Hacamat sonrası hayvansal gıdaların tüketilmemesi yönündeki öneri, genellikle vücudu daha iyi desteklemek ve hacamatın etkilerini artırmak amacıyla yapılır. Bunun birkaç nedeni vardır. Peki, Hacamatta neden hayvansal gıda yenmez? Hacamat sonrası hangi gıdalar tüketilmeli? İşte, o detaylar
#HacamatABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Gıda Takviyeleri Dairesi Direktörü Stefan Pasiakos, gıda takviyeleri söz konusu olduğunda sadece ülkesinde değil dünyada en yetkin isimlerden biri. Görevi kamuoyunu takviyeler konusunda bilgilendirmek olan Pasiakos, kendi tercihlerini anlattı.
#SağlıkTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKİstanbul’da 39 ilçede marketlerden sucuklar toplandı, laboratuvarda incelendi. İncelemeyi yürüten Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği Başkan Yardımcısı Bahadır Orhan’ın açıkladığı sonuçlar dehşet verici: “Sucukların harçlarında hiç hayvan hücresine rastlanılmadı. Bitkisel proteinlere çeşitli sanayi tuzları katılarak sucuk üretiliyor. Vatandaş etiketi iyi incelemeden hiçbir ürünü almamalı. Kendi denetimini yapmalı” dedi.
#Sucukİstanbul'da yapılan denetimlerde bazı marketlerde sucuğun et yerine ottan üretilerek satıldığı ortaya çıktı. Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucukta hile tespit ettiklerini belirterek "Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti" dedi.
#Sucukİstanbul'da yapılan denetimlerde bazı marketlerde sucuğun et yerine ottan üretilerek satıldığı ortaya çıktı. Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, özellikle sucukta hile tespit ettiklerini belirterek "Et yerine ot yiyoruz. Maalesef bazı sucuklarda bu tür hilelere şahit olduk. Çok daha profesyonelce yapıldığı için basit laboratuvarda bu hileleri yakalamamız mümkün olmuyor. Denetçiler, hayvansal hücre kullanılmadan yalnızca ot ile üretilmiş hileli sucukları tespit etti" dedi.
#SucukBir yandan kapımızdaki açlık, kıtlık, diğer yanda gıda israfı... Pandemide gıda israfının arttığına dikkat çeken Gıda Kurtarma Derneği’ne göre israftan kurtularak hem açlığı azaltabilir hem de gezegenin geleceğini koruyabiliriz.
#Gıda Kurtarma DerneğiManisa'nın Salihli ilçesinde bir kokoreç imalathanesinde kaydedildiği iddia edilen ve hijyen kurallarına uyulmadığı görülen görüntülerin sosyal medyada gündem olmasının ardından Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı. Ekipler, görüntülerin söz konusu firma ile ilgisi olmadığını tespit etti, sosyal medyadaki firmanın Manisa'da olup olmadığı araştırılıyor.
#ManisaManisa'nın Salihli ilçesinde bir kokoreç imalathanesinde kaydedildiği iddia edilen ve hijyen kurallarına uyulmadığı görülen görüntülerin sosyal medyada gündem olmasının ardından Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı. Ekipler, görüntülerin söz konusu firma ile ilgisi olmadığını tespit etti, sosyal medyadaki firmanın Manisa'da olup olmadığı araştırılıyor.
#ManisaAlmanya Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, gıda fiyatlarında asıl artışın sonbahar ve kış aylarında geleceği uyarısında bulundu. Rheinische Post gazetesine konuşan Özdemir, gıda endüstrisinin enerji alımının uzun sürelere yayıldığını belirtirken, “Sonbahar ve kış aylarında artışlar beklemeliyiz çünkü ticaret artık kendisine pahalı enerji sağlamak zorunda. Fiyat artışları müşterilere yansıtılıyor” dedi.
