Dilimize Farsçadan geçmiş olan her kelimesi, hep, tamamen ve tümü anlamına gelir. Arapça kökenli bir sözcük olan hal ise, durum demektir. Bu iki kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan herhalde sözcüğü, mutlak surette, kesinlikle ve büyük ihtimalle manasında kullanılır. Herhalde nasıl yazılır? Herhalde kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik
#Herhalde Nasıl Yazılır?Bazı kelimelerin bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmadığı karıştırılır ve yazım hatası ortaya çıkar. Çok fazla yapılan bu hatalar içerisinde herhalde kelimesi ön plana çıkıyor. Peki, herhalde nasıl yazılır? TDK'ya göre bitişik mi ayrı mı yazılır? Herhalde kelimesinin doğru yazımı üzerine detayları derledik.
#Nasıl Yazılırİstanbul tarihinde çok yıkıcı depremler hatta tariflere göre tsunami içeren felaketler yaşamıştır. 557’deki deprem İstanbul’u hâk ile yeksan etmişti. İstanbul’u Osmanlı zamanında sarsan depremlerden sonuncusu ise “1894 Depremi”dir. Marmara sahillerinde denizin önce 200 metre çekildiği, ardından şiddetli dalgaların geldiği yazılır. Benzer büyüklükte depremler için İstanbul’da gerekeli tedbirlerin alınmadığı görülüyor.
#İstanbulGalatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, Antalya kampında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Transfer çalışmaları hakkında konuşan Timur,yaklaşan Fenerbahçe derbisi ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ile ilgili de dikkat çeken ifadeler kullandı. Timur ayrıca Gana maçında hakeme tepki gösteren Muslera'ya Süper Lig'de opynamasını engelleyecek bir ceza gelip gelmeyeceğiyle ilgili de konuştu.
#GalatasarayDilimize Farsçadan geçmiş olan her kelimesi, başına getirildiği sözcüklere ''süreklilik'' anlamı kadar. Örneğin: ''Her akşam'' - ''Her gün''. Ne kelimesi ise sadece soru cümlelerinde değil kalıp ifadelerde de kullanılır. Her ne kadar kelimesi, ''buna rağmen'', ''buna karşın'' manasına gelir. Bu kelimenin ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Hernekadar nasıl yazılır? Her ne kadar kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.
Günlük hayatta kişisel belirsiz düşünceleri veya tahminleri belirtmek için herhalde kelimesi kullanılmaktadır. Her halde kelimesi bitişik mi yoksa ayrı mı yazılmalıdır? Herhalde kelimesinin yanlış kullanımı nasıldır gibi soruların yanıtlarını öğrenerek doğru kullanımını yazım kurallarına uygun şekilde kullanmak mümkün olmaktadır. Türk Dil kurumuna göre herhalde kelimesinin doğru yazılışı nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
Aile Meclisi’nin bu haftaki konukları CHP İstanbul Milletvekili, genel cerrahi uzmanı Ali Şeker ve öğretmen eşi Sevim Şeker. Hem iki öğrenci hem de öğretmen olunca evleri bugünlerde mini bir okula dönüşmüş. Evlilik hikâyelerinde romantik bir teklif yok ama hâlâ kahkahalarla anlatılan bir tuzlu kahve anısı var.
#GazetehaberleriAdını sık sık duymaya hazır olun! Sezen Aksu okulundan mezun olan son isim: Okay Barış. Müziğe küçük yaşta önce okul çaylarında başladı, sonra düğün salonlarında devam etti. Ama kariyerinin dönüm noktasını Sezen Aksu’yla yaşadı. Bu hafta çıkan ‘Artık Sevilmiyor Böyle’ albümündeki bütün müziklerde Minik Serçe imzası var.
#Okay Barış‘ZENNE’ ve ‘Çekmeceler’ filmlerinin senaristi ve yönetmeni M. Caner Alper, ‘Temiz Aile Çocuğu’ diye çok cesur bir kitap yazdı. Alper, otobiyografik olarak kaleme aldığı kitabında esas olarak eşcinselliğin özel değil, beşeri ve hukuki bir mesele olduğunun altını çiziyor. Pazar günü başlayan röportaj bugün de devam ediyor. Kitabı okuyun, pişman olmayacaksınız...
#YazarlarTarih 29 Ekim 1923… Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyet’i ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti, bugün 95’inci yaşını kutluyor. Peki Atatürk nasıl bir liderdi ve nasıl bir ülke hayal ediyordu? Galatasaray Üniversitesi ve MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yla 1923 Türkiyesinin koşullarını, bugüne uzanan cumhuriyet sürecini ve gündemdeki tartışmaları konuştuk. Ortaylı, “Mustafa Kemal Paşa’nın hayalleri çok açık. Kadın-erkeğin eşit, fevkalade üretken, okuma-yazma meselesinin halledildiği, eğitimin gittikçe arttığı, köylünün adam olduğu bir Türkiye” diyor.
