İstanbul Airshow başladı (2)

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Airshow başladı (2)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 13:48

İstanbul Airshow başladı (2)

Haberin Devamı

Murat ÇAKIR-Hüseyin ASLIYÜCE-İbrahim YILDIZ/İSTANBUL,(DHA) Bölgenin en büyük sivil havacılık fuarı olan İstanbul AirShow, Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'nda kapılarını açtı. Açılış töreninde konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Türkiye'nin artık bir uzay ajansı kurumuna ihtiyacı olduğunu gördük. Uzay ajansı kurulması ile ilgili süreçleri tamamladık. İnşallah yakında Meclis'e sevk ederek yasalaşmasını da sağlamış olacağız. 5A ve 5B uyduları ile ilgili şu anda ihale süreçlerimiz devam ediyor. Değerlendirmeler biter bitmez inşallah onların da inşaatına başlamış olacağız" dedi.

“TÜRK HAVA YOLLARI KÜÇÜLÜR MÜYÜM DİYE KORKMADI"
Arslan, Başbakan Binali Yıldırım'ın havacılık sektörüne olan desteğini vurgulayarak, “Başbakan Binali Yıldırım'ın vizyonel bir kişiliği ile havacılık sektörünü adeta dantel gibi örüp bu noktaya getirmesi önemliydi. Bu başarı ekip olmadan, inanmadan yakalanabilecek bir başarı değildi. Yap işlet devret modeli ile işlettiğimiz havalimanlarımız ve işletme modelimiz bugün dünyada konuşuluyor ise özel sektörün kamu işbirliği içerisinde paydaşımız olması, sektöre güvenmesi, yurt dışına taşması çok çok önemliydi. Serbestleşme kapsamında küçülür müyüm acaba diye korkmadan dünya markası olma yolunda dev adımlar atan Türk Hava Yolları milli bayrak taşıyıcımızın yürüyüşü, desteği önemliydi. Tabi bunlarla yetinmeyip artık parça ve sistemler üretmek konusunda da ticari ürünleri üretip dünyaya pazarlamak konusunda da atacağımız adımlar önemliydi" diye konuştu.

“5A VE 5B UYDULARI İLE İLGİLİ İHALE SÜREÇLERİMİZ DEVAM EDİYOR"
Bakan Arslan, “Sadece havacılık deyip durmamız bunu uzay sektörüne de taşımamız çok önemli. Her ikisi birbirinin ayrılmaz parçaları. Uzay sektöründe de özellikle şu anda mevcut uydularımızın yanı sıra, 5A ve 5B uyduları ile ilgili şu anda ihale süreçlerimiz devam ediyor. Değerlendirmeler biter bitmez inşallah onların da inşaatına başlamış olacağız. Tamamen milli haberleşeme uydusu TÜRSAT 6A'yı yaparken tamamen yerli imkanları kullanmış olalım böylece başarılım diye bir hedefimiz, çalışmamız var" açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE'DE UZAY AJANSI KURULMASI İLE İLGİLİ SÜREÇLERİ TAMAMLADIK"
Türkiye'nin artık bir uzay ajansı kurumuna ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Arslan, “Bütün bunları yaparken Türkiye'nin artık bir uzay ajansı kurumuna ihtiyacı olduğunu gördük. Uzay ajansı kurulması ile ilgili süreçleri tamamladık. İnşallah yakında Meclis'e sevk ederek yasalaşmasını da sağlamış olacağız" dedi.

“TERÖR KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ YAPARAK ÜLKEMDE OMUYOR 'BANENE'DEMESEK"
Terör konusunda ülkeler arasındaki işbirliğinin önemine değinen Bakan Arslan, “Bu sene ki konjektöre gelince, aslında tersten bakmak lazım. Bir ülke düşünün ki, havalimanında bir patlama oluyor. Ne yazık ki, bir çok misafirini, çalışanını kaybediyor. 3 saat sonra hiçbir eksilikle meydan vermeyerek tekrar yolcu uçurmaya başlıyor. Başka ülkeleri düşünün, terör olayı ne yazık ki dünyanın her yerinde keşke olmazsa keşke terör konusunda işbirliği yaparak benim ülkemde olmuyor banane demesek. Dün bu söylendi. Bugün dünyanın her yerinde terör, canlara kıyıyor. Başka ülkelerde terör yaşandığında havalimanlarını 3, 5 gün … bazen bir ay açamadıklarını gördük. Türkiye'nin bu kabiliyetinin unutulmaması lazım. 15 Temmuz'daki hain girişimine rağmen cumhurbaşkanının, başbakanın himayelerinde milleti ile birlikte nasıl bunun üstesinden geldiğini başkalarının görmesi lazım" diye konuştu.

“KATILMAYACAK OLANLARA EN İYİ CEVAP OLACAK"
Bakan Arslan, “20 Eylül'de başladığımız Dünya Posta Kongresi'ne 192 ülkeden 2 binin üzerinde delege katıldı. 2 gün önce 50'nin üzerinde bakan katıldı. Bu kadar büyük bir kongreyi başarılı bir şekilde yapan Türkiye, 5-6 Kasım'da Dünya Denizcilik Gününü etkinliklerini yapacak olan Türkiye, herhalde katılmayacak olanlar açısından en iyi cevap. Pişmanlık göstermeleri açısından da en iyi cevap. Merak etmesinler; Türkiye büyümeye devam ediyor. Pişmanlıkları sadece 2 sene sürecek. 2 sene sonra daha kapsamlı yapacağız inşallah" açıklamasında bulundu.

“HER BADİREDEN SONRA DAHA DA GÜÇLENEREK ÇIKIYORUZ"
Türk Havayolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı da yaptığı konuşmada, “Türk Havayolları, dünyanın 4 bir yanında bayrağımızı dalgalandırmaya devam ediyor. Bugün 116 ülkede operasyon yapıyor. 290'nın üzerinde de destinasyona uçmaya devam ediyor. Bunun arkasına son 13 yıldaki istikrar var. Çok zor bir dönemde çok başarılı bir organizasyon tertip edilmiş. Katılımcıların sayısı bakımında çok da fazla üzülmeyelim. Biz her badireden sonra daha da güçlenerek her krizi fırsata çevirerek çıkıyoruz. Havacılık sektörümüz de bu krizi en iyi değerlendiren sektörlerden biri. Rakamlarda düzelme başladı. Hislerimizdeki bir günlük artış geri gelişin ayak sesleri. 2017'yi bu düzelen rakamlar eşliğinde bir tık daha yukarı taşımayabiliriz diye düşünüyorum. Hepimiz taşın altına birlikte girersek 2017 Türk havacılığının yeniden en başarılı olduğu yıllar hanesine yazılır" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!