#Cem ÖzdemirVücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinAlerjenler ilaçlar, gıda maddeleri, kozmetikler, polenler, ev tozları gibi çok geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterirler. Bu çeşitliliğe bağlı olarak da farklı belirtilerle seyreden çok sayıda hastalık tablosuna neden olabilirler. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin görüldüğü vücut bölümü ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bağışıklık sistemi vücudu savunmak için antikor adlı maddeler üretir. Alerji durumunda da bu antikorları üretmek suretiyle savunma cevabı ortaya koyar. Kan örneği alınarak uygulanan alerji testlerinin temel prensibi, alerjene cevap olarak vücudun ürettiği maddelerin ölçümüne dayanır. Dünyada en çok alerjiye neden olduğu bilinen bazı maddeler vardır. Nikel sülfat, lanolin alkol, potasyum dikromat ve kobalt klorürün de aralarında bulunduğu 34 farklı madde var başlıca alerjen maddelerdir.
#Alerjen MaddelerJapon balıkları pek çoğumuz tarafından merak edilen balık türlerinden birisidir. Dünyada pek çok türü bulunan bu balıklardan birisi de yelpaze kuyruklu Japon balığıdır. Peki yelpaze kuyruklu Japon balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri sizlere detaylıca derledik.
Proteinlerin temel yapıtaşlarına aminoasit ismi verilir. Aminoasitlerin su kaybetmesi sonucunda daha karmaşık yapılar da proteinleri oluşturur. Aminoasitler, tüm vücut hareketlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Fenilalanin ise, esansiyel aminoasitler arasında yer alır. Son zamanlarda fenilalanin pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Fenilalanin nedir, ne işe yarar sizler için derledik.
Dikkat çekici yapısı olan Florya kuşu, Türkiye'de en sık buluna kuş türlerinden biridir. Sevimli görünümüyle insanların dikkatini çeken bu kuş türü, iklimlere göre farklı bölgelerde yaşayabilir. Florya kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir, ne zaman ve nasıl öttürülür sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Florya KuşuEt insanlar tarafından tüketilen ve insanların en önemli ihtiyacı olan proteini fazlasıyla karşılayan bir besin ögesidir. Üstelik et tüketen bireyler tüketecekleri eti beyaz et ya da kırmızı et şeklinde tercih edilebilmektedir. Et yiyen insanlar etin tadını lezzetli ve doyurucu bulmaktadır. Et türleri nelerdir, et çeşitleri nasıl seçilir, kırmızı ve beyaz et çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
Florür kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. Bu dilden Türkçeye geçmiştir. Florür kimya sektöründe yer alarak pek çok ürünün yapımında ve içinde yer almaktadır. Özellikle kişisel bakım ürünlerinde çoğunda florür maddesine yer verilmektedir. Elbette ki bu maddenin faydaları ve zararları da bulunmaktadır. Florür nedir, ne işe yaramaktadır, florür maddesinin zararları ve faydaları nelerdir detayları derledik.
#Florür Nedir50’li yaşlar pek çok insan için hastalık riskinin arttığı, sağlığına daha çok dikkat etmeye başladığı bir dönemdir. Bu nedenle bu dönemde yaşam tarzınız ve beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız doğru seçimler hastalık riskinin azalmasında ve sağlınızın korunmasında önemli rol oynar.
#BeslenmeSosyal medyada son günlerin en fazla tartışılan konularından biri ünlü isimlerin kürkleri. Kürk giyenleri eleştirenlere bir de "Ha kürk giymişsiniz ha et yemişsiniz..." diyenler eklenince ortalık epey karıştı. Peki hayvan hakları savunuculuğu için yeterlilik koşulu nedir? Farklı fikirleri dinledik...
#KürkMaya başta ekmek olmak üzere birçok hamur işinin en temel unsuru. Hamurun kabarmasını sağlayan maya bir canlı organizma. Hal böyle olunca birçok kişinin aklına mayanın vegan beslenmede yeri olup olmadığı sorusu geliyor. Bu konuyu sizin için araştırdık.
#Maya Vegan Mıdır