Çorum’da bir çiftçi tarla sürdüğü sırada bulduğu Roma dönemine ait olan ve "Hırsızlar Tanrısı" olarak adlandırılan Hermes heykelini müzeye teslim etti. Edinilen bilgilere göre, yaklaşık 6 ay önce ismi açıklamayan bir çiftçi tarlasında çalıştığı sırada bir heykel buldu. Çiftçi heykeli Çorum Müzesine getirdi.Yapılan incelemeler sonunda 2 bin yıllık olduğu öğrenilen ve Müze Müdürlüğü tarafından teslim alınan Hermes heykeli uzmanlar tarafından restorasyonu yapılarak envantere kaydı yapıldıktan sonra müze koleksiyonuna alındı. Ayrıca Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararınca Hermes heykelini getiren çiftçinin ödüllendirildiği öğrenildi.ÇORUM (İHA)
#Hermesİstanbul merkezli beş ilde tarihi eser kaçakçılarına yönelik son yılların en büyük operasyonu gerçekleştirildi. ‘Zeus’ adı verilen operasyonda 3 bin yıllık Aşil’in kılıcı, Büyük İskender’in Hindistan seferi sırasında yaptırdığı ‘İskender Büstü’nün de aralarında bulunduğu 26 bin 456 tarihi eser ele geçirildi.
#Tarihi EserRoma İmparatoru Caracalla döneminde inşa edilen ve dünyanın ikinci büyük hamam kompleksi Roma Hamamı’nda 2008 yılı kazı çalışmalarına başlandı. Kazılarda geçen yıl eksik kalan mimari unsurlar açığa çıkarılacak ve dükkanlardan biri ile Kutsal Yol’da bulunan sütunların restorasyon çalışmaları gerçekleştirilecek.
Roma Hamamında bulunan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde restorasyonu yapılan Hermes heykelinin tüm parçaları bir araya getirildi. Kopan bacaklar ile gövde vinç yardımı ile birleştirildi. Müze müdürü Denizli, "Biz küçükken çocuklar emeklemekten ayağa kalkmaya başladığı döneme ’tay tay durma’ denirdi. Bugün de Hermes heykelinin ’tay tay durma’ günü" dedi.
KUŞKUSUZ kusur bendedir: Beni hayal kırıklığına uğratmayan "Büyük" ressam ve heykeltıraş olmadı. Belki de "Büyük" sayılan sanatçıları röprodüksiyon kitaplarından öğrendiğim içindir. Louvre’da, Prado’da, Roma’da, Vatikan’da hep aynı boşluğu yaşadım. Çünkü hep gizemli, mucizeli bir şeyler bekledim.
Atalarının yolundan gitmek yerine kendinden asırlar önce yaşamış Anadolu hükümdarlarını örnek aldı. Binlerce yıldır kimsenin giremediği bir mezar inşa etti. Komagene Kralı 1'inci Antiokhos'un Nemrut Dağı'nda inşa ettirdiği o höyük ve çevresindeki dev heykellerin anlamı neydi?
#SeyahatDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiKonya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de hizmete giren en eski ikinci müze olarak ayrı bir öneme sahiptir. Genel olarak, Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük antik kentinden günümüze kalanlar sergileniyor. Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#KonyaArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#Rotaİzmir'in Namazgâh semtinde bulunan Agora, İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanı olarak kabul ediliyor. Roma Döneminden (M.S. 2. yy) kalma olan ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilen İzmir Agorası, zamanında kentin devlet agorası olarak işlev gördü.
#Tarihi AgoraGeçtiğimiz günlerde Amerika’dan ülkemize gelen “Çingene Kızı” mozaiğinin devamı, son zamanlarda kültür ve turizm alanındaki en önemli gelişmelerden biri. 1960’lı yıllarda Amerikalı bir sanat taciri tarafından Ohio Üniversitesi’ne satılan ve yaklaşık 60 yıldır kendi topraklarından uzakta sergilenen bu eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yoğun çabaları sonucunda ülkemize getirildi. Tam 6 yıl boyunca süren görüşmeler sonucunda, Çingene Kızı Fatma Şahin’in de dediği gibi ailesine kavuştu.
#Türkiye'den Kaçırılan Tarihi Eserlerİstanbul güzel olduğu kadar aynı zamanda gizemli, tılsımlı bir kent... Ancak ne var ki İstanbul'un gizemini çözmek, tılsımını anlamak o kadar da kolay değil. Yer altında 40 odalı işkence çukurlarından, gizemli dehlizlerine İstanbul'un sırlarının peşine düştük.
#Anemas ZindanlarıSerge Gainsbourg ve Jane Birkin'in 1968'de St. Tropez'de başlayan ikonik aşkları, seks, skandal ve kederle yoğruldu. Bugün hâlâ siyah-beyaz bir karede, özgürce sevişmeyi, çekip gitmeyi, hasretle geri gelmeyi, ağlayarak ayrılmayı ve âşık kalmayı hayal edenleri erotik bir rüyaya davet ediyorlar.
#Serge Gainsbourg