılığına karşı yoğun kamu maliyesi politikaları uyguluyoruz. Yeni ekonomi politikası Türkiye’nin ekonomideki tüm yapısal sorunlarını kalıcı şekilde çözmeyi amaçlıyor. Eğer bu programı devreye almasaydık, bugün enflasyon sorunuyla birlikte durgunluk ve birçok sorunla yüz yüze kalacaktık. Tercihimizi yatırım, istihdam, üretim ve ihracattan yana yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

12 ÜLKEDEN EKONOMİST

Dün gerçekleştirilen Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Pradigmalar Zirvesi’ne iktisat dünyasının önde gelen isimleri ve STK temsilcileri katıldı. Benzer etkinliklerin devam edeceğini ve yeni katılımcılarla birlikte fikir alışverişinde bulunacaklarını belirten Nebati, “21. yüzyıl hepimizin yüzyılı. Yepyeni şeyler söyleyen, özgür, düşünen ve farklı durmayı başarabilen iktisatçılarla bir arada olacağız. Gelişmiş ülkelerin de yeni şeyler duymaya ihtiyacı var” dedi. Ekonomik Dönüşüm Zirvesi Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin de 12 ülkeden ekonomistin katıldığı zirvede gerçekleştirdiği konuşmada şu değerlendirmeyi yaptı: “Pandemiden sonra yeni ve alternatif tedarik yollar bulma arayışı devam edecek, küresel tedarik ve ticaret haritasında bazı değişimlerin yaşanacağını öngörebiliriz. Para politikası ve kur rejimine ilişkin eleştiriler olabilir, hatta bazıları ciddiye alınması gereken eleştiriler olabilir. Türkiye gibi doğal kaynak ihracatçısı olmayan, gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasındaki yol sanayileşmekten geçiyor.”

Haberin Devamı

‘FIRSATLAR AĞIRLIKTA’

“Dünya üretim ve ticaret haritasında çeşitli değişimlerin yaşanacağı bir döneme girdiğimiz söylenebilir” diyen Bakan Nebati, “Bu dönemde Türkiye, önemli alternatif tedarikçi ülkelerden biri olarak öne çıktı. Mevcut krizin bizim için yarattığı fırsatlar, tehlikelerden daha ağır basıyor. Pandemide gelişmiş ülkeler başta olmak üzere neredeyse tüm ülkeler, faiz indirimleri ve çeşitli kamusal teşviklerle hasarı azaltmaya çalıştı. Yeniden müdahaleci olmaya başlanan bu dönemde, küresel ekonominin canlandırılması hedeflendi. Batılı ülkeler için alternatif tedarik merkezleri bulmak kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldi. Bugün arz kaynaklı enflasyonu ortodoks para politikalarıyla çözmeye çalışan gelişmiş ülkelerin resesyona girdiği ya da resesyon endişeleri yaşadığına tanıklık ediyoruz” ifadelerini kullandı.  Bakan Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk çeyrekte yüzde 7.5, ikinci çeyrekte yüzde 7.6 büyüyen Türkiye, 2021’de yüzde 32.8 ihracat artışıyla dünya ortalamasının hayli üstüne çıktı. Modelimizin istihdamı artırmada hedeflerimizle uyumlu olduğu aşikâr. 2021’de 2.1 milyon istihdam artışı yakaladık. Modelimizle, cari işlemler sorununu kalıcı olarak çözmeyi hedefliyoruz. Savaşla birlikte enerji fiyatlarındaki artışlar cari dengemizde bir miktar bozulmaya yol açtı. Ancak bunun geçici olduğuna inanıyoruz. Alternatif enerji kaynaklarına geçiş çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Modelimiz, ihtiyaçların karşılandığı bir modeldir.”

Haberin Devamı

Son 20 yılda gerçekleştirilen reform modelinin odağında, selektif kredi politikasının olduğunu ve TL’ye olan güvenin artırılmasının ön planda olduğunu ifade eden Bakan Nebati, “Geleneksel anlayışa ters düşen politika çerçevemiz kimi kesimlerden önyargılı eleştiriler alsa da uluslararası ekonomi çevrelerinin ilgisini çekmeye başladı. Sürdürülebilir büyüme odaklı modelimizin, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat tarafında pozitif sonuçlar verdiğine hepimiz şahitlik ediyoruz” yorumunu yaptı.

‘Türkiye modeli örnek olacak’

‘ORTA GELİR TUZAĞINI AŞACAĞIZ’

Nebati, geçtiğimiz yüzyıla bakarak değişen koşullar altında ekonomi politikalarında da değişiklikler yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye ekonomi modeliyle yerli üretimi ön plana çıkararak, stratejik sektörleri, yatırımı, üretimi ve istihdamı destekleyerek, katma değerli ihracatı artırmayı ve orta gelir tuzağını aşmayı hedefliyoruz, aşacağız. Bu önceliklerimizden biri ve örnek olacağız” dedi. Nebati ayrıca bakanlık bünyesinde Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı kurulacağını açıkladı: “Akademide gerçekleştirilecek araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla bilgi üretimi güçlü şekilde yapılırken, kamu kurumları, üniversite, özel sektör ve STK projeleriyle ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi paylaşımına daha fazla imkan sunacağız.”

Haberin Devamı

HETERODOKS VURGUSU

Heterodoks yaklaşımın daha fazla önem kazandığını söyleyen Bakan Nebati, “ABD, İngiltere, İtalya ve Almanya başta olmak üzere dünyada geniş bir heterodoks iktisat literatürü olduğunu biliyoruz. Bu alanda prestijli çalışmalara imza atılıyor ama biz yılbaşında ‘Heterodoks bakış açısıyla politikalarımızı üreteceğiz’ dediğimizde, başta içerde ve uluslararası alanda kıyametler koptu. Ülkemiz birçok alanda olumlu gelişmeler kaydederken, ekonomi modelimizin insafsızca eleştirilmesini şaşkınlıkla karşıladığımızı belirtmek istiyoruz. Türkiye birilerinin dayattığı anlayışla hareket etmek zorunda değildir. Ortaya koyulan iddiaların altyapısı çok kuvvetlidir. Bu iddialar, Türkiye gerçekliğiyle tam olarak bağdaşıyor. Türkiye modeli bir örnek olacak” dedi.

BAKMADAN GEÇME!