Hemofili ile dünyaya gelmiş kişilerin pıhtılaşma faktörü ya hiç yoktur ya da az miktardadır. Hemofili, faktör 8 veya faktör 9 eksikliği sonucunda gelişen kalıtsal bir kanama bozukluğu olup, eklem içi ve kas içi kanamalarla kendini göstermektedir. Peki, h347emofili nedir? İşte hemofili belirtileri
#HemofiliGenetik kanama bozukluğu ve kan hastalığı olarak tanımlanan hemofili hastalığı vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan protein eksikliği ya da yokluğu ile ortaya çıkıyor. Ciddi kanamalara yol açan bir hastalık olarak kabul edilen bu hastalığın tanısı genellikle 1-2 yaşlarında konulabiliyor. Peki, hemofili nedir? Hemofili belirtileri ve tedavisi nelerdir? İşte, hemofili hastalığı hakkında merak edilen bilgiler.
#Hemofili Ne DemekÖmür boyu süren bir kanama bozukluğu olan hemofili, kandaki pıhtılaşma faktörü adı verilen protein eksikliğinden kaynaklanan, anne babadan çocuğuna geçen kalıtsal bir hastalık olarak tanımlanıyor. Hemofili hastalarının hayatları boyunca sağlıklı kalmak için bazı kurallara dikkat etmesi önem taşıyor. Hematoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Şebnem İzmir Güner, hemofili hastalarının alması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
#Asil Hastalık Nedir"Oğlumun hastalığını öğrendiğimde ona yapılması gereken iğneleri önce kendi damarlarımda deneyerek ustalaştım." Bunlar 19 yaşındaki Hemofili hastası Mehmet Şirin Aydar'ın annesinin sözleri. 17 Nisan Dünya Hemofili Günü nedeniyle Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar ve bizzat bu hastalıkla yaşayan hastalar, hemofili hastalığı ile ilgili sorunları ve tedavide sunulan yeniliklerden bahsetti.
#HemofiliVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkProtrombin Time testinin kısaltması olan PT, INR testi olarak da biliniyor. PT testi özellikle ameliyat öncesinde sağlık taramasının yapılması için gerekli olabiliyor. PT nedir, değeri kaç olmalı, yüksekliği ve düşüklüğü ile belirtileri neler gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#PT NedirHastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirSaç dökülmesi çoğu zaman göz ardı edilen ancak dökülmenin gözle görülür etkileri ortaya çıktığında ciddiye alınan bir problem... Oysa dökülmeden bağımsız tıpkı cildimiz gibi saçlarımızın da bakıma, güçlendirilmeye ihtiyacı vardır. Bunun için de en uygun mevsim; saçların özellikle yazın deniz, kum, güneşten yıpranmış olduğunu varsayarsak sonbahardır.
#SAÇDahiliye diğer adıyla iç hastalıkları bölümü, pek çok hastalığın teşhisi ve tedavisi ile ilgileniyor. Dahiliye bölümünün hangi hastalıklara baktığı da merak ediliyor. Peki dahiliye nedir? Dahiliye hangi hastalıklara bakar? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Dahiliye Hangi Hastalılara BakarEşeye bağlı kalıtım konucu, biyoloji dersinde yer alan önemli konular arasında kendisine yer bulmaktadır. Bu anlamda oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı sizin için Eşeye bağlı kalıtım nedir? Eşeye bağlı kalıtım örnekleri ile konu anlatımı şeklinde belirlenmiş durumda olan konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimBritish Shorthair; İngiliz ve kısa tüylü bir kedidir. Kedinin kökeni İngiltere'dir. Bununla beraber 19. yüzyılda kedi üreticisi olarak bilinen Harrison Weir, bir kedi yarışmasına katılıp, dünya çapında tanınmış kedi türü oluşturmuştur. Peki British Shorthair nedir? İngiliz kedisi özellikleri, kişiliği ve bakımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#British Shorthair Nedir?Son dönemlerin gözde tedavi yöntemlerinden olan ozon tedavisi, detoks edici özelliğiyle vücudu kimyasal maddelerden arındırmasıyla sıklıkla tercih ediliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve enfeksiyonlara karşı direnci artırmasıyla da bilinen cilde, yüze yapılabilen ozon tedavisinin kimlere uygulanabildiği, faydaları ve yan etkileri de ozon tedavisinin merak edilen konuları arasında yer alıyor. Sizlere, ozon tedavisiyle ilgili tüm detayların olduğu bir haber hazırladık. İşte, Ozon tedavisi nedir, nasıl yapılır, kimlere uygulanır, cilde, dize ve yüze nasıl uygulanır, hangi hastalıklarda kullanılır sorularının yanıtları…
