Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 00:00
Roma Hamamı’nda bulunan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek hermes heykelindeki izler, parça analizinden sonra temizlenecek, kopmuş bacağın yapıştırılması için paslanmayan ve mermere uygun cam elyaf kullanılacak.
ROMA Hamamı’nda bulunan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek Hermes Heykeli’nin restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlandı.
Roma Hamamı kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Hermes Heykeli, sergilenmek üzere Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne getirildi.
Burada heykelin üzerini temizleyen ve restorasyon-konservasyon çalışmalarına başlayan müze uzmanları, heykel üzerindeki izleri temizlemek için eserden bir parçasıyı analiz edecek, hangi yöntemin kullanılacağını belirleyecek.
Ayrıca başı, bir kolu ve parmağı olmayan, bacağı kopmuş halde bulunan heykelin parçalarının yapıştırılması için de çubuk şeklinde, paslanmayan ve heykelin mermer yapısına uygun cam elyaf kullanılacak, uygun yapıştırıcı ise analiz sonucu tespit edilecek.
Tanrıların en kurnazı Zeus’un habercisiYunan mitolojisinde Zeus ve Maia’nın oğlu, Zeus’un habercisi olan Hermes hakkında bir çok öykü de var.
Tanrıların en kurnazı, en hızlısı olan üstün niteliklere sahip Hermes, efsaneye göre, daha bir günlükken ayağa kalkar, beşiğinden çıkar, kaplumbağa kabuğundan yaptığı bir liri çalıp ondan çıkan seslerle eğlenir.
Hatta bir gün ineklerini çaldığı için tanrı Apollon, onu Zeus’a götürür. Ama Hermes’in lirinden çıkan sesler Zeus ve Apollon’u büyülediği için Zeus, Hermes’i cezalandırmak yerine kanatlı başlık ve bir çift ayakkabı vererek onu tanrıların habercisi yapar.
Haberci Hermes, ölülerin ruhlarını yer altına götürür, çobanlarla, yolunu şaşıran yolculara kılavuzluk eder, ama akıllı ve kurnaz olduğu için hırsızların, kumarbazların ve tüccarların da koruyucusu olur. Hermes, mitolojiye göre liri, kavalı, notaları, astronomiyi, ölçü birimlerini ve sporu icat etmiştir.
Öte yandan, İo efsanesinde de Hermes, Zeus’un karısı Hera’nın kıskançlığı nedeniyle ineğe dönüştürdüğü rahibe İo’yu kurtaran kahramandır. İo’nun başında bekleyen 100 gözlü canavar Argos uyurken en fazla iki gözünü yumduğundan ona yanaşmak çok tehlikelidir. Ancak Hermes, tatlı tatlı çaldığı liri ile Argos’un gözlerinin tümünü kapamasını sağlar, kafasını kesip öldürür ve İo’yu kurtarır.
Çok uzun, her yere sığmazAnadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli, Hermes Heykeli’nin müzenin Roma dönemi veya Ankara Buluntuları seksiyonunda sergileneceğini söyledi.
Heykelin başsız 2,40 santimetre olduğuna dikkat çeken Denizli, bu nedenle parçaları yapıştırma işleminin ancak heykelin sergileneceği yerde yapılabileceğini, yoksa taşınma zorluğu yaşanacağını kaydetti. Denizli, "Heykel için restorasyon ve konservasyon çalışmalarımız başladı. Ancak heykeli nerede sergileyeceğimizi tespit etmeye çalışıyoruz, çünkü çok uzun bir heykel, her yere sığmaz. Mermer uzmanımız Latif Özen’in incelemelerinden sonra ağaç iskele yapıp, heykeli yerleştireceğiz, sonra da parçaları yapıştıracağız" dedi.
Türkiye’de, Antalya ve Efes gibi bir kaç yerde daha Hermes heykelleri sergileniyor. M.S. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen heykellerin ünlü Yunan tanrısı Hermes’i betimlediği, sol kolundan omzuna dolanan pelerini ve yanındaki ağaç figüründen anlaşılıyor.