Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mercer Türkiye’nin CEO’su Dinçer Güleyin, haziran itibarıyla ara zam konusunda yaptıkları bir araştırmanın detaylarını Hürriyet İK için paylaştı. Araştırmanın sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 49.2’si çalışan ücretlerine temmuzda ara zam yapmayı planlıyor. Yapılması planlanan ara zam oranı ise ortalama yüzde 20. Peki iş dünyası ara zam konusunda ne düşünüyor? Taraflarına sorduk...
#Ara ZamTicaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ihracat mayısta yıllık bazda yüzde 11.4 artarak 24.7 milyar dolara çıkarken, aynı dönemde ithalat yüzde 10.3 azalışla 30.5 milyar dolara geriledi. Böylece dış ticaret açığı mayısta yıllık yüzde 47.8 azaldı ve 6.5 milyar dolar olarak kaydedildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Tarihin en yüksek mayıs ayı ihracatına ulaşmış olduk” dedi. Dış ticaret verilerinde İsrail’e yapılan ihracatın mayısta yıllık bazda yüzde 99 azalarak 4.4 milyon dolara gerilemesi dikkat çekti.
#Ticaret BakanlığıPerakende sektörü pandemiyle birlikte değişen alışveriş alışkanlıklarını iş modeline uyarlamaya çalışırken bambaşka bir furya patladı: Yerli kartlarla yurtdışından alışveriş... Yurtiçinde etiket fiyatı 7 bin lirayı aşan markalı bir mont, online platformlardaki yurtdışı satıcılarda 4-5 bin liraya; markalı bir ayakkabı 7 bin 600 liradan 3 bin 600 liraya ya da 6 bin liraya satılan bir bilgisayar parçası 5 bin liraya düşünce yurtdışından yapılan online alışverişler bir yılda 48.8 milyar TL’den 115 milyar TL’ye fırladı.
#Perakende Sektörü2024’te uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklandı. Peki birçok ödenekte baz alınan asgari ücretteki yüzde 49’luk artış neleri değiştirecek? Öncelikle en düşük işsizlik ödeneği 7 bin 940 lira olacak. Ayrıca kısa çalışma ödeneği ve GSS primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanmasından stajyer ücretlerine birçok kalemde değişiklik olacak.
#Asgari ÜcretUcuz iş gücü sunduğu için son 30 yıldır dünyadaki birçok büyük markanın üretim tesislerini kaydırdığı Asya ülkelerinde, genç nesille birlikte çalışma kültürünün değişmeye başladığı gözleniyor. Uzmanlar bu durumun üretim maliyetlerine ve sonunda fiyatlara yansıyarak tüketim alışkanlıklarını değiştireceği görüşünde.
#AsyaDepremzede kadınlar, Anadolu’nun binlerce yıllık halı ve kilim motifleriyle hayata tutunacak. Proje, Ralph Lauren gibi 22 uluslararası markanın Türkiye temsilcisi olan Spring’den çıktı. Spring’in ortağı Ahmet Nakkaş bölgedeki kadın dokuma ustalarını buldu. Plan bölgedeki dokuma tezgâhlarını tamir etmek, atölyelerde kadınlara halı ve kilim dokumayı öğretmek. Anadolu motiflerinden oluşan bir kartela temmuzda Ralph Lauren yöneticilerine sunulucak. Halı ve kilimler hikâyeleriyle ünlü markanın müşterilerine satılacak.
#SpringTİM Başkanı Mustafa Gültepe pandemi dönemindeki astronomik artışlardan sonra hammadde fiyatlarının tekrar düşüşe geçtiğini söyledi. Gültepe, ‘‘2023’ün, 2022 gibi fiyat artışlarının çok olduğu bir yıl olma şansı yok. Ben 2023’ün fiyat enflasyonu açısından daha durgun bir yıl olacağını, herkesin mevcut fiyatları koruma gayreti içinde olacağını düşünüyorum’’ dedi.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiYoğun bir ekonomik gündemle 2023 yılına giren sektörler, yeni yılda hem üretimde hem de ihracatta birden fazla gelişmeyi takip etmek durumunda kalacak. Pek çok sektör temsilcisi iyimserliği koruyarak sürdürülebilirlik, enerji ve artan maliyetlerin 2023 yılının ana gündemini oluşturacağını belirtirken; ortak nokta ise finansmana erişim olarak dikkat çekiyor.
#EnerjiE-ticaret ve ihracat artarken, depolama sorunu da aynı hızla büyüyor. Lojistik sektörü İstanbul’da uygun şartlarda depolama arazisi kalmadığını belirterek, bazı hazine arazilerinin bu iş için tahsis edilmesi gerektiğini söylüyor. Hazır giyim ve gıda sektörü ise depolamada İstanbul’dan Trakya’ya ve Anadolu’ya kayışın başladığını; bazı üreticilerin ise yaşanan sorunlar nedeniyle üretimlerini askıya aldığını kaydediyor.