#Ozon TedavisiKoagülasyon terimi tıp ve kimyada sıklıkla kullanılan terimlerdir. Bu sebeple bu bilim dalları ile uğraşan kişilerin kelimenin anlamını iyi bir şekilde bilmesi gerekmektedir. Koagülasyon nedir? Kimya ve tıpta koagülasyon tanımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Koagülasyon Nedir?8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Tek Karakter Çaprazlamaları konu anlatımı, kalıtım nedir, kalıtım sonucu doğan hastalıklar ve tedavi yöntemleri, çapraz döllenme nasıl meydana gelir, melez döl ve saf döl arasında ne gibi farklılıklar bulunmaktadır, gibi daha birçok soruya yanıt veren yazımızı detaylıca hazırlayıp, sizler için derledik.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Tek Karakter Çaprazlamaları Konu AnlatımıTedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan Hepatit C çoğunlukla sessiz ve herhangi bir belirti vermeden seyrediyor. Kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasında olan Hepatit C akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde ortaya çıkıyor. Peki, Hepatit C nedir nasıl bulaşır? Hepatit C virüsü belirtileri nelerdir? İşte, Hepatit C virüsü ve hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hepatit Ce NedirHenüz 1 yaşındayken nadir görülen kistik fibrozis hastalığı tanısı konulan tarih öğretmeni Şükrü Ata, üniversitede tanışıp 7 yıl önce hayatını birleştirdiği Sultan Mermer ile çocuk sahibi olmaya karar verdi. Genetik test yaptıran Mermer, aynı hastalığın taşıyıcı olduğunu öğrendi. Çocuk özleminden vazgeçmeyen çift, tüp bebek yöntemiyle 3,5 yıl önce sağlıklı bir kız çocuğu sahibi oldu. Hayatı kaçırmak istemediğini söyleyen Ata, pes etmeden, mücadeleye devam edeceğini dile getirdi.
#KonyaHematoloji tıbbın kan hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına verilen addır. Hematoloji İç Hastalıkları ana bilim dalının bir alt dalı olarak görev yapmaktadır. Kan bilimi ile ilgili tüm araştırmalardan ve kan bozuklukları ile ilgili tüm problemlerden hematoloji birimi sorumludur. Hematoloji bölümüne ait merak edilen tüm bilgileri derledik.
#Hematoloji Nedir?Dahiliye bölümü vücudun iç organlarını etkileyen tüm koşullarla ilgilendiği için de geniş bir çalışma yelpazesine sahiptir. Dahiliye nedir? Dahiliye doktoru hangi hastalıklara bakıyor? Gibi merak edilen tüm soruları sizler için cevapladık.
#Dahiliye Nedir?Vücut direncinin zayıflamasına ve kolay hastalanmaya sebep olan AİDS, 1 Aralık farkındalık gününde gündemde yer alıyor. Türkçe karşılığı Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu olan AİDS, erken tanı halinde kontrol altına alınabilmektedir. Peki, AİDS belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? İşte, 1 Aralık Dünya AİDS gününde önemli bilgiler
#Dünya Aids Günüİlerleyen anne yaşı, genetik hastalıkların çoğalması ve anne adaylarında düşük sayısının artması günümüzde giderek artan problemlerin başında geliyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) ile tüm olumsuzlukların önüne geçildiğini belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, PGT’nin hangi durumlarda, kimlere, nasıl uygulandığını anlattı.
#PGTCHP, yurtdışından ilaç getirten milyonlarca hasta bilgisinin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan çalışan bir doktor aracılığıyla çalındığını iddia etti. Kurum, iddialarla ilgili soruşturma açtı. CHP Milletvekili Özgür Özel, iddiaları Meclis gündemine taşırken, Türk Eczacıları Birliği özel firmalara yurtdışından ilaç getirme yetkisinin iptali için Danıştay'da dava açtı.