Kan testleri sağlığınızın durumu hakkında çok şeyi ortaya çıkarabilir. Ancak belirli bir testi yaptırıp yaptırmamanız ve ne sıklıkta yaptırmanız gerektiği sağlığınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Daha fazla test yaptırmak her zaman daha iyi değildir. Peki hangi testleri kimler ne sıklıkta yaptırmalı? İşte sağlığınız için önemli altı kan testi hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler…
#Kan TestiHba1c Glikolize Hemoglobin en genel tanımı ile şeker hastalığının tespiti için yapılan testlerden birisidir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde çok büyük öneme sahiptir. Sadece kan şekeri seviyesini belirlemek için değil aynı zamanda da kontrol altında tutmak için de Hba1c Glikolize Hemoglobin değerleri ele alınır. Hba1c Glikolize Hemoglobin nedir? Hba1c Glikolize Hemoglobin seviyesinin normal değer aralığı ne olmalıdır? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#Hba1c Glikolize Hemoglobin NedirAçılımı “Glikolize Hemoglobin” olan hba1c, şeker hastalığının tespiti için yapılan testtir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde kullanılır. Peki, hba1c nedir? Hba1c yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte hba1c ile ilgili merak edilenler…
#Hba1c Değeri Kaç Olmalıdır?Son yıllarda dünya çapında obezitenin büyük bir hızla artış göstermesi, diyabetin en yaygın türü olan Tip 2 diyabet hastalığının da artmasına sebep oldu. Metabolik cerrahi prosedürleri, bu alanda hem Tip 2 diyabetin hem de fazla kilonun çözümünde ‘altın standart’ olarak kabul edilmekte ve tüm dünyada uygulanmakta. Peki tüm Tip 2 diyabet hastaları, metabolik cerrahi ile bu sorundan kurtulabilir mi? Doç. Dr. Hasan Erdem, obezite ve tip 2 diyabetin tedavisinde uygulanan metabolik cerrahi hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.
#Diyabet HastalığıKalp hastalıkları ülkemizde oldukça sık görülen hastalıklardan biridir. Her yıl 400 kişi kalp hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kalp sağlığının daha iyi anlaşılması ve riske atılmaması gerekiyor. Koroner arter hastalığı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkGizli şeker, günümüzde insanlar tarafından oldukça yaygın olan sağlıksız beslenme ile birlikte ve düzensiz hayat tarzı ile birlikte meydana gelen bir hastalıktır. Kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen ve tüketilen gıdaların da yakından bir ilişkisi bulunan bir hastalıktır. Diğer hastalıklarda da olduğu gibi bu hastalıkta da genetik yatkınlık önemlidir. Eğer ailede ya da yakın akrabalarda birinde varsa kişinin şeker hastası olma ihtimali bulunur. Gelişim süreci ise birden oluşmamakla birlikte zaman alan bir süredir. Klinik olarak çok fazla şikayet ve belirtiye neden olmayan fakat vücudun dengesinin bozmaya başladığı bir dönemde görülür. Bu döneme ise gizi şeker adı verilir. Gizli şeker ne gibi belirtiler gösterir, tedavisi ve tanısı nedir gibi merak edilen noktaları aşağıda sizin için derledik.
#Gizli Şeker Nedir Nasıl Belli Olur?Günümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetDiyabet (şeker hastalığı), kan glukoz düzeylerinin yüksek olması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Gebelerde şeker hastalığı oldukça sık görülmekte olup tüm gebeliklerin %5-10'unda ortaya çıkmaktadır. Gebelikte şeker hastalığı 2 şekilde incelenir. Birincisi gebelikten önce var olan şeker hastalığının (aşikar diyabet) gebelikteki devamı, ikincisi ise gebelikle birlikte ortaya çıkan ve gebelikten sonra düzelen şeker hastalığıdır. (gestasyonel diyabet)
#Hamilelikte DiyabetTestosteronu yalnızca bir cinsel güç aktivatörü, bir cinsel istek motivatörü gibi görürseniz yanılırsınız. İtiraf edeyim bu yanılgıya biz doktorlar da çok sık düşeriz. Ne var ki, özellikle orta yaş virajını dönen bir erkekte testosteronda beklenenden daha ciddi bir azalmanın olması bir değil, birçok soruna zemin hazırlar. İşte o sorunların ilk 10’u...
#Osman Müftüoğlu40 yaş mühim. 40’ıncı yaş gününde alacağınız kararların içinde sağlıkla ilişkili şeyler de mutlaka olmalı. Yeni bir yıla daha merhaba demek üzereyiz. Dolayısıyla bu plan “Yeni yılda yeni bir ben lazım!” diyenler için de çok mühim. Buyurun...
#Osman MüftüoğluZaman zaman yaptıracağınız bazı kan tahlilleri, pek çok sağlık sorununun erken teşhisi ya da doğru takibinde hem size hem de bize çok değerli bilgiler verir. Kendinize iyi bakıp bakmadığınızın, bedeninizde işlerin yolunda olup olmadığının en iyi kanıtı da yine bu kan değerlerinizdir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek, daha az hastalanmak için gösterdiğiniz gayretin en iyi göstergesi, kandaki biyokimyasal verilerinizdir. İşte bazı örnekler...
#Osman Müftüoğlu