#Ticaret BakanlığıBorsa İstanbul, küresel borsa endekslerinden pozitif ayrışmasını sürdürürken; rekor üzerine rekor kırmaya da devam ediyor. Peki, Borsa İstanbul’da hala fırsat var mı? Hangi sektörler daha cazip hale geldi? Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ve Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Borsa İstanbulSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin güçlü ekonomisi, nitelikli iş gücü, geniş iç pazarı, lojistik konumu, kesintisiz reform süreci, elverişli nüfusu, kazançlı teşvikleri ve avantajlı Ar-Ge ekosisteminin, yerli ve yabancı yatırımcılar için adeta mıknatıs görevi gördüğünü söyledi.
#Doğa Dostu Tekstil FabrikasıUTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin: - "2018 yılında hem denim kumaşı hem de denim giysi ihracatında dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yerimizi aldık. Toplam 4 milyar 910 milyon dolar olan dünya denim kumaş ihracatında 338 milyon dolar ihracat ile yüzde 7, hazır giyimde ise 2,1 milyar dolar ihracat ile yüzde 4,5 paya ulaşarak her iki branşta da dünyanın en fazla ihracat yapan dördüncü ülkesi olduk"
#Uludağ Tekstil İhracatçıları BirliğiÇin’in en zengin kadınlarından Country Garden Holdings’in patronu Yang Huiyan kasımda Türkiye’ye geliyor. Uluslararası İşbirliği Platformu’nun düzenlediği Boğaziçi Zirvesi’ne katılacak Huiyan, İstanbul’da yatırım için de proje araştırıyor. Görüşeceği gruplardan biri Çalık’ın Tarlabaşı 360 projesi. Huiyan’ın hayali ise İstanbul’a Çin mahallesi kurmak.
#YazarlarTürkiye'nin en büyük ihracat kalemlerinden hazır giyimde geçen yılki darbe girişimi sonrası uluslararası alım gruplarının ziyaretlerindeki azalmanın etkisiyle ilk altı ayda gerileyen ihracat Temmuz'da iyileşme sinyalleri verirken; sektörün en büyük ihracat pazarı Almanya ile yaşanan siyasi gerginlik tabloyu yeniden tersine çevirebilir.
#Hazır GiyimPek çok beyaz yakalı çalışanın hayalidir kendi işini kurmak. Ama pek çoğu işini, maaşını bırakıp kendi işini kurmaya cesaret edemez, risk almak istemez. Kurumsal hayatı bırakıp kendi işini kurma cesareti gösteren kadınlarla konuştuk. İşlerini nasıl kurduklarını, tavsiyelerini dinledik. Hepsinin ortak tavsiyesi, iyi bildiğiniz bir işi yapmanız veya yapmak istediğiniz işi çok iyi öğrenmeniz, cesur olmanız, iyi bir iş planı yapmanız ve tabii ki çevre sahibi olmanız.
#Kadın GirişimciTTSİS’nin, tekstil ve hazır giyim (THG) sektörünün ülke ekonomisi içindeki yeri ve önemini ortaya koyan raporu tamamlandı. Ezber bozan sonuçların elde edildiği araştırmaya göre THG, Türkiye ekonomisi için her derde deva nitelikte son derece önemli bir sektör. Sektörün yarattığı 64.8 milyar TL doğrudan ve 117.9 milyar TL toplam (doğrudan+dolaylı+uyarılmış) brüt katma değer, tüm sektörler içinde en yüksek değeri temsil ediyor.
- TİM Başkanı Büyükekşi: "(Metal işçilerinin grevine erteleme kararı) Hükümetimize bu karardan ötürü teşekkür ediyoruz ve bu kararı destekliyoruz" - "Türkiye’de aynı işkolunda farklı sendikaların uzlaşmasını olumlu buluyoruz ancak bir başka sendikanın bu anlaşmaya ayak uydurmamasını anlayamıyoruz. Tüm sendikaların ve üye çalışanların bir an önce işlerinin başına dönmeleri çağrımızı yineliyoruz" - "Önümüzdeki aylardan itibaren enerji fiyatlarındaki düşüşü daha fazla hissedeceğiz. Bu yıl enerji fiyatlarının desteğiyle temel makro büyüklüklerde toparlanma bekliyoruz" - "Büyümenin yüzde 95’inin ihracattan geldiği bir ortamda tek kanatlı değil, çift kanatlı uçmak adına Merkez Bankamızdan daha cömert faiz indirimleri bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankamızın aynı kararlılıkla fonlama maliyetlerini de azaltmasını bekliyoruz"
- EHKİB Başkanı Kızılgüneşler: "Çocuk sahibi olan çalışan kadınlara ilave yasal haklar sağlayan düzenlemeler getirileceği yönündeki açıklamalar, çalışanlarının yüzde 64’ü kadın olan sektörümüzde ciddi maliyet artışlarına yol açacak" - "Bu düzenlemeler, hazırgiyim sektörünün özellikle rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyecek"
TEKSTİL, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, toplamda 25 milyar dolarlık ihracata imza atıyor. Bu başarılı sektörümüzün sözcüleri, ‘hammadde ithalatını zorlaştıran vergilerin’ kalkmasını istiyorlar ve “Moda-marka yapıyoruz, organizatör ülke oluruz” diyor.
#Tekstil