#Gazetehaberleri80 Kuşağı’nın etkili, verimli ve önemli şairi Haydar Ergülen’in, altı bölümden oluşan yeni şiir kitabı ‘Sen Güneş Kokuyorsun Daha!’ ile ustalığının doruklarında olduğunu görüyoruz. “Şiirde de yaşlılardan çok gençlere kulak veriyorum elbette!” diyen Ergülen ile genç nesil şairlerimizden Cenk Gündoğdu konuştu...
#Kitapsanat63. sayımızın Tanıyalım sayfasında bu kez bir film ve yönetmeniyle yaptığımız şahane bir söyleşi var. Eczacılık Fakültesini bitirip mesleğini yapadururken, “Yahu neden hiç eczacılarla ilgili film yok, deyip yola çıkmış, bel fıtığı olunca aklına geleni başına getirmek için zaman bulmuş sonuçta ismi gibi “Benzersiz” bir film ortaya çıkarmış İlker Sarı’yla eğlenceli bir sohbet gerçekleştirdik.
#BenzersizKanuni, Osmanlı kültürüne nasıl yön verdi? Fatih, dönemine en çok hangi özelliğiyle damga vurdu? İstanbul’un fethi nelere yol açtı ve açmadı! İlber Ortaylı, Kronik Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Türklerin Altın Çağı’nda Timur’dan Kanuni’ye Türk hükümdarların dünyada en etkili olduğu yıllara ışık tutuyor. Kitap vesilesiyle bir araya geldik; tarihten girdik, İtalyan sinemasından çıktık.
#İlber OrtaylıKüçük bir Anadolu kasabasında yalnız, sessiz bir çocuktu. Bir gün omzuna Edebiyat Tanrısı dokundu. Kendine harflerden, kelimelerden bir dünya yarattı. Yıllarca köşesinde sessizce romanlar yazdı. Ve bir gün edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri oldu. Kitapları İsveç’ten Güney Kore’ye pek çok ülkede yayımlandı. Ona “Doğu’nun Kafkası” diyorlar. Ama sanki o daha çok Marquez’le, Borges’le akraba. Bu hafta çıkan ‘Kuşlar Yasına Gider’i babasının ölümünden sonra kaleme aldı.Tıpkı kendisine benzeyen karakterlerine bile kırıcı tek söz söyletmemiş...Yitip giden güzellikleri yaşlı bir adamın sessizliğiyle anlatmış... Bütün dünyanın kederini bir sigaranın boğum boğum dumanına sığdırmış... Hasan Ali Toptaş’la tanışınca, bu ülkede iyiliğin tükenmeyeceğine inancınız tazeleniyor. Bizi Ankara Eryaman’daki evinde misafir ediyor. Çocukluğumdan hatırladığım bir sofrayla...Dolma, cacık, peynir ve rakı... Sonrası için de helva... Arkadaşı Ethem Baran sarıkanatları tavaya atıyor. Cızır cızır sesler içinde Hasan Ali Toptaş’ın büyülü dünyasından içeri giriyoruz.
#Hasan Ali ToptaşTürk Kalp Vakfı yararına hazırlanan “12 Kalp” adlı albüm, 12 ünlü oyuncuyu bir araya getirdi. Albüm için stüdyoya girip en sevdikleri şarkıları seslendiren o 12 isim arasında Erkan Petekkaya ile “Kiraz Mevsimi”yle çıkış yapan Özge Gürel de var. Özge Gürel, Müslüm Gürses’in “Affet” şarkısını, Erkan Petekkaya ise “Divane Aşık Gibi” adlı Karadeniz türküsünü okudu. Önceki gün iki oyuncuyla bir araya geldim. Erkan sosyal linç yüzünden düşüncelerini açıklamaktan vazgeçtiğini söylerken, Özge “Kardeşini kaybetmiş biri olarak sosyal sorumluluk projelerini çok önemsiyorum” dedi.
#Cengiz SemercioğluNazan Öncel yıllardır röportaj vermiyor, fotoğraf çektirmiyor, kimseye konuşmuyor... “Sakin Ol Şampiyon” single’ını çıkarıp, selfie’ler çektiği klibini yayınlayınca fırsat bu fırsat dedim... Altından girdim üstünden çıktım, sonunda röportaj yapmaya ikna ettim... Sadece röportaj mı, birlikte selfie’ler çektik, elime meşhur tontonlarından çizdi, güldük eğlendik... Siyasetten müziğe, yaptığı tablolardan yazdığı hikayelere, oğlundan aşk hayatına, Sezen’den Tarkan’a, geçmişten bugüne konuşmadığımız şey kalmadı... Size şu kadarını söyleyeyim, bugüne kadar ben hiç böyle bir Nazan Öncel röportajı okumamıştım... İşte karşınızda tüm içtenliğiyle, sansürsüz Nazan Öncel...
#Cengiz Semercioğlu